Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD, LP 2017, Nuclear Blast / thrash metal / Německo 

Hned v úvodu musím zmínit, že k tvorbě našich západních sousedů jsem přistupoval tak trochu s předsudky. Mám ve svém věku zapotřebí valit do hlavy kapelu hrající beer thrash? Vlastně jsem TANKARD intenzivně poslouchal zkraje let devadesátých a pak je úspěšně míjel až do časů současných. Možná jsem potřeboval dospět k určitému nadhledu, možná za to může mých třicet kilo nadváhy a tím pádem ve mně chlapi vzbuzují jisté sympatie svou tělesnou schránkou, která je té mé hodně podobná. (úsměv) Ale vážně, TANKARD mě ještě jako náctiletého okouzlil hlavně obaly svých nosičů a motivy triček, která zdobila už v té době kultovní zelená příšerka. 

Návrat k poslechu kapely, hlavně její poslední desky „One Foot In The Grave“, mají na svědomí pánové Kafe & M. Husák a jejich článek v časopisu Pařát. Po přečtení jsem se do stále ještě aktuálního alba zakousl a s radostí hlásím, že jsem byl velmi mile překvapen. Nejenže alko-témat je na desce jako šafránu, ale strašně dobře mi skladby lezly do uší a bez přehánění, co píseň – to hit. Hned v úvodní „Pay To Prey“ mne zaujalo, jak zpěvák Gerre ovládá svůj instrument a refrén je tak návykový, že už u druhého poslechu jsem si ho notoval společně s kapelou. To samé bych ale mohl v podstatě napsat o každé z deseti pecek na albu. Vůbec bych se nebál vypustit do světa informaci, že thrash je sice stále tím dominantním prvkem, ale punk je tentokrát téměř vyrovnaným soupeřem.

Textová stránka „One Foot In The Grave“ se věnuje problémům dnešního světa, ale i těm veselejším, spojeným s konzumací zlatavého moku.

Do první kategorie můžeme zařadit „Pay To Pray“, kde přijde na přetřes pokrytectví církve, nebo v pořadí druhá „Arena Of The True Lies“ věnující se sociálním sítím a závislostem, které svým konzumentům způsobuje. Rád bych ještě zmínil „Syrian Nightmare“, kde je téma obsahu patrné již z názvu písně. Do kategorie druhé patří zcela jistě skladba titulní a „Secret Order 1516“. Druhá jmenovaná je vlastně manifestem o zachování tradice při výrobě kapelou tolik zbožňovaného piva, tak jak jej v roce 1516 vyhlásil bavorský kníže Vilém IV.

V závěru recenze musím ještě jednou poděkovat výše zmíněným pánům za motivaci k poslechu a užívání si nahrávky, ke které se budu rád vracet. Ono vlastně už není potřeba při vložení nosiče do přehrávače rovnou otvírat lahváče, nebo narážet soudek. Tahle muzika skvěle funguje jako nakopávač nálady. Jestliže je „One Foot In The Grave“ ukazatelem cesty, po které pánové do budoucna půjdou, chytám nabízenou zelenou ruku jejich maskota a s veselou hopsáme po jejich stopách. 

P.S. Doporučuji si na YouTube pustit hymnu Eintracht Frankfurt „Schwarz Weis Wie Schnee“, kterou jim napsali právě TANKARD. Takový kotel nemá ani METALLICA. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Pay To Pray 
  2. Arena Of The True Lies 
  3. Don't Bullshit Us!
  4. One Foot In The Grave 
  5. Syrian Nightmare 
  6. Northern Crown (Lament Of The Undead King)
  7. Lock Em Up!
  8. The Evil That Men Display 
  9. Secret Order 1516
  10. Sole Grinder

Čas: 48:27

Sestava:

  • Gerre – vocals
  • And i Gutjahr – guitars 
  • Frank Thorwarth – bass
  • Olaf Zissel – drums

 

https://www.tankard.info/


Zveřejněno: 09. 09. 2019
Přečteno:
3932 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář