Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Skrze tradiční anketu se představuje broumovská skupina s názvem TEMPER.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapelu jsme založili v létě 2015, kdy B.V. (kytara, scream) a Jíťa (zpěv), zůstali sami v předchozí skupině. V tu dobu seděli na pivu s Mikem Jr., který jim před tím zaskakoval na kytaru a domluvili se, že budou pokračovat spolu pod novým názvem a s novou muzikou. S názvem TEMPER přišel Mike Jr.. V překladu to znamená výbušnost, vznětlivost, vztek a přesně toto mělo charakterizovat naši novou muziku.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již předtím někde působili a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Jíťa (Jitka Vernerová) – zpěv – předchozí kapely Hellmania, Štafle Jíťa, od 7 let hrála na flétnu a od dětství zpívala ve sboru. Nějakou dobu brala lekce u prof. Klezly.

B.V. (Břetislav Verner) – kytara, scream – předchozí kapely Hellmania, U.R.O.F., od 7 let hrál na housle, ve 13 začal s kytarou, první kapelu založil v 17 letech.

Mike Jr. (Jan Mikuška) – kytara – předchozí kapely Orylyus (Anglie) a pár ostatních ánštáblů. Mike Jr. se po návratu z Anglie nechával najímat na záskoky a spolupráce s ostatními kapelami – odehrál soutěžní koncerty s Nasty Ratz, chvíli hrál s Sandonorico, nahrával novou desku Rosa Nocturna atd. Dále pracuje na svém sólovém albu a multimetalovém projektu Destion.

Mesha (Tomáš Melichar) – baskytara – Když Mike Jr. začínal hrát na kytaru, dohodl se s Meshou aťsi pořídí basu a budou hrát spolu. Trvalo to spoustu (10) let, než se konečně spolu sešli v Temper.

Bury (Jiří Buranský) - bicí - hraje od malička na bicí, pod ZUŠ v Červeném Kostelci působí v orchestru a dechovce a letos se stal absolutním vítězem na mistrovství ČR ve hře na bicí.

Průměrný věk kapely je 26 let. (úsměv)

Za jakých podmínek jste aktuální nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

EP "Break The Rule" jsme nahrávali ve studiu Kláštěr Broumov, o produkci, mix a master se postaral Jarek Musil. Obsahuje tři písně, "Break The Rule", "Rising Up!" a "Solidity". Je takovou první vlaštovkou, naznačující styl a směřování kapely. Celkově jsme s nahrávkou spokojeni, pracovali jsme na ní ze všech sil a dle maximálních možností, kterých jsme v té době byli schopni. V současnosti připravujeme regulérní album s novými písněmi, kde náš styl dále rozpracováváme, ještě více se soustředíme na kontrast melodiky, agrese a techniky, zaměřujeme se na propracovanější vrstvení vokálů a aranže, a samozřejmě zlepšujeme své hráčské a technické dovednosti.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

V současné době nabízíme fyzický nosič jak zahraničním, tak domácím vydavatelským firmám, ale na odezvu je ještě brzo. Nicméně jsme se rozhodli využít služby firmy Supraphon, pod jejichž hlavičkou budeme EP prodávat v digitální podobě.

Texty – proč jste rozhodli pro angličtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Autorem textů je B.V. a pro angličtinu jsme se rozhodli, protože podle našeho názoru je zpěvnější a do metalové muziky více pasující, než čeština. Navíc některé myšlenky je možno lépe vyjádřit anglicky. Co se týče témat, obecně se dá říct, že naše texty jsou o konfliktech. Může se jednat o konflikty intrapersonální (tzn. osobní konflikt jedince) nebo konflikty mezi různými osobami nebo skupinami. Vždy ale jakýkoliv z těch konfliktů přejde v něco většího, ve větší problém. Např. EP BTR není vyloženě koncepční, ale pojítko je právě v konfliktech, kdy v úvodní písni je konflikt generační, v písni "Rising Up!" tento konflikt přechází do vzpoury a boje mezi dvěma „světy“ a v "Solidity" se odehrává ztráta všech ideálů a nadějí, ústřední postava je uzavřená v blázinci, tento blázinec je však alegorie jejího vědomí. V podobném duchu budeme pokračovat i na novém albu.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je naše šikovná kamarádka Kačaba z jižní Moravy a na obal pro EP jsme se rozhodli právě pouze pro naše logo, jednak proto, že se jedná o naši prvotinu a jednak proto, že toto logo v sobě skrývá obrovskou sílu a naprosto koresponduje s naším názvem. Rozhodně je pro nás důležité, aby hudba a texty korespondovaly i s grafickým vyjádřením.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Je nás pět a každý má ty vzory jinde. B.V. poslouchá hard rock a metal od Beatles přes Judas Priest až po extrémní metal, jako je black, death a grind, naproti tomu basák Mesha poslouchá výhradně technický death. Mike Jr. zase nedá dopustit na instrumentální metal umělců jako Angel Vivaldi nebo Andy James. Kapela, na které se ale shodneme naprosto všichni, je Trivium.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Pokud jsme zrovna neměli problémy se spoluhráčem na bubenické stoličce (což by teď už snad mělo být jednou provždy v pořádku s příchodem Buryho), snažili jsme se aktivně koncertovat napříč celou ČR a všechny koncerty byly fajn, nicméně nejpovedenější bylo asi naše minitour v Polsku, které jsme jeli s Italskými folkmetalisty z Blodiga Skuld.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Rozhodně bychom se chtěli dostat za hranice, nejen k našim sousedům, což, jak se ukázalo, takový problém není, ale klidně ještě dál. Po muzice je hlad a my jsme připravení ho ukojit.

Plány do budoucna...

V nejbližší budoucnosti plánujeme nahrát regulérní debutové album, natočit několik videoklipů a co nejvíce koncertovat. Conquer the World!!!

RECENZE

Bandzone

 

 

 

 


Zveřejněno: 20. 06. 2018
Přečteno:
4184 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář