Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

FUNERARIUM - A.M.O.R.C. CD (2004) - self-released

Zo samého srdca Francúzska prichádza skupina, ktorá po založení v roku 2001 vydala svoj debutový album. Formácia určite nepatrí k najvychýrenejším v krajine a jej pôvodná hudobná aktivita ako aj skupina sama je zahalená pomerne nepriestupným rúškom tajomstva. Kvalita tohto albumu im však určite pomôže pri získaní rešpektu na scéne extrémneho metalu. Jednou z kľúčových čŕt, ktorá pri počúvaní albumu udrie do uší je mystická atmosféra tohto albumu, pozorovateľná nielen v hudbe samotnej ale aj v celkovom koncepte. Rády rôzneho druhu sa stávali predmetom záujmu viacerých skupín a kým väčšinou, aspoň čiastočne išlo o templársky rád, Funerarium inklinujú predovšetkým k rádu Rosikruciánov (o čom svedčí aj názov ich albumu ? A.M.O.R.C. ? teda starobylý mystický rád Rosikruciánov, venujúci sa skúmaniu, štúdiu a praktickej aplikácii prírodných a duchovných zákonov.) Celým dielom sa nesie akýsi tajomný nádych okultného pôsobenia.

Hudobne je A.M.O.R.C. melodickým black metalom, kde je veľký dôraz kladený na použitie elektroniky, no členovia skupiny ju využívajú veľmi zručne práve za účelom evokácie presne takej mysterióznej aury, akú by človek u podobného konceptu očakával. Hudba často prechádza do samostnatných elektronických pasáží, ktoré sú zmesou futuristických a občas industriálne znejúcich zvukov. Efekty a klávesy však tvoria aj doprovod už aj metalovému útoku. Veľmi potešiteľný je fakt, že sa tentokrát, ako to už býva zvykom na basu nezabudlo. Je nahratá veľmi dobre aj technicky je zvládnutá slušne, s pasážami kde sleduje svoju vlastnú líniu, nezávisle na gitarách. Samotné gitary sú veľmi melodické s dosť zaujímavými riffmi. Celkovo pôsobí produkcia dosť ?ostrým? dojmom, práve vďaka rezavému zvuku gitár ale aj vokálom. Vokálna stránka je kapitolou samou osebe. Gérald používa predovšetkým trošku vyššie a ťažko zrozumiteľné havranie vokály, ktoré mi veľmi pripomínajú Aisling na ich rovnomennom albume, hoci tie pôsobili ešte barbarskejším dojmom. K slovu sa však dostane aj čistý spev, často vo forme zborov v efektívnej kombinácii s hlavným blackovým vokálom. Bicie sú tak trochu slabinou tejto skupiny. Musím však povedať, že predovšetkým kvôli svojráznosti produkcie akú tento album má. Pôsobí dosť plochým dojmom, chýba je potrebná hĺbka, ktorá by umožnila vytvorenie masívne devastačného zvuku. To sa prejavure hlavne u bicích. Sú však zvládnuté slušne, Laurent používa dosť prechodov a o sebe dá často vedieť aj dvojkopak. Rýchlejším častiam však chýba potrebná intenzita, no viac ako na brutalitu sa chlapci zamerali na atmosféru.

Tento album je rozhodne kvalitným počinom, ktorému nechýba variabilita ani technická úroveň, no predovšetkým hlbšia myšlienka a tajuplnosť. Na svoje si teda prídu predovšetkým fanúšikovia melodického blacku. Pri lepšej produkcii bude nasledujúci album zvyšovať celkový dojem aj po hudobnej stránke, ktorá je však na debutový album veľmi dobrá.

Čas: 30 : 19

Tracklist:

  1. Art et Tradition
  2. Ode à la Rose Croix
  3. Les Noces Chimiques
  4. Artiste Introverti
  5. Offrande des Dieux
  6. Par le Sang des Arbes
  7. Reperta Sapientia

Webpage : www.funerarium.fr.st


Zveřejněno: 23. 06. 2005
Přečteno:
3425 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář