Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Digital 2020, vlastní náklad / metal / Česko

Svitavská kapela MADMONG existuje od roku 2017, ale muzikanti, kteří v ní působí, za sebou mají docela pestrou hudební minulost. Na tu začali v nové kapele navazovat v roce 2017 a na konci loňského roku zamířili do studia, nahráli první dvě skladby, ty vypustili do éteru a začali pracovat na propagaci svého jména, hlavně díky výřečnému basákovi (důkaz zde).

MADMONG vsadili na roztěkanou muziku a texty v češtině. Tou roztěkaností se snažím zamaskovat, že nedokáži tvorbu kvarteta jednoduše zařadit, protože pánové oscilují mezi několika žánry. Sami tomu říkají metal-crossover, což není mimo, pokud nebudeme přemýšlet o kapelách, které kombinují metal a rap, funk či core, ale o kapelách, které se drží metalového základu. MADMONG míchají technický thrash, death a snad i power metal; nejblíže mají k thrashi, který se nežene nadzvukovou rychlostí, ale spíše se valí. 

Dělat závěr ze dvou skladeb je ošidné, po pár posleších bych řekl, že se zatím jedná o průměrný materiál, jakých se ze všech stran ozývá spousta, ale na druhou stranu nelze muzikantům upřít slušné kompoziční schopnosti, jež přetavují v muziku, ve které se toho děje docela dost, chvíli se sází na zemitost, chvíli na techniku, tempa se rovněž střídají a nechybí ani kytarové vyhrávky. První skladba je svižnější, ostřejší, v thrashové pasáži ohlodanější, druhá se drží středních temp a přijde mi sevřenější a paradoxně mě baví víc než ta divočejší. 

Zpěvák řve vcelku obyčejným zaměnitelným hlasem, ke kladům jeho výrazu patří frázování, které je slušně zvládnuté a textům je dobře rozumět, záporem (subjektivním) je potom fakt, že mě tyhle silácké neurvalé polohy nejsou po chuti a chybí mi v nich více živočišnosti, nebo jak lépe vyjádřit absenci většího drive.

Texty jsou v češtině, přečíst si je každý může na YouTube pod videem, a taky si udělat obrázek. Autorovi slov nerozumím, respektive rozumím, co asi chtěl říci, ale nechápu, proč to říká tak šroubovaně.

Nerad hodnotím zvuk z internetového poslechu; tady akorát zkonstatuju, že mi trochu překáží zvuk bicích, hlavně dutý zvuk rytmičáku, naopak překvapuje výrazná baskytara, která navíc hraje pěkná alotria (myšleno v dobrém).

5,5/10

Seznam skladeb:

  1. Pohřebiště času 
  2. Na řece smrti 

Čas: 8:29

Sestava:

  • David „Kočka“ Kocourek – zpěv
  • Jakub „Cube“ Cichý – kytara
  • Daniel „Danny“ Chmelař – basa
  • Milan Kadlec – bicí 

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 06. 05. 2020
Přečteno:
2024 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 05. 2020 19:22 napsal/a x
...
Ty texty jsou úplně přeplácané symbolickými obrazy, které jsou vesměs dost kýčovité, například hrady z písku a vzdušné zámky jen o kousek dál, to je prostě moc známých staveb najednou.:D Já třeba taky zrovna básník nejsem, nemám vůbec rytmus, ale z kýčovitých obrazů, bych možná splácla za pár minut lepší text. Třeba : Měsíc mé noci má zatmění- vlci se k oltářům vrací, zapalte žháře má zpoždění - v chrliče mění se draci.