Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP/MC 2019, Indie Recordings/Season of Mist / atmospheric black metal / Norsko

Nezdá se to, ale už tomu je víc než deset let, co se Gaahl a King ov Hell po neslavné aféře se jménem GORGOROTH vydali vlastní cestou. Pod jménem GOD SEED, inspirovaným jednou ze skladeb dřívějšího působiště, společně vydali velmi zdařilou desku „I Begin“, odjeli k ní nějaká ta turné (tehdy v pražském Rock Café společně s CULT OF LUNA to byl zážitek), a pak se rozpadli. King začal hrát u Abbatha (kde už v současnosti také není a vlastně ani nevím, kde mu je konec), Gaahl se na chvíli odebral do ústraní... aby se poměrně záhy na scéně objevilo jméno GAAHLS WYRD.

Na konci roku 2017 vyšel v podstatě bootleg z koncertu nové entity, který se uskutečnil v Bergenu v listopadu 2015. Kapela tam v sestavě, která byla spíše GOD SEED bez Kinga, přehrála několik skladeb neaktivních TRELLDOM + jednu věc od GOD SEED. Upřímně jsem ale nevěděl, jestli šlo spíše o zachycení jedinečné příležitosti, nebo se GAAHLS WYRD stanou regulérní kapelou. Teď už to je jasné.

Ještě před vydáním debutu „GastiR – Ghosts Invited“ začali GAAHLS WYRD hojně koncertovat s tím, že šlo zejména o kompilaci GORGOROTH, GOD SEED, TRELLDOM. V březnu vystoupili také v Praze a byl to velmi zdařilý koncert, na kterém kromě „coverů“ zazněla také singlovka „Ghosts Invited“.

O měsíc a půl později jsem měl možnost GAAHLS WYRD v jejich domovině – na Inferno Festivalu v Oslu. A jestli to bylo v Praze skvělé, tak v Norsku naprosto dechberoucí. Jen jsem stál s otevřenou hubou. Kdo sleduje black metal delší dobu, tak nemůže pochybovat o Gaahlových vokálních kvalitách, a to jak v blackových, tak čistých polohách. To co ale předváděl v Oslu mě ale dostalo, s jakým svojským klidem dával veškeré náročné pasáže... Navíc tehdy už GAAHLS WYRD předvedli hned čtyři skladby z chystané novinky, kromě titulní věci také odvázanější „From the Spear“, „Carving the Voices“ a „Through and Past and Past“. Spolu s 1349 nejlepší koncerty, které jsem na Infernu viděl.

Natěšení na debut, který vyšel měsíc poté, tak vzrostlo do výšin. A přestože to trochu trvalo, dostal jsem se do něj a často jej i s odstupem s chutí vrazím do přehrávače. GAAHLS WYRD stvořili velice, ale skutečně velice rozmanitou desku. A teď je na vás, zda to bude přítěží, neboť nepůsobí zrovna dvakrát konzistentně, tak trochu každá skladba jiná ves, nebo zda vás tato variabilita naopak vtáhne. Já se postupným odkrýváním tajů „GastiR“ řadím ke druhé skupině.

Z podstaty věci je jasné, že deska stojí zejména na Gaahlově výkonu, který je, dle očekávání, perfektní. Na svojí typickou polohu z gorgorothovské éry dosti zapomněl, neznamená to však, že se nedočkáme ostřejšího výraziva, například ve „From the Spear“. I v blackové poloze ale používá jiné vokály, než jsme byli zvyklí. Důraz je ale kladen zejména na čištší polohy, čehož důkazem může být podmanivá „Carving the Voices“, jež vygraduje vskutku mocně.

Vzhledem k tomu, co jsem naznačil, tedy že každá skladba je hodně samostatnou entitou, alespoň v pár slovech se pověnuji každé z nich. Úvodní „Ek Erilar“ je možná nejryzejším songem na albu, Gaahl zde využívá až Attilovské mručení, zatímco „From the Spear“ je hodně odvázaná, neurvalá skladba, na které se vyřádil zejména bubeník Spektre. Mimochodem, i naživo velmi solidní bicman, za což jsem rád, protože třeba u GOD SEED mi tehdejší bubeník Kenneth Kapstad nepřišel zrovna nejjistější. „Ghosts Invited“ byla k poslechu už dávno před vydáním desky, takže jsem se jí už možná trochu přejedl, ale Gaahlův čistý projev v ní je dechberoucí. Umírněná poloha, žádné přehnané výšky (ač i ty zvládá), s klasickým black metalovým trylkováním a vrstvou blast beatů to jde možná až nečekaně dohromady.

„Carving the Voices“ je nejpomalejší, nejzamyšlenější a nejmelancholičtější věcí na „GastiR“, založenou zejména na až trochu vlezlých (ne však otravných!) melodiích. Oproti tomu „Veiztu Hve“ je přímočařejší, chtělo by se říci až monotónní s mnohokrát se opakujícím sborovým refrénem. Chvíli mi trvalo, než jsem do ní pronikl, přišlo mi, že by místo téměř sedmi minut mohla mít skoro o polovinu méně, ale i ona nakonec do konceptu alba zapadla. „The Speech and the Self“ sice začíná hodně ostře, ale vyznačuje se asi největším množstvím kontrastů uvnitř jedné skladby. A tak z blackového virválu plynule přejdeme do chytlavého refrénu a zase zpět, ke konci pak Gaahl vytáhne i nějaké ty výšky.

„Through and Past and Past“ je nejkratší věcí na desce (tři minuty) a také velmi nadupanou, znovu nutno pochválit bubeníka, který se s tím vůbec nepáře. Závěrečná „Within the Voice of Existence“ zpočátku vyznívá jako potemnělé outro, nenechte se však zmýlit – za několikaminutovou hradbou se v závěru skrývá pořádně hypnotický epilog.

Zvukově je deska vyvážená, přestože je obecně důraz kladen na Gaahlův vokál, nepřijde mi v mixu zbytečně moc vytažený. O produkci se postaral Ivar Sandøy (mj. dělal zvuk na několika posledních ENSLAVED, u kterých relativně čerstvě také bubnuje, a jistá produkční podobnost tady je). Za mě v pořádku, neměnil bych, cítím z ní jak novotu, tak lehce zastřené odkazy ke starším dobám.

Z řádků výše vyplývá, že jsem spokojen. Nejde o desku roku, ale rozhodně se v širším výběru vrcholů ocitne. Gaahl potvrdil, že jeho hudba je od rozpadu GORGOROTH o mnoho zajímavější, než ta Infernusovy skvadry, která se, dle mého soudu, točí v kruhu a neví jak z něj ven. Zatímco GORGOROTH od odchodu Gaahla s Kingem nevydali víc než průměrnou desku, Gaahl jak na GOD SEED, tak na GAAHLS WYRD exceluje. Tak jen doufejme, že zase nepůjde o jednoalbovou záležitost. A mimochodem - 15. listopadu jsou tu zase, a to společně s MAYHEM!

Seznam skladeb:

  1. Ek Erilar
  2. From the Spear
  3. Ghosts Invited
  4. Carving the Voices
  5. Veiztu Hve
  6. The Speech and the Self
  7. Through and Past and Past
  8. Within the Voice of Existence

Čas: 42:07

Sestava:

  • Gaahl – vokály
  • Lust Kilman – kytary
  • Eld – basa
  • Spektre – bicí


Bandcamp
Facebook
Web Indie Recordings
Web Season of Mist


Zveřejněno: 04. 11. 2019
Přečteno:
4391 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář