Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2018, High Roller Records / thrash metal / Rakousko

Když jsem se loni na Thrash Nightmare festivalu bavil s klukama z DEATHSTORM o jejich dalších plánech, říkali mi, že nová deska připadá v úvahu až někdy za dva roky. Ejhle, uteklo půl roku a u High Roller Records vyšlo třetí album těchto rakouských thrasherů.

Obě předchozí desky DEATHSTORM jsem již na Fobii rozebíral („As Death Awakes“ (2013) a „Blood Beneath the Crypts“ (2016)), a tak pojďme přejít rovnou k novince, která nese název „Reaping What is Left“. Album, podobně jako jeho předchůdce, vyšlo u německého vydavatelství High Roller Records na vinylu (několik barevných verzí) a na CD. Jak je už u tohoto labelu zvykem, vinylové vydání obsahuje velký plakát, booklet s texty a fotkami na tvrdém papíru a vše je skvěle zpracováno. Obal desky se mi také líbí. Kresba je jednoduchá a skvěle se hodící k thrash metalu, který DEATHSTORM produkují.

Na samotné nahrávce najdeme celkem devět skladeb včetně intra, které jsou rovnoměrně rozprostřeny na ploše třiatřiceti minut. Takže nečekejte nějaké dlouhé protahování, protože po minutovém instrumentálním intru nastupují DEATHSTORM naplno skladbou „Agent of Dismay“. No a zase mi spadla brada. Čtveřice servíruje nekompromisní thrash metal staré školy, který je technicky neskutečně namakaný. Kapela staví svůj thrash na ostrých riffech čerpající z vlivů SLAYER, zároveň však do skladeb pašuje melodické partie v podobě temných linek a středně-tempých kytar. Tady zase slyším vliv takových DEMOLITION HAMMER a celkově starého amerického death metalu. Ovšem pozor, DEATHSTORM nejsou žádná kopie. Už první song vás semele svoji ničivou silou, energií a změnami tempa. V jednu chvíli kapela zvolní během kytarového sóla a zabrouzdá do klidných vod, aby vás pak během pár vteřin definitivně sejmula. V podobném duchu se pak nese i celé album. DEATHSTORM perfektně kombinují tempa, disponují skvělými přechody a perfektním zvukem. To vše dělá jejich thrash metal bez přehánění světovým. A když si k tomu připočtete parádní vokály basáka Marca Stebicha, je vymalováno. Tenhle týpek sám sebe svým zpěvem pasuje do prototypu thrashového vokalisty. V rychlých pasážích výborně zvládá typický štěkot, v pomalých partiích jeho hlas nepostrádá temnotu. Nejvíce je z něj ale cítit všudypřítomný hněv a nasranost na všechny kolem. A při tématech, které se v textech DEATHSTORM objevují, to sedí jako prdel na hrnec. Podobně jako na předešlých nahrávkách se i na novince DEATHSTORM přehrabují v lidských a společenských problémech, nechybí trocha hororu nebo všudypřítomná smrt.

Vyzdvihnout některé skladby je u alba „Reaping What is Left“ dost složité. Ani po patnácti posleších nemám výrazné favority, protože ta půlhodinka vás pohltí jako celek. Kromě zmiňované „Agent od Dismay“ se mi líbí pro svou ponurost a časté vyhrávky „Ossuary Darkness“, „Hallowed Ground“ je zase nejagresivnější skladbou na albu, do pomyslného top by patřila i silně protináboženská „Unholy Lamentations“. Další velkou předností alba je jeho ideální (pro thrash metal) stopáž a skvělá produkce. DEATHSTORM vždy dokázali na svých albech dosáhnout parádního zvuku, který je křišťálový, ale zároveň neubírání nic z old school thrashového odéru.

Sečteno a podtrženo, DEATHSTORM to prostě zbourali. Čekal jsem, že novinka bude silný materiál, ale že mi kluci vyrazí dech… Z rakouského Grazu přišlo potvrzení v podobě desky „Reaping What is Left“, že nejlepší thrashmetalová kapel našich jižních sousedů zpečetila své postavení a zároveň překonala svou dosavadní tvorbu. Je mi líto, že i před tyto výborné nahrávky zůstávají DEATHSTORM úplně v pozadí všeho a cestu k jejich tvorbě si najdou jen opravdoví thrashoví maniaci. Ale tak tomu asi chce i sama kapela. Excelentní album!

Seznam skladeb:

  1. The Reaping (intro)
  2. Agent of Dismay
  3. Predatory Kill
  4. Ossuary Darkness
  5. Hallowed Ground
  6. By Sword, by Pick, by Axe
  7. Unholy Lamentations
  8. G.R.L.
  9. Dying Insane

Čas: 33 min.

Sestava:

  • Marco Stebich - baskytara, vokály
  • Manuel Röxeis - bicí
  • Ferdinand Reinbacher - kytara
  • Markus Steindl - kytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 29. 06. 2018
Přečteno:
3525 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář