Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

DEATHSTORM – As Death Awakes CD 2013, I Hate Records

Od našich jižních sousedů z Rakouska se k nám z thrash metalové scény mnoho kapel nehrne. Rovnou se přiznám, že rakouskou scénu s výjimkou několika předních extrémních kapel příliš nesleduji. I proto jsou pro mě DEATHSTORM tak trochu zjevením v záplavě mnoha mladých kapel. Ne snad, že by Rakousko působilo exoticky, ale mnoho thrashových kapel se z této země nevylouplo. DEATHSTORM se dali dohromady v roce 2010 a po krátkém období, ve kterém laborovali s názvem kapely, vydali o rok později debutní EP „Storming with Menace“. Na začátku letošního roku pak trio z Dolního Rakouska vydalo své první dlouhohrající album pojmenované „As Death Awakes“.

Už obal CD napovídá, že se DEATHSTORM s ničím mazat nechtějí. Trosky jakési katedrály nebo kostela, sněhem pokrytý hřbitov a stromořadí působí poněkud skličujícím pocitem. Logo kapely je typicky thrashové – vystředěný text s ostrými rohy. Jen „T“ by mohlo být do obráceného kříže (úsměv). Na celém albu se ukrývá osm skladeb. Tou první je „Awakening of the Dead“, která začíná krátkou předmluvou při které DEATHSTORM otevírají sedm bran pekelných. Okamžitě začínají řezat kytary a štěkavý vokál zlověstně kouše. Zběsilý thrash metal ve stylu starých německých klasik Kreator, Destruction nebo Assassin. Nechybí typické kytarové vyhrávky a sóla. Houpavá pasáž před závěrečným sólem vyzývá k moshování. Následující dvě skladby „Red Blood Spillage“ a „Prepare for the Slaughter“ mají každá stopáž okolo tři a půl minuty, čas s DEATHSTORM však běží rychle. První jmenovaná je postavená na jednom riffu a postupně celá skladba graduje. „Prepare for the Slaughter“ je sypačka o začátku do konce. Nefalšovaný, ale dobře čitelný thrashing. Polovinu alba završuje šestiminutovka „Await the Edged Blades“. Tento vál svým pomalým úvodem lehce navodí ponurou atmosféru, aby se za několik okamžiků začalo thrashovat naplno. Nechybí několikrát změna tempa a dlouhé, trochu heavy metalové melodické sólo. Popravdě je ale skladba na můj vkus příliš dlouhá. Čtyři minuty by byly v tomto případě ideální. Druhá polovina desky nepřináší nic nového. „Nihilistic Delusion“ je další vypalovačkou s cílem naservírovat riffy v co možná nejvyšší rychlosti. „Visions of Death“ střídá melodičtější kytarové pasáže s ultra rychlými nálety. Na celém albu se mi líbí Macův (zpěv, baskytara) vokál. Správně obhroublý štěkot s kadencí těžkého kulometu a zastřený pivním odérem. Ke škodě celého alba je utopená basa a trochu přehulený kopák. Ve výsledku má však album špinavý old school zvuk. Jako by bylo nahráno na konci let osmdesátých. Předposledním válem je instrumentálka „Nebelhexe“. Nápady zde kapele rozhodně nechybí, ale opět si myslím, že šest minut je moc. Od poloviny skladby se vyloženě nudím. Závěr pak obstarává skladba „Rest“. Po pomalé vyhrávce a pasáži tak trochu z vod death metalu ze sebe DEATHSTORM mačkají poslední zbytky sil a nápadů. Poslední jízda na thrashovém kolotoči skončila.

DEATHSTORM jsou pro mě příjemným překvapením. Album „As Death Awakes“ je sice průměrný thrash metal, ale každého thrashera určitě potěší. Pravda, některé skladby mě především díky dlouhé stopáži chvílemi nudily a i při prvních posleších jsem věděl, s čím kapel přijde. To však neznamená, že by klukům chyběly nápady. DEATHSTORM na svém debutu předvedli, že v budoucnu mohou konkurovat slavnějším kapelám z nové vlny thrash metalu. Minimálně naživo musejí být DEATHSTORM parádní jízda. Určitě se vyplatí kapelu i nadále sledovat.

Seznam skladeb:
  1. Awakening of the Dead
  2. Red Blood Spillage
  3. Prepare for the Slaughter
  4. Await the Edged Blades
  5. Nihilistic Delusion
  6. Visions of Death
  7. Nebelhexe
  8. Rest

Čas: 35:36

Sestava:
  • Mac - baskytara, zpěv
  • Mani - bicí
  • Ferl - kytara

Zveřejněno: 23. 05. 2013
Přečteno:
3637 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář