Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

LP/CD 2017, Invictus Productions / black, heavy metal / Slovensko

Tak to vypadá, že na Slovensku nám roste nový metalový fenomén, který si dělá velice dobré jméno po celém světě. Řeč je o black/heavy kapele MALOKARPATAN, která vznikla teprve před nedávnem, konkrétně v roce 2014. Nejedná se však o žádné nováčky, nýbrž o ostřílené borce, kteří prošli různými blackmetalovými kapelami na Slovensku. Debut „Stridžie dni“ sklidil u fans velký úspěch a tak MALOKARPATAN nezaháleli a na podzim roku 2017 přispěchali s druhou deskou, která nese název „Nordkarpatenland“.

Toto album pro mě představuje doslova blesk z čistého nebe. Existence MALOKARPATAN mi unikala až do chvíle, kdy byli potvrzeni do line-upu německého Stormcrusher festivalu v roce 2017. Tehdy jsem si pustil prvotinu „Stridžie dni“ a posléze zjistil, že je na spadnutí i vydání druhé desky. Ta nakonec vyšla 31. října 2017 u irského labelu Invictus Productions a je opatřena velice zajímavým obalem. Malba se tematicky k hudbě MALOKARPATAN výborně hodí, žel na můj vkus zbytečně zaniká logo kapely i název alba. Proto bych volil trochu jiné rozvržení. Nejdůležitější je ale samozřejmě obsah.

Album „Nordkarpatenland“ začíná poměrně dlouhým, stejnojmenným intrem. Naostro pánové začínají až následující „V okresném rybníku hastrman už po stáročá vyčína“. Okamžitě se mi na mysli vkrádají legendární MASTER´S HAMMER. Ne snad, že by MALOKARPATAN vykrádali naší nejslavnější metalovou kapelu, ale jistý a slyšitelný vliv tam prostě je. Valí se na mě přímočarý black metal staré školy, který ovšem hodně inklinuje k heavy metalu. Zastřený zvuk dodává hudbě MALOKARPATAN temnou atmosféru, melodické kytarové vyhrávky a sóla zase přidávají na pestrosti desky a zároveň působí odlehčeně. MALOKARPATAN vsázejí také na pomalé pasáže. Výjimkou nejsou ani klidné vybrnkávačky, kdy vše kolem ztichne a rozhostí se klid. Nejvíce mi sedí přímočaré dřevní pasáže, které jakoby si MALOKARPATAN vypůjčili u starých BATHORY. U většiny skladeb nechybí ani krátká intra a synťáky, které vždy navodí patřičnou atmosféru. Vůbec, celá ta pestrost alba „Nordkarpatenland“ mě opravdu baví. Zajímavý je i Temnohorův zpěv. Místy zastřený chrapot, jindy čistý a melodický, poté zase jen odříkávání textu. MALOKARPATAN dobře vědí, jak udržet posluchačovu pozornost a já jim to sežral. K tomu si přidejte celou řadu kytarových sól, zajímavé texty nejen ze slovenského života v Karpatech a nakažlivou atmosféru. O kvalitním zvuku a produkci ani psát nemusím.

Druhé album bratislavských MALOKARPATAN se opravdu vydařilo. „Nordkarpatenland“ lze považovat za slovenskou odpověď na MASTER´S HAMMER. Ti jsou sice nedotknutelní, ale jistá podobnost mezi kapelami je. MALOKARPATAN touto deskou oslovili fanoušky nejen doma a v Česku, ale hlavně ve světě. Důkazem budiž účast kapely na zahraničních festivalech či turné po USA a Kanadě. „Nordkarpatenland“ je velice kvalitní deska s proklatě dlouhými názvy skladeb, haha.

Seznam skladeb:

  1. Nordkarpatenland
  2. V okresném rybníku hastrman už po stáročá vyčína
  3. Ked starého Bartolína ze šenku na táčkach zvážali
  4. Ked svetlonosi započnú v močariskách nazeleno svícit
  5. Nedlho po púlnoci opacha sa doplazila z dzíry
  6. V hustej hore na stračích nohách striga chalupu svoju ukrýva
  7. Ked gazdovi upeleší sa v chyži nezdoba zmok
  8. V rujnovej samote pocichu dumá lovecký zámek zvlčilého grófa
  9. Na horárni ve folvarku šafári rohatý jáger
  10. Ve starém mlyne čerti po nocách mariáš hrávajú

Čas: 45:34

Sestava:

  • HV - kytara
  • AS - kytara
  • Temnohor - vokály
  • Peter - baskytara
  • Miroslav - bicí

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 26. 02. 2019
Přečteno:
4240 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář