Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

kniha 2019, MetalGate / Česko 

Tři roky pracovali autoři na tomto příběhu, který vezme čtenáře na cestu přes tři desetiletí historie legendární blackmetalové skupiny ROTTING CHRIST. Téměř 300 stránek a více než 170 snímků, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány, vytvořili zakladatel a frontman kapely Sakis Tolis spolu s Dayalem Pattersonem. … Kromě samotné brutálně upřímné Sakisovy zpovědi obsahuje kniha rozsáhlé glosy jeho bratra Themise Tolise (ten během existence kapely nikdy neposkytl rozhovory žádnému médiu) a ke slovu se dostali jak současní, tak bývalí členové kapely, například Jim Mutilator, Morbid, George Tolias, Van Ace a George Emmanuel. (informace na přebalu)

Letošní rok je na knihy s hudební tématikou docela bohatý. Po dvou titulech Václava Votruby (Monumenty I, historie DARK ANGELS) je na řadě pohled na docela exkluzivní záležitost, oficiální historie ROTTING CHRIST. Nevím, do kolika jazyků byla kniha přeložena, ale díky nadstandardním vztahům MetalGate s ROTTING CHRIST je tu česká verze a za to patří vydavateli i překladateli dík. (Johan)

Hned v úvodu článku musím zmínit dvě důležité věci. Tou první je má velká záliba ve čtení hudebních, nejen metalových biografií a různých encyklopedií. Má „sbírka“ obsahuje asi šedesát knih s rozptylem od PINK FLOYD až po dejme tomu vynikající Revoltikon od Bruna Kovaříka. Druhá, vlastně ne až tak důležitá, věc je, že jsem nikdy nebyl skalním fandou ROTTING CHRIST a sledoval jsem jejich tvorbu a vývoj spíše zpovzdálí. Nicméně jsem se na vydání těšil a knihu na Czech Death Festu zakoupil. (horaguru)

A udělal jsem dobře. Opravdu není potřeba znát nazpaměť kompletní tvorbu kapely, abyste si Non Serviam užili a dobře se při četbě pobavili. Však taky aby ne! Dayal Patterson neprohání na metalovém hřišti mičudu v dresu přípravky, ale vede ho v plné síle u nohy s rozhledem rutinéra. Na kontě má například psaní do časopisu Terrorizer a knihy Black Metal: Evolution of the Cult, The Cult Never Dies Vol. One,  Into The Abyss. (horaguru)

Intrem nám Patterson přednese okolnosti, za jakých se s tvorbou ROTTING CHRIST seznámil a proč jej přiměli k práci na knize. V následujících kapitolách se s bratry Tolisovými projdeme dětstvím až k prvním, tehdy ještě grindcore začátkům. Pokračování historie kapely pak knihu dělí na části dle formátu: vydaný nosič = nová kapitola. Každé album je popsáno do nejmenších detailů a komentáře k němu přidávají muzikanti, kteří se na něm podíleli, či ho prezentovali na koncertech. Nejvíce prostoru zde dostává samozřejmě Sakis Tolis, který je pro ROTTING CHRIST stejně nenahraditelný, jako byl Lemmy pro MOTÖRHEAD. Další zajímavostí jsou glosy Themise Sakise, který dosud žádný rozhovor neposkytl. Povídání členů sestav minulých i současných je pravda skromnější, ale o to výživnější. Patterson sám působí až téměř nenápadně, ale funkčně. Sem tam doplní, co je třeba a jinak nechává promlouvat zasvěcené. (horaguru)

Z mého pohledu jsou nejzajímavější ty pasáže, ve kterých jsou popisovány první kroky muzikantů i kapely a začátky formování řecké undergroundové scény. Ta doba byla neopakovatelná; na jednu stranu se na ni dnes nahlíží růžovými brýlemi a většina událostí se glorifikuje, na druhou to až taková idyla nebyla a pánové stojící u zrodu kapely se v mládí nechovali zrovna příkladně. A prohřešky svého mládí v knize poměrně barvitě popisují, včetně toho, kde vzali peníze na první nástroje nebo že nějaký čas „zlobili“ jako fotbaloví chuligáni. (Johan)

Hodně zajímavá jsou i Sakisova slova týkající se celoživotní věrnosti undergroundu (ač si někdo může myslet, že jsou ROTTING CHRIST velká mainstreamová kapela, četba knihy jej určitě přesvědčí o opaku), nebo ta o odmítání změny názvu kapely, byť s ním měli nemálo problémů a s jiným by možná tou velkou mainstreamovou kapelou byli – a určitě by neskončili ve vězení v Gruzii, což je taky zážitek, který stojí za přečtení. (Johan) 

Svůj názor na kapelu, konkrétní album, či turné, na kterém se potkali, sděluje i řada slavných metalových jmen. Pro příklad uvedu zástupce TIAMAT, MOONSPELL nebo BEHEMOTH. Dozvíte se tak o mnoha zážitcích – a fandu lačného bulváru mohu uklidnit, epizoda s Mr. Mustainem ohledně zrušeného vystoupení na festivalu je zmíněna taky. (úsměv) (horaguru)

ROTTING CHRIST se na scéně pohybují více než třicet let a touto knihou nám nechávají nahlédnout do své historie. Potěší (a někdy i pobaví) spousty dobových fotografií. Jak jsem psal na začátku, nejsem skalním fandou, když už, pouštím si jejich poslední alba. Co ale musím ocenit, je cesta kterou ušli, vlastní tvář a celkem snadná rozpoznatelnost mezi mnohými. Taktéž úspěch na scéně, která před nimi neměla žádnou velkou tradici, je věcí nezanedbatelnou. (horaguru)

Kniha vyšla ve dvou verzích – v klasické brožované vazbě a jako speciální set, v němž kromě knihy s pevnou vazbou najdete tričko vytvořené speciálně pro tuto edici, nášivku, trsátko a samolepku. (Johan)

Za mě výborná kniha a skvělá investice nejen pro fandy kapely. Přeji ROTTING CHRIST ideálně dalších třicet let a MetalGate velký dík za vydávání všech těch knižních lahůdek pro metalové nadšence. (horaguru)

Za mě zajímavá kniha se spoustou exkluzivních informací, úsměvných i vážných příhod, detailních informací o nahrávání všech alb nebo zdůvodnění personálních změn. Jedinou věcí, která není úplně top, je čtivost, spád, nebo jak to lépe pospat – ne vždy jsem se dokázal do četby ponořit tak, že bych nedokázal knihu odložit a „musel“ číst dál, což se mi třeba u zmiňovaného Revoltikonu, ale i u DARK ANGELS stávalo pořád. (Johan)

A jedna drobná poznámka – na titulní straně a občas i uvnitř knihy by mohla (měla) být přezdívka Jima Mutilatora uvedena korektně, ne s „el“ navíc. (Johan)

horaguru 8/10
Johan 7/10

  • 296 stran

http://www.metalgate.cz


Zveřejněno: 19. 08. 2019
Přečteno:
3919 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář