Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP 2020, PHR Records / punk rock / Anglie

Papagájův Hlasatel neúnavně pokračuje v reedicích zahraničních nahrávek věhlasných kapel. V případě THE VIBRATORS jde o minimálně třetí kooperaci, rukama mi prošla alba „Under the Radar“ a „Energize“ a v obou případech jsem si užil jak poslech, tak pohled na pěkně vypravené gramodesky. 

A užít si lze i „Hunting For You“, nahrávku, z roku 1994, která předtím vyšla jen na CD, takže u tuzemského labelu se jedná o vinylovou premiéru. Tentokrát je vinyl černý a přebal ctí původního ducha, jen barvy se proměnily. Na titulce se mračí tygr, na zadní straně je uvedený seznam skladeb, na přiloženém listu pak nechybí texty, sestava a fotka kapely. V té tehdy ještě působil dlouholetý hlavní hybatel Knox, autor většiny skladeb a strůjce úspěchů party, která vznikla ve zlaté punkové éře v roce 1976, zahrála si se všemi myslitelnými legendami jak v sedmdesátých letech, tak po roce 2000, ba co víc, existuje dodnes a poměrně často zajíždí zahrát do České republiky, kde má pořád spoustu stoupenců. Není divu, většina nahrávek THE VIBRATORS přináší typický anglický punk rock ve středních tempech s Knoxovým melodickým zpěvem. 

THE VIBRATORS nejsou žádní špinavci, ale punkrockoví hitmakeři. (úsměv) Uvedená slova dokládá hned titulní kousek, zařazený na úvod strany A. Pohodovka, která potěší spíše pop punkery než crustery. Vždycky, když si THE VIBRATORS pouštím, přemýšlím, proč je tahle parta domácím punkovým posluchačským spektrem akceptována a tuzemské odpovědi na daný punkový subžánr mají svou fanouškovskou základnu, která se úplně míjí s těmi, kteří dávají přednost ostřejší, s HC koketující muzikou, ale starý punk z Britských ostrovů uctívají. 

THE VIBRATORS se k HC hudebně nehlásí, jedou si svůj sedmdesátkový punk, tu trochu svižnější („The Kid’s a Mess“, „Please Please Please“), tu ryze uhlazený a podpořený klávesami, např. „Fever (You Gimme A)“. Ve všech případech se ale vyplatí poslouchat kytarové nájezdy, které se z celkem obyčejné rockové jízdy vynořují a nadělají docela dost parády, až si říkám, že to místy ani není punk, ale spíše prog rock. A už vůbec nevím, jak zařadit „Modern World“, s textem o „moderní“ době v roce 1994 (moc se toho nezměnilo – jaderné nebezpečí, ozonová díra, AIDS, terorismus…); prim v ní zpočátku hraje akustická kytara a naléhavý zpěv, později se hraje dejme tomu experimentální post punk, emočně na doraz, pro zatvrzelé pankáče asi za hranou, pro otevřené duše parádní tečka za první stranou.

Druhá je sevřenější, písničky oscilují mezi punk rockem a bigbítem, mají švih a rozumnou stopáž, sem tam se objeví syntetický zvuk a takřka pokaždé snadno zapamatovatelný refrén. Nejvýš opět stavím song, který stranu ukončuje – „Radium City“, což je roztěkaná divnohudba s nervní náladou a expresivním vokálem. 

„Hunting For You“ má přehledný zvuk, každý nástroj dostává zasloužený prostor, takže jsou krásně čitelné nejen kytary a bicí, ale i baskytara. Možná bych trochu „zkrotil“ bicí, myslím, že by jim malé ubrání na síle zvuku neuškodilo, stejně tak by nevadilo, kdyby nebyly údery nějakým podivným způsobem rozplizlé – prostě bicí zní jako takové ty elektronické sady, které si dnes spousta lidí pořídila za pět táců, postavila do kouta v obýváku a se sluchátky na uších si na ně hraje pro radost, aniž by rušila sousedy. 

Co mi na albu kromě zvuku bicích ještě překáží? Nic podstatného. Možná ještě fade out u několika skladeb. Když někdo není schopný písničku normálně zakončit, považuju to za skladatelské bloumání – a připomíná mi to nějaký zatracený mainstream. 

Jinak ale v podstatě není albu co vytýkat – je kompozičně silné, dostatečně pestré, dramaturgicky dobře postavené. A vydání na LP si rozhodně zaslouží.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Hunting For You
  2. The Kid’s a Mess
  3. Fever (You Gimme a)
  4. Please Please Please
  5. No No No
  6. Modern World
  • Strana B
  1. Another Day Without You
  2. Goodbye You Stupid Cow
  3. Keep Away From Me
  4. She’s The One You Need
  5. Hey Hey
  6. Radium City

Čas: cca 41 min.

Sestava:

  • Knox – lead vocals, guitars and keyboards
  • Nigel Bennett – guitars, backing vocals and keyboards
  • Mark Duncan – bass and  backing vocals
  • Eddie – drums, percusions and  backing vocals

http://www.thevibrators.com/
Facebook
YouTube

www.phr.cz 


Zveřejněno: 28. 04. 2020
Přečteno:
845 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář