Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Vše kolem novinky opavské kapely jsme probrali s kytaristou Markem Olšovským.

Ahoj Marku. SCARS OF THE INSANE i jejich předchůdce INSANE až dosud sázeli na mužský zpěv. Nyní ale vaše řady posílila zpěvačka… Sice to není jediná změna ve výrazu kapely, ale ta nejvýznamnější určitě ano. Ale než se dostaneme k Ivě, tak bych se ještě vrátil k předchozímu albu. Jak na něj s odstupem času hledíš? A jak uspělo u fanoušků, kritiků? Dostali jste se díky němu na nějaký level popularity, chodilo vám hodně nabídek na koncerty, nebo se projevila určitá stylová pestrost a nemožnost zařadit se do komunity holdující nějakému metalovému subžánru?

Předchozí album určitě splnilo účel a dá se říct, že i naše očekávání. Pomohlo nám dostat se zpět do povědomí a reakce byly většinou pozitivní. Lidi byli zvědaví, jak kapela zní v novém složení, takže zájem o kapelu určitě byl. Rozběhlo se i živé hraní a tak nějak začalo vše fungovat. S tím, že nejsme úplně stylově vyhraněná kapela, jsme problém neměli. Spíš naopak, zahráli jsme si s kapelami různého ražení. Fanoušci ani pořadatelé s tím neměli problém.

Ještě jedna otázka na minulost – zpěvák rA z kapely zmizel proč? Přece jen to byl letitý harcovník a musel vědět, jak kapely vašeho ražení fungují a co to obnáší… Po vydání debutu vypadala jeho situace v sestavě idylicky…

Není v tom nic složitého, prostě jsme po čase zjistili, že přeci jen vnímáme hudbu trochu jinak. Ale hlavní problém byl, že lidsky jsme si úplně nesedli. Rozdílný názor jsme měli i na fungování v kapele jako takové. Nicméně musím říct, že vše proběhlo v klidu a bez zbytečných emocí. Tak nějak vnitřně jsme cítili, že bude pro obě strany lepší, když se přátelsky rozejdeme. A to se taky stalo. Bylo rozumnější se zbytečně netrápit a začít pracovat na nových věcech s někým jiným.

Když jste byli bez zpěváka, měli jste jasno, že budete pokračovat, nebo visel ve vzduchu i konec kapely? Měli jste v tom okamžiku složený nějaký materiál?

To mezidobí bylo trochu stresující… Měli jsme sice několik možných adeptů, ale nevěděli jsme, jak to dopadne. Každopádně bylo jasné, že budeme pokračovat dál. I proto jsme průběžně pracovali na nových skladbách, přestože jsme ještě nevěděli, kdo je nazpívá. Kapelu rozpustit nás nenapadlo ani na minutu. Spíš naopak, věděli jsme, že se to zlomí a přijde ten správný člověk do našeho teamu.

Když jste se ohlíželi po nové tváři k mikrofonu, přáli jste si ženu, nebo jste původně mysleli na mužský vokál? Proběhl nějaký konkurz, na základě kterého jste vybírali, nebo jste o Ivě věděli a oslovili jen ji... nebo ona vás? (úsměv)

Hlavně jsme si přáli, aby se našel někdo opravdu zapálený pro naši muziku. Někdo, kdo bude ochotný věnovat svůj volný čas kapele a bude mít schopnosti a talent. Bylo nám úplně jedno, jestli to bude muž nebo žena. Taky jde o to, že lidí, kteří by tohle všechno splňovali, u nás zrovna moc není. Takže jsme byli nuceni se poohlížet po kapelách a házet lana kam se dá. Naštěstí se v té době rozpadla kapela CORPSE OF NOISE, tak jsme kontaktovali Ivu a klaplo to. I když hrála jiný druh hudby, věděli jsme, že je zapálená pro metal, takže nebyl problém to spolu zkusit.

Iva předtím zpívala v kapele ne tak tvrdého ražení. Dá se o ní říci, že je metalistka? (úsměv) Znala vaši předchozí tvorbu? Když přišla na první zkoušku, nebyly pro ni některé palebné pasáže příliš ostré?

Jak jsem již říkal, Iva je velmi zkušený muzikant a než k nám přišla, velmi dobře věděla, do čeho jde. Znala naše starší nahrávky, takže s tím neměla problém.
Není to žádné ořezávátko, navštěvuje HC, crust, grindcore akce, takže ji jen tak nějaká palba neodstřelí. (úsměv)

Podle informací na vašem FB přišla Iva do kapely v květnu 2018, album vám vyšlo v prosinci. To není časový komfort, hlavně pro zpěvačku, která navíc napsala texty… Jak náročné bylo všechno stihnout?

V květnu jsme s Ivou odehráli první koncert, ale do kapely přišla už v lednu 2018. Takže času jsme měli víc. Ale i tak jsme museli pracovat opravdu intenzivně. Projevil se velký zápal a chuť dělat společně. A Iva se ukázala jako opravdový profesionál. Mile nás překvapilo, s jakou vervou se do tvorby a nahrávání pustila.

CD opět vyšlo v Pařátu, což už jste si vyzkoušeli minule, takže asi spokojenost. Jiný model jste nezvažovali?

V Pařátu vyšlo jak poslední album INSANE, tak i debut SCARS OF THE INSANE. A teď i nové album „D.H.A.R.M.A.“. Ano spokojenost a hlavně velký dík Herdronovi za to, že s námi opět spolupracoval, že se nebál vydat možná trochu kontroverzní album, za to, jakým stylem a úsilím pracuje pro metalovou scénu! Nehledí nalevo ani napravo, ale jede furt dopředu! A tento postoj máme společný. Byli jsme moc rádi, že nám kývl a šel do toho s námi. A v podstatě jsme ani nehledali jinou možnost jak album vydat. Velmi pozitivní je, že první náklad, který jsme měli, je už vyprodaný.

Pojďme k muzice. Možná to tak nevnímáte, ale mně album přijde o poznání modernější a rockovější než předchůdce. Jistý vliv má jistě změna zpěvu, ale i hudba je jiná. Myslíš, že kdybyste měli zpěváka, znělo by po hudební stránce album stejně, nebo byste hráli tvrději?

Máš pravdu, že to tak nevnímáme, uděláme songy, které se skládají z různých motivů a pokud nám přijdou dostatečně zajímavé a líbí se nám, tak je prostě použijeme, pracujeme na nich a rozvíjíme je. Neděláme muziku s tím, aby byla nejtvrdší nebo nejrychlejší. Na to jsou tu jiní. Nemyslím si, že bychom hráli jinak i kdybychom měli ještě mužský vokál. I vzhledem k tomu, že část skladeb jsme měli rozpracovaných už v době, kdy jsme vůbec netušili, kdo je nazpívá. A když se vrátím k Ivě a její práci na albu, fajn bylo, že jsme nemuseli dělat kompromisy, protože velmi dobře pochopila naši muziku a přizpůsobila se, aniž bychom museli něco měnit nebo upravovat.
A není úplně pravda, že je hudba jiná… Záměrně jsme použili jednu skladbu z minulého alba. Iva ji znovu otextovala a přezpívala. Všimlo si toho jen pár lidí. (úsměv) Vokál prostě dramaticky změnil výraz muziky.

Dá se nějak určit cílová skupina, pro kterou hraje vaše skupina? (úsměv) Řekl bych, že pro fanoušky tradičního thrash a death metalu to bude příliš moderní… pro rockery zase příliš tvrdé. Míříte spíše na metalisty, nebo byste chtěli oslovit třeba fanoušky DIE HAPPY, GUANO APES nebo švédských melodiků?

Naše cílová skupina jsou ti, kterým se naše muzika líbí a přijde jim zajímavá. Vzhledem k tomu že je album už nějaký čas venku a chodí nám zpětná vazba nejen od redaktorů nebo recenzentů, tak si dovolím tvrdit, že tahle deska jde napříč celým spektrem posluchačů tvrdé hudby. A to se mi na tom líbí. Nejsme typ kapely, který se snaží zasáhnout cíleně nějakou skupinu. Pokud zmiňuješ tyto kapely, tak jediná věc, která  nás s nimi spojuje, je možná barva hlasu. Ale naše muzika stojí na úplně jiných základech. Nicméně zdá se, že je variabilnější a přístupnější než v minulosti. Řekl bych, že „D.H.A.R.M.A.“ může být most mezi světem extrémního metalu a řekněme toho melodičtějšího. A podle složení našich fans to tak i vypadá. (úsměv) V kapele jsme všichni otevřeni různým podobám metalové muziky a ne jen jí, proto tahle kapela zní tak, jak zní.

Na desku jste zařadili cover GARBAGE, notoricky známý song z bondovky Jeden svět nestačí. Proč padla volba právě na tuhle skladbu? Máte vztah i ke GARBAGE, nebo vás zaujala filmová melodie?

Jsme fanoušci bondovek, to je jedna věc, a druhá věc je, že jsme chtěli zkusit něco z nemetalového ranku. Ta melodie je velmi známá a myslím, že moc lidí by nenapadlo spojit ji s metalovou kapelou.
Dá se říct, že to byla výzva zkusit něco takového. Trochu to souvisí s tím, že vnímáme hudbu obecně a ne jen v rámci metalu. S tímto songem jsme si zkusili něco jiného, než co děláme běžně a dopadlo to velmi dobře. Už teď víme, že bychom v budoucnu chtěli ještě něco takového zkusit. Čas ukáže, kam nás naše hudební pouť zanese. (úsměv)

Jakou důležitost přikládáte textům? Pro řadu posluchačů i kapel jsou věcí podružnou, přiznám se, že v případě anglicky pějících kapel jim taky nepřikládám váhu, protože si při poslechu texty nedokáži užít, jako když jsou v češtině. O čem vaše texty jsou? Je „D.H.A.R.M.A.“ koncepční album? Co ona zkratka vyjadřuje, kromě významu v indickém náboženství?

V textech jde tak trochu o sociální kritiku, vyjadřujeme se v nich k věcem, o kterých se normálně lidi baví třeba v hospodě, mluvíme v nich otevřeně o tématech, která nás trápí, kterými se zabývá snad každý z nás. Texty jsou hlavně o tom vrátit do společnosti nějakou lidskost, toleranci a úctu. Že není nezbytné být slepý vůči bolesti a trápení lidí kolem nás. V dnešní době jsme vystavovaní tolika tlakům a takovému stresu, že vlastně úplně zapomínáme, jak být šťastní a jak se těšit z maličkostí. A o tomhle všem prostě hrajeme. Všechna témata vycházejí z našich životů a zkušeností. Není to žádné sci-fi, je to tvrdá realita, kterou zažívá každý z nás. Název „D.H.A.R.M.A.“ píšeme takto, protože každé písmeno znamená jedno slovo, které charakterizuje určitou myšlenku.
D – destiny (každý máme svůj osud)
H – healing (vyléčit svět, vyléčit sebe, uspořádat si priority, uvědomit si, co je opravdu důležité)
A – air (tak to je jasný, bez vzduchu by to nešlo) (úsměv)
R – reason (důvod žít, najít smysl )
M – mind (naše nejmocnější zbraň)
A – alive (být naživu, ne jen přežívat, ale opravdu žít plnohodnotný život)

Nahrávali jste ve vlastním studiu, což přináší řadu výhod, hlavně jde spoustu věcí řešit operativně, na druhou stranu vám může chybět pohled někoho mimo kapelu. Jak jste s výsledným zvukem spokojeni?

To, že jsme nahrávali v našem studiu, pravda je, ale oproti minulosti je zde velký rozdíl v tom, že by nám chyběl pohled tak říkajíc z venku. Obecně je známo, že náš baskytarista Vašek je i náš producent, v hojné míře skladatel, kytarista a zvukový inženýr. V průběhu prací na albu absolvoval několik workshopů, kde měl možnost pracovat s lidmi, kteří produkují rockovou popř. metalovou muziku a myslím, že tahle věc nás jako kapelu v procesu nahrávání posunula opravdu velmi výrazně. Nemalou sumu jsme museli investovat i do studiového vybavení. Nicméně jsme dostali možnost konzultovat zvuk a mastering s lidmi z branže. V neposlední řadě nám pomáhal i Pavel ze SSOGE, který měl možnost pracovat s Rolandem Grapovem. Takže není pravdou, že bychom vše dělali sami. Byli jsme v kontaktu i s producentem Tue Madsenem, který ale byl tak zaneprázdněn, že bychom museli čekat velmi dlouho, než bychom se dostali na řadu. Fajn bylo, že nám pochválil demonahrávky. (úsměv) Takže jsme věděli, že jsme na dobré cestě.

Co zvuk bicích? Samozřejmě jde při vnímání zvuku o subjektivní dojmy, ale mně se bicí zdají příliš syntetické a automatické, hlavně v rychlých pasážích… Je to takhle podle vašich představ? Nechybí bicím hloubka?

S hloubkou a zvukem bicích jsme navýsost spokojeni. Zvuk je čistý, zřetelný, průrazný… přesně takový, jaký by měl v metalové muzice být. Nehrajeme žádný oldschool ani jazz. (úsměv) Jsem ale rád, že zmiňuješ právě subjektivní dojmy při vnímání zvuku, protože v souběžně psaném rozhovoru jiný pan redaktor chválí zrovna zvuk bicích. Takže je to opravdu věc názoru. Oproti minulosti je celá nahrávka mnohem přirozenější a řekněme živější. Je asi milion možností, jak nazvučit jednotlivé nástroje, my jsme se rozhodli pro sound, který se hodí k muzice, kterou produkujeme. Spíše bych se chtěl zastavit u jiné věci. Možná, že se to nezdá, ale bicí na albu nejsou úplně jednoduché. Tady bych chtěl vyzdvihnout našeho bicmena. Jsem opravdu pyšný na to, že můžu hrát v kapele s někým, kdo na sobě stále tvrdě pracuje. Nebudeme si nic nalhávat, roky běží a není nám už dvacet a je neuvěřitelné, jak se Pavel dokázal zlepšit jako hráč za poslední roky. Denně se připravuje a cvičí na svůj nástroj, udržuje se v obdivuhodné kondici i přes své zaměstnání a další všední povinnosti. S bicími party si opravdu vyhrál a celou desku pořádně nakopl.

Hloubka nechybí obalu, který opět pracuje se symbolem kruhu. Co ono veliké kolo vyjadřuje? Vznikal obal s jasným zadáním, nebo je to čistě práce Davida Najbrta, do které jste mu nemluvili?

Kruh na obalu je vlastně symbol dharmy tak, jak ji známe z nábožensko-filozofického významu. Přesněji ono zmiňované „kolo od vozu“ je tzv. kolo dharmy, které patří mezi nejstarší symboly buddhismu. K nalezení více informací stačí použít strýčka Googla.
Zpátky k obalu… David použil jako základ fotografii, kterou udělal na své cestě po Špicberkách. Vše upravil podle svého a předložil nám návrh, který se nám líbil. Konzultovali jsme spolu detaily, ale v zásadě jsme se shodli velmi rychle. Opět odvedl velmi dobrou práci a už se těšíme na merch spojený s tímto motivem.

Obal máte tentokrát mnohem světlejší, působí pozitivně, pořídili jste si i nové logo, takže předpokládám, že aktuálně sršíte optimismem. Na druhou stranu už jste v hudebním dění dlouhé roky a asi máte představu, jak to v branži funguje. Jaké máte aktuálně ambice? Jde vám jen o zábavu, sem tam odehrát koncert, nebo máte větší plány?

To, že jsme pozitivně naladěni, je pravda. V kapele je pohoda, ale nechceme usnout na vavřínech, proto stále pracujeme jak na propagaci alba, tak na dalších věcech spojených s kapelou. Vydáním alba začíná další etapa. K novému albu máme již natočený klip a to byla další věc, na které jsme pracovali.
Nejsme naivní a nemáme přehnaná očekávání, ale to neznamená, že bychom byli bez ambicí. Máme v ruce desku, se kterou jsme velmi spokojeni a za kterou si všichni opravdu stojíme a to není rozhodně málo. Nerad bych prozrazoval další plány, protože nikdy dopředu nevíme, co se podaří a co ne. Budoucnost je otevřená...
Buďte s námi!

RECENZE

Videoklip

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 17. 03. 2019
Přečteno:
3414 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář