Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Honza Koudela shrnuje historii plzeňské kapely, která už není aktivní. Ale v souvislosti s recenzí mají informace určitě smysl...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

DEMÖRALYZÉR se zrodil počátkem roku 2009 a zemřel v roce 2017 v létě. Název je od slova demoralizovat, tedy rozvracet morálku. To se mělo odrážet v textech – nebrat si servítky, nepoučovat a zároveň nebrat se příliš vážně. Jestli jsme to naplnili, musí posoudit posluchači. Přehláska v názvu měla být asi nějaké přitvrzení, ale byl to blbý nápad, špatně se to pak vyhledávalo na internetu. Impuls byl společný zájem o různé příbuzné hudební styly a chuť hrát prasopal.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

V počátku jsme hráli v počtu 6 lidí – navíc byl druhý zpěv a druhá kytara. Po čase se pánové odporoučeli do svého utajeného hudebního spolku, se kterým udělali díru do světa. Na nějaký čas jsme se ustálili na sestavu o 4 lidech. S touto sestavou jsme v roce 2013 natočili a vydali první 7" EP „Hard core, pičo“ na vinylu. Tehdejší sestava byla Franta Páv – zpěv (dnes 43 let), dříve v plzenecké kapele BFLMPSVZ. Honza Šváb – kytara (dnes 43 let), působil v mnoha plzeňských kapelách, nejdéle asi v Jade Wah´oo. Venca Vápeník – bicí (dnes 42 let), dříve v mariánskolázeňských/chebských kapelách Terrorist band a Membra disiecta. Honza Koudela (já) – basa, kdysi dávno v plzeňských kapelách Ušní terror, Mladí a neklidní. Na nástroje hrajeme s různými pauzami od puberty. V roce 2014 kapelu opustil Franta a o zpěv jsme se následně dělili já a kytarista.

Za jakých podmínek jste nahrávky pořídili, jak jste s nimi byli spokojeni, jaký náklad jste od nahrávek pořídili, jak šly na odbyt, jaká je cena?

Nahrávky máme 3. 1. 7" EP - „Hard core, pičo“ (2013, náklad 130 ks), 2. split 10" s oi!stery ACULEOS (2014, náklad 100 ks), 3. 7"EP - „Demöralizace“ (2016, náklad 130 ks). Všechno jsme nahráli v Kdyňském nahrávacím studiu pod vedením Václava Váchala (tímto vřele doporučuji, skvělý přístup, velká trpělivost). Nahrávky jsme si vydali sami. První EP bylo asi nejlépe přijato, zároveň asi naše nejvíc punk nahrávka. V té době jsme moc sehraní nebyli, ale nahrávka se překvapivě povedla (náš názor) a to především díky Václavu Váchalovi (ten by měl asi názor jiný (úsměv)). Následovalo split 10" s ACULEOS. To se příliš nepovedlo, tehdejší zpěvák Franta se ožral a nahrávání zapekl. Museli jsme tedy improvizovat se zpěvem. Výsledek nic moc. Třetí nahrávka byla asi nejmetalovější. S tou jsme asi ve valné většině nejspokojenější (nemohu mluvit za všechny). Nahrávek jsme moc neprodali, spíš jsme většinu rozdali, něco jsem vyměnil (částečně do zahraničí). Pokud by měl někdo zájem, poslední EP ještě zdaleka není rozebráno. Prodávám to za 80 kč, případně raději vyměním za jiný kus vinylu, či CD. Předchozí nahrávky už jen asi v pár kusech.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo byl autorem slov, jaká témata jste volili?

Texty – o ty jsem se ve vrcholu kapely dělil s kytaristou (stejně tak i o skládání hudby). Ten psal abstraktnější texty, já měl přízemnější styl. Zpívali jsme česky, jelikož jsme Češi a za svůj jazyk se nestydíme. Zpívat v rodném jazyce má mnohem větší sílu, i když to může být někdy za cenu ztráty příznivců. Překvapivě někteří fanoušci tvrdší a „jiné“ hudby jsou dost konzervativní nebo upjatí a nemají rádi sprostá slova v češtině. Kupříkladu slovo „pičo“ mi vytkla jedna letitá „osobnost scény“. Kunda sem, kunda tam. Témata textů – ventilace nasranosti a občas nějaká ta halucinace od kytaristy, které rozuměl jen on. Trochu humoru a hodně nadsázky. Pokud jsme texty někoho nasrali, tak jedině dobře.

Kdo byl autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga a obalů jsem já. Upřednostňuji černobílou kresbu před barevnými malovanými obaly, podtrhuje to syrovost hudby, navíc nějakou hnusnou lebku umí načmárat každý, takže je to i více v duchu „urob si sám“. Mnoho mých oblíbených kapel má obaly velmi jednoduché a hrubé a tak se to líbí i mně. Dokonalost je pro dokonalé. Za obal prvního EP jsem byl kritizován, že jsem ho odflákl. K tomu mohu napsat jen, že dotyčný pak už nemohl být nějak fatálně zklamán hudební složkou. Nemám nic proti kašírovaným obalům, které stvořili věhlasní umělci a grafici, ale občas jejich dílo předčí tu podstatnější část vydané nahrávky. Navíc to zbytečně zvyšuje cenu. To je na každém, jak k tomu přistoupí. Logo jsem v průběhu existence kapely měnil a to byla chyba. V současné záplavě hudby je dobré, aby se kapela nějak vizuálně zafixovala a k tomu je ustálené logo dobré.

Které kapely patřily mezi vaše vzory / zdroje inspirace?

Všichni posloucháme v různých poměrech death, thrash, black, punk, hard core, grind, crossover. Pokud mám kapelu nějak škatulkovat, tak bych to asi označil právě jako crossover. V žádném stylu nejsme nijak ortodoxní. Někteří hudební znalci z takových českých metropolí jako Praha či Brno nás označovali jako sláma z bot nebo škopek crossover. Asi pijí jiné pivo. Styčné body pro nás byly Exploited, Impaled Nazarene, Toxic Holocaust, Integrity. Jen za mě ještě Condmned 84 a Battle Ruins.

Posílali jste nahrávky na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávacím společnostem jsme nahrávku neposílali, všechno jsme si vydávali sami. Co se týče distribuce, vstříc nám vyšla tato distra - Pope´s ass, Raw zine a Papagájův hlasatel. Obecně komunikace s českými distry je bídná, pokud chcete pomoci s distribucí nahrávky. Alespoň moje zkušenost. Buď jsem narazil na špatně předstíraný nezájem nebo na totální ignoranci (to byl ten lepší případ).

Kolik jste odehráli koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncerty spočítané nemám. Nejlepší akce pro nás byla Žandovský dvorek v r. 2016. Zde jsme potěšili postarší metalisty, jelikož jsme z programu docela vybočovali rychlostí hudby. Navíc byl dobrý zvuk. V západních Čechách převážně frčí různé post a emo nebo Ortel, takže jsme se moc nechytali. Navíc nevyhraněnost nás odřízla od stylových fundamentalistů - pro metloše málo metal, pro punkáče málo punk, pro hardcoristy most sprostý a negativní. Je také možné, že jsme prostě hráli sračku.

Měli jste ambice ukázat se v zahraničí?

Co se týče ambicí hraní v zahraničí, tak nejdále jsme dojeli zahrát do Liberce.

Plány ex-členů do budoucna…

Všichni pokračujeme v nových nebo dalších kapelách. Kytarista zpívá v Morus (thrash) a já s bubeníkem pečeme novou kapelu.

RECENZE

http://bandzone.cz/demoralyzer


Zveřejněno: 22. 08. 2018
Přečteno:
3807 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář