Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD 2016, High Roller Records / thrash metal / Rakousko

Rakouské thrashery DEATHSTORM mám ve svém hledáčku už nějaký ten rok. Opět se jedná o jednu z kapel, která má své kvality, ale fanouškům příliš na očích není. Je to způsobeno především tím, že tihle kluci nejsou z těch, kteří jezdí neúnavné koncertní šňůry. Zvolili cestu časově méně náročnou, zato však v thrashových kruzích více respektovanou. Těch koncertů ročně DEATHSTORM odehrají kolem desítky, ale většinou se jedná o vyhlášené a raritní festivaly v Německu, Švýcarsku nebo třeba ve Švédsku.

Kapela je na scéně šestým rokem a nové album "Blood Beneath the Crypts" je jejich pátou položkou v diskografii. Předchází mu debutové a velmi syrové EP "Storming with Menace", split s TERRORAMA, první velká deska "As Death Awakes" a loňské vyzrálé EP "The Gallows". Nutno říct, že na tak málo aktivních let je to velmi slušná porce nosičů. Nejdůležitější je ale holý fakt, že kvalita nahrávek DEATHSTORM má jednoznačně stoupající tendenci.

Za významný milník považuji přechod k vyhlášenému vydavatelství High Roller Records. Právě zde vyšla novinka "Blood Beneath the Crypts" a to jak na CD, tak především na vinylu (500 ks - black, clear). Obal desky je jednoduchá malba v podobě hřbitovního panoramatu v černo-černé kombinaci. Na obaly si potrpím a mám raději promakanější kresby, ale tohle se mi líbí. Výstižné a nepřehlédnutelné.

Samotný hudební obsah pak plně uspokojí i náročnější thrashery. DEATHSTORM na novinku nahráli osm nových skladeb, které vydají na půlhodinku totálního běsnění. Od první skladby "Deathblow" až po tu poslední "I Saw the Devil" se jedná o nekompromisní thrash metalový nářez, který mě jednoduše semlel. Album "Blood Beneath the Crypts" prakticky nedává prostor k oddechu. Najdeme zde mnoho pomalejších a zvolňujících pasáží, při kterých dominují kytarové riffy a jednoduché vyhrávky. Co je však důležité, i v těchto momentech album válcuje. A co víc, pozorný posluchač pozná, že DEATHSTORM stále stupňují tlak a přikládají pod kotel. Moc se mi líbí pojetí thrashe, jaké si DEATHSTORM osvojili. Jednak hodně evokují rané německé kapely KREATOR a DESTRUCTION a také zde cítím (už od prvního EP) určitý vliv starých thrasháren z Jižní Ameriky. DEATHSTORM nejsou vyumělkovaní. Zvuk je zastřený, špinavý, přesto čistelný. Hudba agresivní, nasraná, řev obhroublý a neurvalý. Neskutečně autentický thrash metal, který dává vše, co by tento žánr měl mít.

Jednotlivé songy jsou zatraceně dobře mířené střely - například "Splendid Mutilation", která vás za dvě minuty naprosto semele. Oproti tomu taková "Murder of a Faceless Victim" zase vyniká svojí rozmanitostí - pomalý úvod, změny tempa, agresivní nástupy i přízemní thrashík. K tomu výborně srozumitelný vokál, který má na svědomí baskytarista Marco. Také kytarová sóla jsou přidanou hodnotou v hudbě DEATHSTORM. Krátké, intenzivní, divoké. Líbí se mi vyváženost celé mahrávky, kdy masakrující skladby střídají ty pestřejším z nichž pak nejvíce vyniká předposlední "Verdunkeln". Zde najdete úplné zklidnění, vybrnkávání kytary i dlouhé a výživné kytarové sólo.

Čekal jsem od DEATHSTORM kvalitní práci, ale ne to, že mě album "Blood Beneath the Crypts" natolik dostane. Čtveřici se podařilo nahrát poctivou thrashovou desku, které nechybí vůbec nic. Díky půlhodinové stopáži je album ještě více intenzivní, nemá hluchá místa ani zbytečné skladby navíc. DEATHSTORM to do vás zkrátka napumpují, nechají vás v tom vyválet a odejdou. "Blood Beneath the Crypts" je přesně tím albem, které si se mnou dělá co chce a ukazuje, že i v době, kdy je vše již dávno vymyšlené, lze nahrát výbornou desku. A to jako tu nejvyšší poctu starým dobrým klasikám bez toho, aniž by někoho slepě kopírovali. Ten feeling, drive a poctivost tam prostě je tak, jak má být. Pánové tleskám!

Seznam skladeb:

  1. Deathblow    
  2. Splendid Mutilation
  3. Murder of a Faceless Victim
  4. Immortalized Sinner    
  5. I Conquer
  6. Enter the Void / Dunwich
  7. Verdunkeln
  8. I Saw the Devil

Čas: 31:10

Sestava:

  • Mac - baskytara, vokály
  • Ferl - kytara
  • Steindl - kytara
  • Mani - bicí

Bandcamp  a Facebook


Zveřejněno: 11. 07. 2016
Přečteno:
3763 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář