Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

18.-22. 7. 2018, Trutnov – Na Bojišti

První kapelu CONVULSIONS ze Španělska nestíhám, což mě dost sere... Na pódiu už začínají australští POWERXCHUCK. Jejich powerviolence/grind výplach o krátkých sonzích spolu s výbornou česnečkou od Vegan Food musel postavit na nohy každého fanouška. (úsměv) Na OEF se nevyplácí dlouho vyspávat, protože kapely jsou tu skvělé hned od rána, což potvrzují další, tentokrát Kanaďané GOLERS. Nekompromisní hrubý nářez zašpiněný crustem. Jejich 20 minut uteklo jako nic a na stage už se žene komando z českých kotlin a je to kurva pořádný old school brutal death metal SHAMPOON KILLER. Kapela poskládaná ze samých mazáků, co se s tím fakt neserou. Když zavřu oči, tak slyším hlas Chrise Burnese z CANNIBAL CORPSE. Tahle kapela ale nemá za mikrákem jednoho, ale hned dva brutální kanály toho nejhrubšího zrna. K tomu naprosto výborný zvuk a překvapení dne. Na velkém pódiu to těmhle maniakům fakt hraje.

Po deathové brutalitě přichází trochu uvolnění v podobě Italských ULTRA-VIOLENCE. Není to ale žádná odpočívačka, ale vynikající neskutečně energická thrash fofrovačka. Lidi tady na thrash začínají docela slyšet a hodně se to ukazuje pod pódiem, kde se točí circle pit nepřetržitě celý set. Fans se skvěle baví a kapela se předvedla v nejlepším světle.

Laťka je nasazená hodně vysoko a přichází trocha exotiky v podání Nepálců CHEPANG. Kapela složená z nepálských imigrantů žijících v USA překvapila hned při zvukovce, měla totiž na rozdíl od SHAMPON KILLER nikoliv dva zpěvy, ale rovnou dva bubeníky, každý pěkně na svoje škopky. Efekt to mělo spíš vizuální, jelikož hráli většinou oba unisono (oba totéž), ale když si ještě zpěvák vzal na pomoc 2 činely, už toho bylo možná trochu moc. (úsměv) Kapela nebyla špatná, ale nějak extra odvařený jsem z toho taky nebyl. Taky bylo načase pár kapel vynechat a něco zakousnot. Ještě to do neděle bude maraton.

Když jsme u toho jídla, celý festival je už od začátku 20 let čistě vegetariánský, za což má ode mne jakožto vegetariána Čurby velký respekt, smekám před jeho přesvědčením a myslím, že žádný masožravec na OEF nikdy hlady nestrádal, naopak to pro klasické klobásostejkaře může být zajímavé zpestření. Letos dokonce přibyla Veganzóna, kde se dalo sehnat k jídlu hodně zajímavých vegan pokrmů, nebo třeba zmrzlina.

S plným břichem je hned všechno veselejší, ještě pivko a makám zpátky pod stage, protože právě začínají US thrasheři LICH KING. A tohle je velká paráda. Neskutečná speedthrashová jízda. Amíci ukazují, jak se u nich hraje thrash a je zážitek tu extratřídu sledovat naživo. Circle pit se neustále zvětšuje a pohlcuje každého, kdo se jen přiblíží, ať je to cruster, grinder nebo metla, v kotli divočí všichni na maximum.

Kapely na sebe výborně navazují a bez dlouhého čekání je tu VULVODYNIA z Jižní Afriky. Brutal death/grind. Ultrarychlé kulomety střídá pomalé bahno, kvičení a chropot zas brutální řev. Pódium je celou dobu plné nažhavených fans a jak už to na OEF bývá, někdy přes ně není ani kapela vidět. (úsměv)

Další přichází GRUESOME STUFF RELISH ze Španělska. Jejich pomalý temný horor gore grind podpořený zbustrovaným mikrofonem zpívajícího kytaristy musel na nedalekém hřbitově způsobit nebývalou paseku a zaručeně nejeden zombie vylezl ze svého úkrytu.

Hned co zombie zase zalezli, vylézá na pódium brazilská LOBOTOMIA. Od doby, kdy jsem někdy ve 13 letech podlehl SEPULTUŘE, mám pro brazilské smečky slabost napříč žánry. Tohle je ale prvotřídní brazilská klasika hardcore/thrash/punk. Slyšet je SEPULTURA, RATOS DE PORAO, energie dovezená přímo z Brazílie. Uprostřed vystoupení jeden z pařmenů na podiu vytáhl plný igeliťák trávy, nabral plnou hrst a vtiskl ji do ruky zpěvákovI, který se vůbec nebránil a bylo viděl, že to udělalo radost celé kapele. Po pár taktech vše zmizelo v kapse a hoši brazilský si to po koncertu určitě řádně vychutnali. (úsměv)

To už ovšem nastupují němečtí FLESHCRAWL, další eso z Čurbyho rukávu pro dnešní den. Nekompromisní nálož toho nejlepšího death metalu švédského střihu. Naprosto suverénní vystoupení s dokonalým zvukem.

Pod pódiem ještě nelehl prach a zabijácký playlist pokračuje novější kapelou AXIS OF DESPAIR. Tahle švédská mlátička se s tím opravdu nesere. Kytarista má celou pravou ruku v sádře a koukají mu z ní jen 2 prsty, v kterých drží trsátko. Vidím a slyším poprvé, takže nepoznám, jestli ho to nějak zásadně limitovalo ve hře, nicméně za zády měl podporu v podobě kulometu z NASUM za bicími a tenhle severský námrd zněl parádně sádra nesádra.

Další jdou na to mexičtí punkáči ACIDEZ. Nikdy jsem punk moc neposlouchal, protože mi tam pořád něco chybělo. A přesně ten chybějící článek tam tahle banda měla. Punk se totiž dá hrát i kurevsky tvrdě a výbušně. Dá se trochu dokořenit HC/crust/thrashem. U nás na jihu Čech se za punk berou ta posraná E!Ečka, co už mi 20 let lezou krkem. Tohle je kurva punk. Takhle se to hraje v Mexiku a takhle by se to mělo hrát všude. ACIDEZ jsou punk podle mého gusta.

Fesťák není ještě ani v polovině, tak musím trochu zvolnit a další kapelu vynechávám. Po nějaké době, kdy jsem mimo hlavní hlediště, se nějak podivně začínají vytrácet lidi. Trochu se zakecávám se známými, ale každý je jak na trní a po chvilce klábosení mizí. Co se to kurva děje? Aha, hrají GUTALAX. Osobně proti téhle kapele celkem nic nemám, jen to prostě není úplně můj šálek kávy. To jsem ale zjevně jeden z mála, protože GUTALAX mají na Obcenu obrovskou základnu fanoušků, za ta léta tady hrají snad poosmé a lidi jim tu jejich tancovačku žerou i s navijákem. Texty á la „Polykání semena z postaršího jelena“ atd., atd... Tak se na to tedy jdu taky podívat a nestačím valit oči. To, že všichni maniaci popadnou záchodový štětky, nafouknou nafukovací panny a další obludy, jsem tak nějak už tušil, to, že bude kotel jako kráva, to je u GUTALAX už taky tradice, ale to, co se odehrálo letos, tu ještě nebylo. Letos dostali hoši ke 20 letům OEF celkem slušný VIP hrací čas (před 21. hodinou) a k tomu letošní rekordní návštěvnost způsobila naprosto nevídané věci.

Stroj Obscene Extreme je vytočený na maximální otáčky. Je teprve čtvrtek, ale tady už je konečná. U vstupu už dávno došly pásky (bylo jich jen 5000 ks) a Čurby musel sáhnout po zbytcích z minulých ročníků. Totálně natřískáno, všude lidi, všude fronty na pivo, nikde se pořádně nedá projít. Totální Obscene Extreme. Je už úplně jedno, kdo hraje, fans jsou nažhavení a plní sil a všichni se baví na maximum. Takovou atmosféru jsem tady Na Bojišti za ty roky ještě nezažil. To už z pódia dávno válcuje US komando EXHUMED a po nich hned SUFFOCATION, to už je jen rána z milosti. Tady už není co psát, nemá cenu nic vysvětlovat. Kdo letos nebyl na OEF, ten hodně zaváhal.

Naprosto spokojený čekám ještě na kus setu kanadských DAYGLO ABORTIONS. Trochu i sprchlo, nic zásadního, jen se pročistil vzduch, ale stejně už to dnes vzdávám. Únava stoupá a máme před sebou ještě dva dny. Ještě chvíli váhám, jestli nepočkat na OEF klasiku, nějaký to sado/maso, věšení lidí na háky, k vidění jsou ty největší šílenosti a úchylárny, co si člověk ani nedokáže představit. Tak nechám si to zas na příští rok, loni mi to stačilo. Přeci jen jsem tady spíš kvůli muzice a je třeba rozvrhnout síly. (úsměv) Dnešní program včetně závěrečného promítání dokumentu o grindcoru totiž končí až po čtvrté hodině ranní.

Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota


Zveřejněno: 31. 07. 2018
Přečteno:
4198 x
Autor: Skalík | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář