Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

2CD 2018, Supraphon / folk / Česko

Někdy si říkám, že v Supraphonu dělají promotion poněkud zvláštně. Když pošlou CD Vladimíra Mišíka nebo Jirky Schelingera, je to OK, ctíme rockové kořeny, nedávno nám ale poslali CD Štefana Margity a teď Karla Plíhala, kteří nám do konceptu příliš nezapadají. Kdyby radši poslali Báru Basikovou… (úsměv)

Už minule jsem u pana Margity psal cosi v tom smyslu, že to vezmu hopem, spíš jako informaci, že album vyšlo, u pana Plíhala to tak bude taky, protože o jeho hudební dráze nevím nic. Respektive jsem dosud nevěděl a už něco vím, protože booklet 2CD obsahuje informací dost a dost. Stejně tak toho dost a dost obsahuje 2CD, na které se vešlo Plíhalovo eponymní debutové album z roku 1985  a druhá deska, na níž Karel spolupracoval s Emilem Pospíšilem, oba kotoučky navíc obsahují různé bonusy – singly a koncertní verze osmi písniček. Jde o předrevoluční tvorbu, s výjimkou posledních tří věcí, které byly nahrány v prosinci 1989 na koncertech v Ostravě a v Praze.

Dá se říci, že dvojalbum vyšlo k 60. narozeninám hlavního protagonisty (oslavil je 23. srpna) a že je to dárek důstojný. 24stránkový booklet vytištěný na kvalitním papíře, šestistránkový digipack, pěkná grafika, dobové fotky i komentáře (text z obalu 1. desky, vzpomínka na Emila Pospíšila z Karlova pera, poznámka editora kompletu, podrobné sestavy ke všem písním), chybí jen texty, ale všemu je výborně rozumět a často se asi jedná o zlidovělé popěvky, protože některé kousky jsem poznal i já, folkový analfabet.

Karel Plíhal za minulého režimu patřil mezi písničkářskou partu, objevoval se na Portě (kde získal řadu ocenění) a relativně brzy po zahájení sólové kariéry mu vyšla debutová deska, dosavadní best of. Když bezejmenné album poslouchám, chápu oblibu tohoto umělce, která trvá dodnes. Jde o milé písničky, které mají hezké melodie, jsou nazpívány příjemným hlasem a vedle kytary se v nich objevuje řada dalších nástrojů, zejména piano, kontrabas, jemné bicí, sem tam i nějaké syntetické zvuky či smyčce. Potěší i pestrost materiálu, který není jen o písničkářském řemesle, ale přesahuje i k swingu, šansonu nebo k muzice nemající daleko k Osvobozenému divadlu, Suchému a Šlitrovi a sem tam i rocku. Vedle překvapivě pestré hudební náplně hrají snad ještě podstatnější roli hravé texty, v nichž se píše o všedních i nevšedních záležitostech, sem tam určitě i o zážitcích autobiografických. Plíhal má dar podávat příběhy poeticky, sem tam si pomůže veršíky ze světa zvířat i hmyzu a vzniknou jakási podobenství či bajky, což se pěkně povedlo třeba v „O blechách a tak“. Největšími hity jsou „Vzpomínky“ a „Akordy“, které zná každý, kdo si aspoň občas pustí rádio. „Akordy“ jsou navíc zařazeny ve dvou verzích, jako bonus ta syrovější, nahraná už v roce 1983.

Druhé CD je co do hudebního výraziva i stylových hranic sevřenější, místo deseti spolupracovníků si Karel Plíhal vystačil se třemi, přičemž druhý hlavní podíl na vyznění nahrávky má Emil Pospíšil, kytarista a hráč na sitár, se kterým se Plíhal pohyboval na pódiích v letech 1985-1994, do doby Pospíšilova onemocnění. Jestliže jsem u 1. CD psal o milých písničkách, pak na 2. albu jsou snad až křehké. Postavené jsou hlavně na kytarách obou hlavních protagonistů, bicí chybí, piano chybí, sem tam se mihnou nějaké perkuse či sitár. Přijde mi to takové posmutnělé, komorní, veselejších momentů se moc neobjevuje. Zato se objevují složitější kytarové postupy, hlavně když se objeví kytara elektrická v Pospíšilových rukou (třeba ve „Vánoční“ je to pěkně zamotané – úsměv). Textově je dvojka podobná jedničce, a když už se objeví něco zdánlivě fádního, např. „Vánoce“, text je úplně o něčem jiném (úsměv). Nejsilněji asi působí „Špína“, v časech vzniku možná fanoušky interpretovaná jako určitá forma rebelie proti komunistickému režimu – každý hledal jinotaje, někdy i tam, kde nebyly. Plíhal se politice ale vyhýbal, jedinou výjimkou je revoluční „Co jsme si, to jsme si“, ve které úsměvně účtuje s těmi, kteří mu komplikovali život.

Zvuk vznikal v českobudějovickém rozhlase a ač prošel remasteringem, asi se povedlo uchovat kouzlo původní nahrávky, která hraje velmi příjemně. A velmi příjemně se poslouchá.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  • CD1
  1. Květina
  2. Pozvánka
  3. Taxík
  4. U spinetu
  5. Námořnická
  6. O blechách a tak
  7. Vlasy
  8. Vzpomínky
  9. Zavřu se do sebe
  10. Hospodská
  11. Na konečné tramvaje
  12. Pes
  13. Sedí topič u piána
  14. Když jsi smutná
  15. Za třičtvrtě století
  16. Akordy
  17. Kluziště
  18. Myš
  19. Akordy
  20. Hospodská
  21. Pohádka (Ommadawn)
  22. Pojďme si hrát se slůvky
  23. Kluziště
  24. Myš
  • CD 2
  1. Plachetnice
  2. Prší
  3. Gilotina
  4. Skončil další fet
  5. O písničce (A Misty Moisty Morning)
  6. Vločka
  7. Trubadúrská
  8. Instalatérská
  9. Vlak
  10. Básník, ten má právo veta
  11. Vstávej holka
  12. Nosorožec
  13. Na půdě
  14. Vánoční
  15. Svíčka
  16. Padaly hvězdy
  17. Špína
  18. Mandelinka
  19. Špína
  20. Byl jeden král (When You Shook Your Long Hair Down)
  21. Loučení s vůní šeříků
  22. Co jsme si, to jsme si

Čas: 1:45:38

Sestava:

  • Karel Plíhal – kytary, zpěv
  • Emil Pospíšil – kytary
  • + spousta hostů

http://www.karelplihal.cz/
www.supraphon.cz


Zveřejněno: 23. 10. 2018
Přečteno:
3629 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 10. 2018 22:10 napsal/a immortal
No nazdar...
Kdy bude dechno? :-))