Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2019, Moscow Funeral League / doom metal / Česko

Majestátní tóny varhan. Odkazy na J. S. Bacha či SKEPTICISM. Zemité riffy tradičního doom metalu. Méně už návraty k modelu „Sfumato“. Návaznost na „Heart with Bread“ naopak zřejmá. Heslovitě to, co mě při prvním poslechu novinky plzeňského tria QUERCUS napadlo.

Předchozí slova si určitě zaslouží trochu rozvést, a proč nezačít u obalu. Proti předchozímu CD je booklet „Verferum“ dvakrát tučnější a na dvakrát kvalitnějším papíru. Zatímco minule se v obalu objevily fotky podzimní přírody, tentokrát došlo na obrazy Lukáše Kudrny, které nafotil Ivo Oskar Osvald. Booklet je parádní, graficky jej dal dohromady Marek Pišl, všechno do sebe pěkně zapadá a s muzikou koresponduje. Hlavně titulní malba ideálně navodí atmosféru pro příjemný poslech.

Ono je samozřejmě otázkou, co si kdo představí pod pojmem příjemný poslech, ale fanouškům doom metalu určitě nebude překážet hrubý zpěv (asi Morbivod), který do hypnotizující úvodní pasáže pasuje naprosto přirozeně. Začátek „Ceremony of the Night“ je hodně silný, varhany spolu s kytarami navozují slavnostní atmosféru, kterou podtrhává krásná melodie jak z doomové učebnice. Úvodní track se ale celkem nelogicky po pěti minutách zcela mění, dokonce v něm je kratinká pauza, tudíž mi to přijde jako další skladba, byť displej stále ukazuje jedničku a čas běží dál. Skladba ale pokračuje v úplně jiném duchu, minimalistickém, tam tam je síla předchozích motivů, pánové stavějí křehké momenty, z nichž už už začíná cosi vyčnívat, aby se znovu vrátilo zklidnění. Až se zachmuřeným vokálem a návratem varhan a vyhrávek skladba opět nabírá úvodní ráz a vrací se počáteční klenutosti. Logiku to ve finále má, byť onen rázný přechod mezi dvěma náladami je na mě příkrý příliš.

Že QUERCUS nejsou jen o tradičním (funeral) doom metalu, dokládá druhá „Journey of the Eyes“, která má avantgardní nádech, daný lehce psychdelickými klávesami i netradičně pojatou rytmikou. Do těchto „rušivých“ elementů je opět zasazena fajnová melodie, kterou doslova zašlape do země ponurá pasáž s drnčící baskytarou a následně odlehčí rozverný úsek, který možná ortodoxním doomařům nebude po chuti. Mně to přijde jako příjemné osvěžení, po němž následuje chrchlot (tipl bych Strastinena) a tíha. A nejen to, skladba se různě proměňuje, vokál místy vyznívá hororově a muzika by do nějakého strašidelného filmu taky pasovala.

Třetí stopa a zase jiný případ. Tentokrát vokální. Mikrofonu se ujal klávesista EVOKEN Don Zaros (ve své domovské kapele nezpívá) a „The Pu-erh Exhumed“ nejen díky němu vyznívá jako doom metal z poloviny devadesátých let, kdy se zpěváci začali odklánět od murmuru a zkoušeli zpívat. Zpočátku to bývalo všelijaké, ale časem si všichni na přerody Nicka Holmese nebo Vincenta Cavanagha zvykli. Don není žádný excelentní pěvec, na druhou stranu je jeho hlas do melodické písně zakomponován citlivě a hrubý hlas by se do ní ani nehodil.

Závěrečný monument trvá přes dvacet tři minut a dlouho se chová předpisově funerálně. SKEPTICISM se asi na mysl derou nejčastěji – na všechno je času habaděj, údery bicích jsou dávkovány s náležitými pauzami, varhany vytváří smuteční atmosféru a vrací se záhrobní murmur. Místy muzika míří k vážné hudbě, častěji vládne sklíčenost, pocit zmaru a beznaděje, ale nechybí ani docela svižné momenty – těmi kapela v minulosti mířila k death metalu, tady spíše k prog metalu. Ani v posledním songu si pánové neodpustili ráznou změnu a opět mi to přijde jako start další písně, poněkud jinak zádumčivé, s další jemnou vsuvkou, která působí jako ukolébavka.

Deska jako celek navzdory žánru s jasnými konturami nepůsobí monotónně ani obstarožně; naopak díky krokům stranou, s citem budované atmosféře, výborným nápadům, perfektní instrumentaci a kvalitnímu zvuku dokáže držet posluchače ve střehu přes hodinu hracího času, aniž by se koukal na hodinky. Vedle ET MORIEMUR a SELF-HATRED třetí kapela, která pozvedla úroveň tuzemského doom metalu na světovou úroveň.

Seznam skladeb:

  1. Ceremony of the Nigh
  2. Journey of the Eyes
  3. The Pu-erh Exhumed
  4. Passacaglia D minor, White and Black Darkness

Čas: 61:55

Sestava:

  • Ondřej Klášterka – vocals, guitars, drums
  • Lukáš Kudrna – vocals, bass, multiple instruments, lyrics (2, 3)
  • Marek Markko Pišl – pipe organ, keyboards, lyrics (1, 4)

Host:

  • Don Zaros – vocals (3)

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 16. 04. 2019
Přečteno:
4451 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář