Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD-R 2018, vlastní náklad / power/metalcore / Česko

TEMPER – to je název mladé pětičlenné kapely z Broumova, která svou pouť po naší scéně započala v létě 2015. Během loňského a letošního roku pak pro fanoušky připravila jako ukázku své tvorby třískladbové EP „Break The Rule“, které by mělo být takovou předzvěstí regulérního debutu. Dle časově odstupňovaného uveřejňování songů soudím, že jednotlivé kousky byly zaznamenány postupně a to konkrétně přímo v Broumově, v hudebním studiu, které je umístěné v tamním klášteře. První z nich, titulní věc, si tím pádem fandové mohli poslechnout už takřka před rokem a půl, ať už na Bandzone profilu skupiny nebo prostřednictvím videoklipu na YouTube.

Pokud vás zajímá, jakým hudebním směrem se kapela ubírá, tak z mého úhlu pohledu bych napsal, že se jedná o takové propojení klasiky a moderny, přičemž klasikou samozřejmě není myšlená vážná hudba, nýbrž klasický heavy metal a za slovo moderna je možné dosadit škatulku metalcore. Tím pádem můžeme v muzice TEMPER nalézt jednak spoustu výrazných melodií a kytarových parádiček odkazujících ke staré škole, stejně tak ovšem nechybí patřičná síla, výbušnost a údernost, která zastupuje modernější odnože. Pakliže se vám kupříkladu moje spojení klasika/moderna úplně nezamlouvá, tak vězte, že samotná skupina svůj styl označuje jako power/metalcore, což podle mě zrovna tak dobře pasuje na to, co jsem právě popsal. (úsměv) Stejně tak, jako je hudební náplň tvořená kombinací více složek, nesou se i vokální party zhruba ve dvou rovinách. Tím hlavním zpěvem je na nahrávce hlas zpěvačky Jitky, jejíž příjemný civilní projev velmi dobře pasuje především do melodičtějších částí skladeb. Protipólem k jejímu čistému vokálu je potom hlas kytaristy Břéti, který se se svým křikem zapojuje hlavně v tvrdších pasážích písní, což jako zpestření není vůbec špatné, i když se musím přiznat, že v některých místech bych jeho řev klidně oželel, jelikož na mě působí jako rušivý element.

Vlastně se dá říct, že ve stejném pořadí, v jakém jsou skladby na EP umístěné, mě i oslovily. Nejvíce jednoznačně „Break The Rule“, v níž si myslím, že jsou nejlépe zkombinované všechny v článku zmiňované hudební složky, navíc doplněné zajímavým a chytlavým refrénem. O malinko níže si u mě stojí dvojka „Rising Up“ opatřená poměrně nabroušenými riffy a celkově poněkud tvrdším vyzněním než úvodní song a na pomyslný třetí stupeň oblíbenosti bych zařadil poslední zde prezentovanou věc „Solidity“. V podstatě se dá hovořit o jisté vyrovnanosti celé trojice songů, jelikož to není tak, že by mezi mým favoritem a nejméně populární písní byl nějaký propastný rozdíl, to vůbec ne. A věřím tomu, že se určitě najde někdo, kdo to pořadí bude mít třeba obráceně než já, jelikož všechno je to samozřejmě o momentálním vlastní pocitu.

Jak už jsem zmínil, kompletní EP si můžete zdarma poslechnout na internetu a pokud o něj budete mít zájem ve fyzické podobě, můžete si ho ve formě CD-R se samolepou vloženého do papírové kapsy zakoupit u kapely.

Protože ze třech skladeb nechci dělat nějaké širokosáhlé závěry, tak bodové hodnocení pro tentokrát vynechám a počkám s ním do doby, až se skupině povede připravit regulérní CD. I tak ale můžu dodat, že pro začátek je to myslím docela slušný start. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Break The Rule
  2. Rising Up!
  3. Solidity

Čas: 14:48

Sestava:

  • Jitka – zpěv
  • Břetislav – kytara, scream
  • Mike Jr. – kytara
  • Mesha – basa
  • Bury - bicí
     

ROZHOVOR

Bandzone 
Facebook


Zveřejněno: 20. 06. 2018
Přečteno:
4329 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář