Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Plzeňští QUERCUS vydali 1. ledna 2019 již v pořadí čtvrté řadové album „Verferum“. Nejen to jsme probrali s Morbivodem.

Ahoj, vydat album na Nový rok není úplně obvyklé. Má to ve vašem případě nějaký význam, nebo je to jenom hezké datum?

Není to až tak důležité, jen kdyby to vyšlo těsně před koncem roku, tak v různých anketách za ten rok by se to nejspíš neobjevilo, neboť by se to zavčasu nedostalo mezi obecenstvo, a o rok potom by se to už také neobjevilo, protože by to tam nepatřilo kvůli datu vydání. Důležitější ale bylo, že je to hezké datum.

Na albu jsou čtyři skladby, ale každá je trochu jiná. Nepozorný posluchač možná řekne, že je to pořád postavené na stejném základě (dominantní varhany, silné melodie), ale to se možná dá tvrdit o první a poslední písni, které mají podobný základ. Dvojka míří jinam, trojka taky… Liší se hlavní autoři motivů, nebo je proces skládání u všech písní obdobný? Jaký je tvůj skladatelský vklad? 

První a čtvrtá skladba jsou kompozice, které skládal Markko prakticky celé. Prvotní vklad byla u něj samozřejmě varhanní pásma inspirovaná zvyky dávných hudebních skladatelů. Markko měl poměrně blízkou představu i o bicích, kytarách, atmosférických linkách a vokálech, takže nejen dramaturgie celých skladeb, ale i všemožné detaily jsou jeho práce. Druhou a třetí skladbu jsme zase dělali já a Strastinen skoro výhradně, tak ten rozdíl je znát. Do všeho jsme si různě mluvili a piplali výsledek, ale zajímavost í třeba je, že některé varhanní party jsem skládal já, Markko to pak podle toho zahrál. I přes rozdílné postupy a přístupy k tvorbě myslím, že celkově k sobě skladby sedí a dobře navazují.

Na „Verferu“ se několikrát skladby překlopí do úplně jiné polohy, až to vyznívá, jako že začíná nová věc. Později se to zase třeba přelije zpátky, ale ty přechody jsou poměrně kontrastní… Proč?

Takový je náš vnitřní svět a sny. Už při hovorech předcházejících tvorbě jsme přemýšleli o nenápadném využití hudebního nástroje shruti box, jehož atmosféra vynikne při velmi jemných a dlouhých, skoro ambinetních pásmech. Chtěli jsme posluchače vtáhnout na dlouhé minuty do úplně zasněného stavu, a pak překvapit nástupem a návratem motivů, na které už v tu chvíli zapomněl. 

Varhany si asi každý představí jako hodně velký nástroj, nejčastěji umístěný v kostele. Samozřejmě existují i menší verze, nicméně pořád něco váží. Na jaké varhany byla nahrána deska „Verferum“? Jak vůbec probíhá záznam zvuku z tohoto nástroje?

Zvuk našich použitých varhan pochází s francouzského města Menesterol. Markko mnoho let cvičil i koncertoval v různých chrámech, nicméně pro účely skládání a nahrávání pro QUERCUS jsme z praktických důvodů použili moderních technologií, které umožňují doma hrát na nespočet varhan z celého světa. Pedálnice a klaviatury jsou identické jako v kostele, ale neovládají vzduch do píšťal, ale midi signál do počítače. Software podle toho ovládá profesionálně navzorkované zvuky těch píšťal a výsledek zní excelentně.

„Verferum“ má opět velmi pěkný čitelný zvuk. Nahrávání opět probíhalo na tvém zařízení a finální zvuk je ryze tvoje dílo, nebo jste něco dělali jinak? 

Ano, veškeré nahrávací a dokončovací procesy jsem dělal já ve svém studiu. Pánové měli různé podněty, kterým jsem se snažil vyhovět a celek odpovídá mým současným možnostem. Prakticky nic bych tam neměnil, jsem spokojen.

Když už skloňujeme „Verferum“, můžeš lenochům, kteří nemají sílu význam slova hledat, vysvětlit, co znamená, a proč jste tak album pojmenovali?

Tuto otázku ponechám bez jasné odpovědi, je to naše intimní slovo. Význam nikde na internetu dohledat nelze.

O zpěv se podělili tři vokalisté – nevím, jestli jsem správně odhadl, že první a čtvrtou skladbu jsi nazpíval ty a druhou Strastinen… Bylo tomu tak? Podle čeho jste si vokální linky rozdělili?

V první a čtvrté jsem já hodně, Strastinen sem tam, u té druhé je to Strastinen. Přirozeně jsme si to rozdělili podle toho, čí hlas a postupy se kam víc hodily. Já většinou zastanu to, kde je třeba přesně dodržet nástupy v konkrétních dobách a nějakou předem danou představu, Strastinen má zase rád spíš prostor pro improvizaci a otisk momentálního rozpoložení.

Třetím zpěvákem do party je Američan Don Zaros, jinak klávesista EVOKEN. Ten asi ve své kapele nezpívá – jak došlo k tomu, že v QUERCUS zpěv obstaral? Předpokládám, že vše proběhlo na dálku – vzniklo více verzí zpěvu, které vám posílal, nebo to dal napoprvé?

Ano, bylo to na dálku. Strastinen s ním byl v kontaktu dlouhodobě, on i zná všemožnou naši tvorbu, UMBRTKU a STÍNY PLAMENŮ. V EVOKEN nezpívá, ale má ještě nějaký svůj projekt, tam ano. Více verzí bylo, důvod byl spíš technický, první verzi, kterou poslal, tam dal natvrdo dozvuky, s kterými nebylo možné to použít, a neměl to bez toho, takže pak to nazpíval ještě jednou vcelku identicky. 

Jak se Don tvářil na text? Přece jen zpívat slova někoho jiného někteří zpěváci nechtějí, nedokáží se s nimi ztotožnit…

Z textu byl nadšen, porozuměl jisté intimitě jeho obsahu. Má evidentně značný talent, dostal hudbu i text bez jakékoli naší bližší instrukce, a vymyslel a nazpíval to krásně, všechno vyváženě a důmyslně vymyšlené, ihned jsme byli spokojeni. 

Obecně – jak jsou texty ve vaší muzice důležité? Co jimi sdělujete? Má pro vás význam, aby si je fanoušci přečetli a pídili se po významech, nebo je přednější muzika? Jak často se stane, že vás na texty někdo zeptá? 

Naše texty jsou hlavně romantické, o přírodě, o malování obrazů, o vzpomínkách na různé silné okamžiky z našich životů nebo snů. Ač sám naši tvorbu označuji za funeral doom, v textech není žádný zmar, smutek a podobně. Ani neděláme hudbu kvůli nějakému prožívání smutku, děláme to pro požitek. Nějaké četnější dotazy na texty od fanoušků nemáme, ale sem tam někdo se nad tím jistě pozastaví.

CD je parádně zabaleno, booklet je masivní, z kvalitního papíru, s obrazy Lukáše Kudrny, které k hudbě pěkně pasují. Asi jste vybírali z více obrazů – kdo měl ve finále hlavní slovo který obraz použít a který ne? Vydavatel souhlasil hned s takovým rozsahem bookletu?

Titulní obraz maloval Lukáš pod dojmy oblasti Brdských lesů, nebyl původně malován pro účel toho bookletu, vybral ho Lukáš nějak průběžně. Už si sám nejsem úplně jist, jestli byl i nějaký jiný návrh. Spíš jsme trochu laborovali s typografií, nakonec k tomu nejvíce seděl nenápadný font. S rozsahem bookletu problém nebyl, vyšlo to pěkně.

Dokážeš si představit koncertní provedení „Verfera“? Jednak technicky a pak aby to mělo smysl… Fanoušků pomalého žánru není tolik, aby doometalové koncerty probíhaly v narvaných sálech...

Markko projevoval velký zájem o živou prezentaci, a taky je z nás jediný, kdo je toho instrumentálně schopen, dokonce i aparaturu má. Já se přiznám, že zahrát naživo ty rozsáhlé kompozice je nad mé síly. Po technické stránce samozřejmě umím zahrát cokoli z toho, však jsem to nahrával, ale naživo je to něco jiného, prostě bych se v tom ztratil, má to jinou strukturu než metal. Ať je to jak chce, tuhle hudbu mě naplňuje tvořit a zaznamenávat, ale ne zkoušet pro živé vystoupení, ani bych už nenašel čas se tomu věnovat. Museli bychom i doplnit sestavu o několik hostů, zkrátka všechno nasvědčuje tomu, že QUERCUS naživo nebude.

A co další nahrávka? Už se něco rýsuje, nebo je momentálně QUERCUS ve stádiu odpočinku?

Teď nic nevzniká, máme však do budoucna představu o velmi špinavém zvuku, časem se zas pustíme do práce.

A když už Tě mám „na drátě“, co další kapely, ve kterých působíš? Vzniká něco nového v TROLLECH, STÍNECH, UMBRTKOVI, WAR FOR WAR?

TROLLECH se chystá na koncert po dvou letech, nová tvorba není moc pravděpodobná. Jiná situace je u ostatních kapel. STÍNY PLAMENŮ se chystají po několika letech dokončit nové řadové album, je to již nějaký čas složené, teď bude bubeník nahrávat naostro bicí, mohlo by se to ještě letos dokončit. Bude to více ve švédském střihu a nejrychlejší album v historii kapely, hodně jsem při tvorbě poslouchal staré SETHERIAL. UMBRTKA také přichází po několika letech s novým albem, bude se jmenovat „Komíny smrti“, právě jsme dokončili nahrávání a bude se již jen ladit zvuk. Album bude dlouhé a plné špíny a průmyslu, který drtí. I WAR FOR WAR je v tvůrčím procesu, po dvou albech stavěných hodně nebo úplně na elektronice přichází ke slovu znovu black metal, byť jisté stopy všech těch předchozích období tam budou také slyšet.

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 21. 07. 2019
Přečteno:
3772 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář