Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

THE VIBRATORS – Energize LP 2009, Papagájův Hlasatel

Takřka neuvěřitelně zní informace, že v době vzniku The Vibrators nebyla spousta čtenářů těchto řádků na světě. V únoru 1976 založili The Vibrators čtyři kámoši Ian Knox Carnochan, Pat Collier, John Ellis a bubeník Eddie. V září téhož roku se mladíci zúčastnili prvního punkového festivalu v londýnském 100 Clubu, kde kromě nich vystoupily i skupiny Sex Pistols, The Clash, Suzie and The Banshees, Subway Sect, The Damned, Buzzcocks či Stinky Toys. V listopadu následoval singlový debut a The Vibrators byli rázem populární podobně jako jejich styloví souputníci. Uplynulo 34 let a kapela stále hraje a stále vydává alba.

Album Energize má zajímavou historii – poprvé vyšlo už v roce 2002, ale jen na CD; česká LP deska je tedy první vinylovou verzí uvedeného materiálu. A při poslechu šestnácti skladeb jako kdyby se vrátil ten slavný rok 1977. The Vibrators ani o píď neuhnuli z cesty nastoupené v punkovém pravěku a stále drhnou „starej dobrej melodickej punk rock“ – ono je to vcelku pochopitelné, když v kapele stále působí dva zakládající členové Knox a Eddie, kteří už nejspíš budou mít na krku pět křížků.

Když jsem napsal „starej dobrej melodickej punk rock“, chtěl jsem tím naznačit, že na albu se nenachází žádné ultrarychlé pecky v duchu módního neopunku, natož náznaky hard core. Hudba The Vibrators je o melodiích, středních tempech a chytlavých refrénech. Kdybych měl hledat nějakou spřízněnou kapelu, ukáži na The Clash, kteří se taky nikam nehnali, ale atmosféru měla jejich hudba nenapodobitelnou. O The Vibrators se nechá tvrdit totéž. Jemný melodický zpěv, klasicky chrastivá punková kytara, střídmé bicí a bublající baskytara vytvářejí pohodovou atmosféru. Samozřejmě, že některé skladby zaujmou o něco víc než ty ostatní. V mém případě funguje o fous víc strana A, z níž favorizuji hned úvodní X-Files s podmanivou melodií a „nepozemskými“ skřeky, Your Love Is Fading Away se sborovými zpěvy či New Brain, pohodovku s chytlavým refrénem.

Na béčku se hraje o malinko ostřeji, ale jen do okamžiku, než začne Moonlight, pomalá oddychovka s lehce parodickými vokály. Ještě bych rád upozornil na skutečnost, že kytarová práce nestojí na dvou akordech, naopak, Knox hraje pestře a nebojí se ani občasných složitějších vyhrávek či sól, která nenásilně vyplouvají na povrch, aby se zase vzdálila. Celkově má deska velmi slušnou úroveň, poslouchá se doslova „sama“ a každý příznivec punku v jeho prapůvodní podobě bude asi jásat ještě víc než já.

Čirý (průhledný) vinyl je zabalený v exkluzivním přebalu lišícím se od původního obalu z roku 2002. Výbuch a plameny skrývají lebku ve vojenské helmě, stejný, ale ostřejší obrázek je potom použit na vnitřním obalu jako podklad pod texty (u nichž zamrzí několik překlepů).

Seznam skladeb:

  1. X-Files
  2. Your Love Is Fading Away
  3. So Far Down
  4. New Brain
  5. Rock The Kids
  6. 3/4 Angelina
  7. Animals
  8. 2night
  9. Brand New
  10. General Purpose
  11. Jukebox Light
  12. Tears Are Falling
  13. Moonlight
  14. I Knew It Must Be Love
  15. Shine
  16. No More
Čas: 23:30 + 22:20
 

Zveřejněno: 16. 03. 2010
Přečteno:
4308 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář