Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

11. 5. 2018, Praha - Modrá Vopice

Po delší době v Praze zase nastal čas na thrash metal. A nejen ten. Do oblíbeného klubu Modrá Vopice totiž zavítalo turné španělských ANGELUS APATRIDA, kterým dělali společnost američtí deathmetalisté SKELETAL REMAINS a také thrasheři TRALLERY, které na tour vytáhli hlavní tahouni večera. V Praze byli navíc nachystané ještě další dvě kapely.

Už před koncertem jsem se dozvěděl příběh o tom, jak že se to kapely snažili tourbusem dostat až na dvůr klubu. Kdo Modrou Vopici zná, ten dobře ví, jak úzký a strmý je průjezd vraty. Pro kapelní bus to platí dvojnásob a tak výsledkem bylo vyprošťování zaseknutého kolosu těžkou technikou a nemalý zásah do peněženky tour-managera. Já měl tento den slušně nabitý program a tak jsem nestíhal začátek celé akce. Trochu mě to mrzelo, protože otvírákem večera měli být berounští MURDER INC., které jsme týden zpátky pořádali v Písku a kvůli pořadatelským činnostem jsem si jejich set nedokázal naplno užít. K mému překvapení však při mém příchodu akorát dohrávali Němci CENTRATE. Ti se mi z nahrávek příliš nezamlouvali a z té jediné skladby, kterou jsem stihl zaslechnout, se mi vše potvrdilo. Nicméně mi nepřísluší koncert kapely více hodnotit.

Následovalo nezbytné pivo a výlep plakátů na písecké akce a na pódiu už se šikovali MURDER INC. Ti mají venku opravdu povedenou desku „Umlčen navěky“ a právě na ní kluci postavili aktuální setlist. Vlastně, pokud se nepletu, hrálo se výhradně z novinky. A nutno říci, že je to od kapely správný tah. Jak jinak taky lidem nejlépe představit nový matroš že? MURDER INC. na to vlétli se vší parádou. Skvělý zvuk, nasazení kapely a perfektně zahrané skladby – to jsou tři zásadní věci, které v mých uších přetavily tento koncert v jeden z nejlepších, který jsem od MURDER INC. viděl. Budu se opakovat, ale kluci zrají jako víno. A to na každém postu. Kytary nabroušené jako břitvy, Petrův nasraný vokál (občas se přidal i Ben) a Fandův poctivý výkon za bicími. Nový materiál v sobě kloubí přímočarost, agresivitu, ale i melodické a temné pasáže. Zkrátka a dobře, MURDER INC. nám naprosto přirozeně vyzráli v hotovou kapelu. Úplně největší radost mám ale z toho, že tihle kluci to mají poctivě vydřené koncertováním a makáním na sobě. Naprosto zaslouženě teď sklízí ovoce. A já tuhle úrodu fakt žeru (úsměv). Díky!!!

TRALLERY jsou kapelou, která mě při poslechu vůbec nezaujala a tak jsem na jejich set nikterak nespěchal. Jenže jsem se venku zapovídal s kamarády a najednou bylo po všem. To, co se ovšem linulo otevřenou stěnou klubu ven nebylo nic, co by mě donutilo jít dovnitř. Vše jsem si ale vynahradil na následujícím setu mých velkých oblíbenců SKELETAL REMAINS. Nezastírám, že právě na tuto kapelu jsem do Vopice dorazil. Od prvního do posledního tónu se z pódia hrnul prvotřídní old school death metal, který více či méně připomínal legendární DEATH a PESTILENCE. Americká čtveřice přijela opět v pozměněné sestavě, nicméně kytarová sekce v čele s frontmanem Chrisem zůstala stejná. A stejný zůstal i jejich do detailu promakaný death metal, který je precizně zahraný. Během koncertu jsem cítíl, jak rezonuje podlaha. Skvělý zvuk s vypíchnutou baskytarou a masakrujícími bicími, které obstarával nový bicman Johnny Valles. SKELETAL REMAINS podle očekávání vsadili na songy z nové a výtečné desky „Devouring Mortality“, ale nechyběly ani starší kousky jako „Beyond Cremation“ nebo v závěru zahraná nekompromisní nakládačka „Traumatic Existence“ z debutu kapely. SKELETAL REMAINS znovu spálili Prahu na popel. Tyto smrtonoše jsem viděl již poněkolikáté a pokaždé to bylo parádní představení. Tak zase někdy příště! Tohle je extraliga nové vlny death metalu.

Po krátké pauze se na stage nachystali Španělé ANGELUS APATRIDA, jejichž set odstartovalo intro a otvírák z nové desky „Cabaret De La Guillotine“. Domácí poslech dopadl velice špatně, naživo to bylo mnohem lepší. Ačkoliv jsem ze setu Španělů viděl jen první tři songy, nutno podotknout, že naživo to čtveřice umí skvěle. Energie na rozdávání, kytarové „souboje“ okořeněné výbornými sóly, sem tam proloženo melodickou pasáží. A k tomu skvělá práce s fans, kteří to kapele zobají z rukou. Pravdou je, že dříve se mi koncerty ANGELUS APATRIDY líbily o něco více, ale tím nechci říct, že kapela ztratila něco ze svého lesku a nasazení. Naopak. Jako vždy kvalitní práce. Koncertu nechyběla ani kvalitní návštěva, tipoval bych něco kolem sto platících. Takže spokojenost po všech stránkách.


Zveřejněno: 17. 05. 2018
Přečteno:
3617 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 05. 2018 13:15 napsal/a Peťan
Pavle:
dnes kážeš naposledy! (slovy nejmenovaného metalového klasika) :D Ten report je prostě a jednoduše osobním pohledem na věc. Však v něm uvádím, že jsem akci pojal spíše společensky a šel jsem především na SR. Nicméně AA jsem viděl dostatečně na to, abych o nich mohl pár slov ztratit, stejně tak Murder inc. To, že člověk nejde na něco, co ho nebaví je možná lepší, než to tam trpět a pak o kapele recenzovat jako o nudné :-) V tomto momentu jsem to takhle cítil.
17. 05. 2018 11:17 napsal/a Pavel
WTF
Co to je za report? 3 kapely včetně headlinera recenzent neviděl a píše report. Je vidět, že přišel jen na ten death.