Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2018, Pařát Magazine & Productions / modern rock/metal / Česko

Peripetie kolem SCARS OF THE INSANE, nebo lépe řečeno přerod z INSANE na prodloužený název jsem popsal v recenzi na předchozí nahrávku, a protože ta slova mají obecnou platnost, část si jich tady zopakujeme: V roce 2010 vyšlo (jako příloha magazínu Pařát) skupině INSANE album „Preserve To Diverse“. Tehdy se o INSANE „vědělo“, vycházely recenze i rozhovory, leč o tři roky později bylo po všem. Kapela přestala fungovat nejen hudebně, ale především lidsky a tak se rozešla. I když jen částečně, tři pětiny sestavy se scházely dál a hrály si jen tak pro radost. A když usoudily, že chtějí v kolotoči metalového undergroundu pokračovat, doplnily sestavu o druhého kytaristu a po dlouhém hledání i vokalistou, v metalovém i HC podzemí známou personou používající nick rA (nejhlubší stopu zanechal v TARTAROS, ať už se název téhle party psal jakkoliv – úsměv). Kvintet se pak rozhodl pro změnu jména na SCARS OF THE INSANE, čímž dal najevo, kde jsou jeho kořeny, ale zároveň se od původního názvu odstřihl…

Tady už se taky odstřihnu. (úsměv) Etapa s frontmanem rA už je minulostí, k mikrofonu se překvapivě postavila žena, Ivana Svítková, mající za sebou působení v CORPS OF NOISE (což byla kroměřížská rock/metalová kapela). A příchod dámy k mikrofonu není jedinou novotou. Tou druhou je výrazné zmodernizování hudby i zvuku. SCARS OF THE INSANE se posunuli do vod, ve kterých plavu… nikoliv jako ryba, ale prostě „plavu“. Moderní rock/metal není moje parketa. A jinak současnou tvář opavské party zařadit nedokáži.

Proti předchozí nahrávce mi muzika přijde o poznání syntetičtější, což je sice termín, který lze vykládat různě, ale já jej vnímám jako určité zautomatizování. Spousta pasáží zní jako mix cyber a industrial metalu, spíš pocitově než žánrově, některé postupy se pak s mým vkusem míjí. Je to hlavně případ první skladby, která dala albu název – v několika částech jedou bicí jednu lajnu a při poslechu nelze poznat, jestli na ně hraje člověk, nebo je to záležitost mašinek. Ono je to nejspíš dílem živého bicmena, ale tak přesné a ubíjející… nepochybně jde o záměr, jehož účel je jasný – zpestření nahrávky. Protože vedle těchto zabijáren se hraje docela přívětivý melodický metal i rock se zajímavými vokály, ale nejen ty stojí za pozornost. I v úvodní kompozici nalézám promyšlené momenty, které jsou tak akorát progresivní a tak akorát melodické, ale přitom se nepodbízejí. Nepodbízí se ani zpěv. Ivana s hlasem pracuje v širokém výrazovém spektru, ve volnějších pasážích je to pochopitelně civilní, místy lehce zastřený výraz, v rychlejších ostřejší, skoro křičený. Úvod druhé „Haunted“ naznačuje odklon od metalového nářezu a krok směrem k muzice, kterou se prezentovali např. DIE HAPPY nebo GUANO APES, tento pocit sice trochu bourá vklad hostujícího Hrnce ze SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, ale skladba postupně nabírá ještě smířlivější ráz a nabízí spoustu melodických motivů, ale taky hodně elektroniky, která se na albu objevuje v hojné míře.

Pro posluchače standardních forem death a thrash metalu se v některých okamžicích nahrávka posunuje do nestravitelných vod, mně se ale právě ty atmosférické pasáže líbí víc než ty nářeznické, protože mi přijdou o poznání promyšlenější i zajímavější, než když se tlačí na pilu. Zmodernizovaný háv následně potvrzují i další skladby, hrátky s elektronikou jsou místy zcela dominantní a SCARS OF THE INSANE se tím posouvají do úplně jiných sfér, než v jakých dosud pobývali. Proměnil se i zvuk bicích, které zní uměle, zpěv místy doznal úprav přes nějaké mašinky a ve finále jsme u otázky, pro koho je vlastně tahle muzika určena. Tradicionalisté to nebudou, modernisté by měli být, ale jestli vůbec mají o SCARS OF THE INSANE ponětí a jestli vůbec patří mezi čtenáře Pařátu, časopisu pro fanoušky tradičních druhů metalu? Na albu „D.H.A.R.M.A.“ si své najdou spíše rockeři, třeba ti, kteří mají rádi GARBAGE, od kterých si opavští vypůjčili bondovskou hitovku „The World Is Not Enough“, která má neskutečně chytlavou melodii a i v podání našinců zní podobně honosně jako originál, jež vyšel na soundtracku k filmu Jeden svět nestačí. Touto položkou ale album nekončí, převzatý song je netradičně umístěn mezi autorskými písněmi, zbylé dvě pokračují v předchozích mantinelech, „Save Yourself“ je o něco temnější, ale v podstatě se náladou blíží právě předešlé písni, rovněž se v ní objevují podobně silné chytlavé motivy, žel ale taky ony strojové bicí, které mi prostě nesedí, ani zvukově. Naopak kytarové hrátky mají švih, i v závěrečné „Cycle of Force“ se toho děje hodně, spektrum zvuků je široké, ale na druhou stranu je skladba zamotaná a chybí mi v ní nějaký snadno zapamatovatelný motiv. Celkově jsem z poslechu alba trochu zmatený a trochu unavený, což může vypadat, jako že je to nahrávka nepodařená. To je ale omyl, nahrávka to je zajímavá, jen se míjí s tím, co mě oslovuje… objektivně jde o lehce nadprůměrný počin.

Obal se mi tentokrát líbí mnohem víc než u předchozího CD. Světlejší barvy, hlavně šedá, vypadají  lépe než ponuré minule, i když jeden styčný bod nacházím – symbol kruhu. Minule to bylo slunce, tentokrát to vypadá jako kolo od nějakého historického vozu, ale poněkud „přerostlé“… Proč? Zkusíme se zeptat kapely. Vnitřek bookletu obsahuje texty i fotku muzikantů, všechno má řád, což mám rád.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. D.H.A.R.M.A.
  2. Haunted
  3. Salome
  4. Surrender
  5. Monsters
  6. The World Is Not Enough (cover GARBAGE)
  7. Save Yourself
  8. Cycle of Force

Čas: 33:55

Sestava:

  • Ivana Svítková – zpěv
  • Marek Olšovský – kytary
  • Jan Válek – kytary
  • Václav Pustějovský – baskytara
  • Pavel Jureček – bicí

Bandzone
Facebook

www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 08. 02. 2019
Přečteno:
4046 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář