Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HAJZLE!!! Apokalypsa se blíží!!! Řval jsem v době svého teenagerovského období do telefonního sluchátka, na jehož konci byl jeden nejmenovaný a mnou velmi oblíbený středoškolský učitel.

S kamarády se nám postaral o kopec zábavy a tak jsme mu nechtěli zůstat nic dlužní. Tenkráte jsem neměl ani potuchy o tom, že moje proroctví se do písmene splní a to ne jenom jednou, ale hnedle několikrát. Inu, na hrubý pytel ? hrubá záplata. Čas ani prd nezastavíte a apokalypsa je tu. Letní festival Apocalyptic Form Of Death získal za dobu svého konání již stabilní fanouškovskou základnu, která se s postupujícími ročníky samozřejmě neustále zvedá a vůči tomuto tempu nijak neztrácí ani úroveň vystupujících kapel či pořadatelská činnost. Ostatně, jedná se o jeden z větších festivalů v Jižních Čechách, takže lze očekávat opravdu více a samozřejmě nelze opomenout 6. místo z 36 nominovaných letních festivalů v anketě Břitva 2004. Co nám tedy přinese v roce 2005? 24. a 25.6.2005 se v Trhových Svinech jako headliner představí:

SUIDAKRA - folk black metal - www.suidakra.com

S novým albem objíždí tihle folkblackoví drtiči Evropu a my budeme mít to stěstí, že se zastaví i u nás. Zdatně jim budou sekundovat následující a zatím potvrzené tuzemské spolky:

HYPNÖS - death metal - www.hypnos.cz

Nová image, změnila se také hudba?

DYING PASSION - doom/rock

Nové svěží a sladké album, DP jsou už v Čechách dostatečně zavedeni, takže snad není třeba co dodávat.

AGONY - melodic death

Již několikaletá stálice českého death metalu letos na AFODu představí svůj aktuální počin "My Turn To Die". Milovníci rychlých melodických pasáží si opět přijdou na své.

MATER MONSTIFERA - atmospheric black metal

Milovníci atmosferického black metalu se mohou těšit na dlouho očekávané CD Zrozen z hříchu, které jihočeši poprvé fanouškům představí jak na stříbrném kotoučku, tak i v živém provedení. Pokud vše dopadne dle plánů, tak se společně s kapelou na podium objeví Grief-ex frontman Immortal Tears, který se na CD podílel jako host v bonusové skladbě Nevinnost.

STÍNY PLAMENU - black metal

Železobetonový válečný stroj Stíny plamenů v obohacené sestavě kanalizační šlechty bude topit ve špíně své příznivce i odpůrce. Kanalizační poklopy budou padat z nebe na hlavy křesťanů, které pak spláchnuté rozvodněnou řekou pojmou šedá pohřební zvradla do svých nejzašedlejších útrob. Black metal odpadních vod se rozezní tentokrát nad povrchem země a spatří tak i nepatrný paprsek božího světla, aby ještě lépe věděl, kam namířit zbraně. Koncert se bude opírat o příběhy vyprávěné na albech "Pokles do temnot kanalizačních hlubin", "Ve špíně je pravda", "Rány Černým Kovem" a Železo krvácí", které snad bude tou dobou již k dispozici.

TROLLECH - Lesní black metal

Pařezová Divize Trollech, presentující svůj lesní zelenočerný kov, představí šest nových kompozic chystaných pro plánované budoucí album, jenž bude s velkou pravděpodobností nést jméno "Skryti v mlze". Ke slyšení bude i několik písní starších, z alba "V rachotu hromů". Listí bude padat, bouře bude zuřit,vítr bude běsnit...

SOLFERNUS - black metal

SOLFERNUS presentují své hudební směřování jako apokalyptický Black Metal se zběsilými rytmy, údernými melodiemi a havraními vokály. Brněnské trio ve složení Khaablus ? voice, Igor ? guitar a Parambucha ? basa, nahrálo zatím CD-R ?Diabolic Phenomenon? (2003), na kterém se o bicí party postaral norský bubeník Eric Sigbjorn Thoresen. Skupina se začala na jevištích objevovat teprve nedávno, když její řady doplnil nový bubeník Tom Corn. V létě má quartet de infernali v plánu natočit debutní album.

RITES OF UNDEATH - black/death

Pražská death/black metalová skupina představí kompletně novou melodickou sekci, a materiál jak z promo/dema Ritual Rape, tak i z připravovaného CD...

GALADRIEL - doom metal

FOB - energický death metal

Necelé dva roky po vydaní debutního alba je zde nová deska. Je nejen pokračováním předchozího alba, ale i dalším krokem dopředu. Kapela svůj energický death metal z prvotiny rozvinula do dalších poloh. Chvíli oddechu přinesou jen melodické vyhrávky a sóla, protože jinak kapela zničí všechno co jí přijde do cesty.

SIX DEGREES OF SEPARATION - doom metal

Nápaditost, precizní zpracování jednotlivých partů, hravost a především chytlavost jednotlivých songů to jsou nejmarkantnější poznávací znaky tvorby moravských Six Degrees Of Separation. Jejich druhá deska ?Triotus, Tricephalus And Tribadism? se nese přesně v tomto duchu. Přestože kapelu opustila Magda Malaníková a Martin Novák (bicí) neztratila hudba Sixítů nic z toho co nabízelo jejich debutové album. Stejně tak i živé vystoupení nadále srší nezměrnou energií, podporovanou bezchybným odehráním jednotlivých skladeb.

ELEDHEL - black metal

Eledhel hrají black metal symfoničtějšího ražení s vlivy moderní hudby a důrazem na image. Na letošním AFODu se budou Eledhel snažit propagovat novou tvorbu a pokusit se tak zaujmout co největší počet lidí, kteří je zatím ještě neznají.

OBLOMOV - black metal

Avantgardněji pojatý mix black a death metalu ze Slaného. Momentálně s novou nahrávkou "Mighty Cosmic Dances", která vyšla v dubnu u IFA record a Radiation Noise prod. Na léto je plánované vydání na americké značce Deepsend records.Je skutečně nač se těšit...

EVERLASTING DARK - doom metal

ATRA CRUOR - black/death

ANIMAL HATE - death metal

Technický, melodický death metal s blackovými prvky. Skupina v současnosti propaguje svou druhou dlouhohrající nahrávku The Bells of Acheron, která vychází v létě 2005 u Grodhaisn prods.

APOCRYPHAL DEATH - death metal

Pro ty, kteří kapelu neznají...Pražský techničtěji pojatý Death Metal. Hrát se budou skladby z Dema 2003 a z nově připravované desky Hybrid.

TORMENT - black/death

Brněnský Torment brázdí česká a slovenská pódia od roku 2002 a servíruje svým posluchačům rychlý melodický black metal plný chytlavých kytarových pasáží. Na AFOD kapela vystoupí nejen s materiálem ?Paradise of Eternal Darkness?,na který se objevily převážně kladné ohlasy, ale budou zde odehrány i novinky z připravovaného CD, jehož realizace je plánovaná na podzim roku 2005.

AVENGER - black/death

Již přes deset let stará kapela hrající Dark/black death metal s výrazně rouhačským zpěvem, opět v plném nasazení a v nové sestavě připravena propagovat své zatím poslední album s výstižným názvem "Godless".

DOWN GRADE - thrash metal

Jedná se o několik let pohřbenou skupinu Troodon. Jediný původní člen a zároveň rytmický motor kapely Morus se obklopil novými tvářemi a dal tak vzniknout nové naději českého thrash metalu. 4 chalani a jedna dívčina na pozici kytaristky budou určitě příjemným zpestřením letošního ročníku.

COLP - thrash/HC

Je libo thrash core ve stylu Meshuggah? Pak se těšte na českobudějovické kladivo, které Vás zatluče do země, tak jak jsme zvyklí. V době AFOD festivalu by mělo být venku maxi CD Fake se 4 peckama a klipem. Tak se těšte ...Mrdky :-)

NAMELESS GATHERING - death metal

Pro všechny kteří s Nameless Gathering ještě neměli tu čest - "Dav beze jména", to je technic-death metalová kapela z Prahy. Na AFODu se budou hrát převážně nové skladby z připravovaného CD, ale zazní jistě i starší věcičky z dema 2003 - "Whisper of the Crowd".

RETURN TO INNOCENCE - death/doom

Boleslavští se již stali nezbytnou součástí AFOD festivalu a ani letos nebudou chybět. Prošli řadou personálních změn a pro ty, komu v sestavě chybí Veronika, máme velmi zajímavé překvapení. Veronika se pro letošni rocník AFOD festivalu rozhodla skupinu podpořit a věřte, ze to bude hodně zajímavé.

GREEDY INVALID - doom rock

Kapela Greedy Invalid v nejbližší době vydává své nové CD Meaning of Life. Styl skupiny by se dal charakterizovat jako melancholický gothic rock. Jde o melodickou hudbu se zvláštním nábojem a emotivním zpěvem.

Kulturní prostředí se nám poněkud mění, takže akce metalisti kontra chrám Jehovův se konat zřejmě  nebude. Nicméně si osobně myslím, že prostor pro vyjádření víry bude opravdu daleko lépe substituovat areál autokempu v Trhových Svinech, situovaný o pár stovek či nějaký ten kiláček dále. Navíc s rybníkem pro osvěžení znavených těl, takže odpadá vyčerpávající trmácení se za vodou a plaveckým chtíčem. Alkoholoví skauti či gurmáni festivalové stravy nepřišli na tomto fesťáku nikdy zkrátka a i letos bude k mání spousta piva, lihovin a pevného základu pro váš žaloudek. To vše na straně jedné. Na straně druhé se objeví velký výběr ug materiálu ? hadry, hudební nosiče, časáky. Takže kdo ušetří za jídlo, může investovat do poněkud hmotnějších věcí. Nezbývá nic jiného, než ?položit sluchátko? a přát si hezké počasí.

PS: V pátek či v sobotu by do areálu festivalu měla zavítat vzácná návštěva až z dalekého Japonska ? pánové Havamvytu a Vykashi. A internetový on-line report? Nechte se překvapit!

www.afod.pc.cz


Zveřejněno: 23. 05. 2005
Přečteno:
3549 x
Autor: Corbow | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 05. 2005 10:27 napsal/a weronyka
...
veru tak... :-) hezky
25. 05. 2005 22:34 napsal/a marty
uff
ten clanek je hustej :))