Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD 2018, Support Underground / thrash metal / Česko

Tak se nám to pěkně sešlo. Jaro 2018 je ve znamení českého thrash metalu. Nejprve své nové fošny vydali MURDER INC. a KAAR, o chvíli později tady máme i novou placku trutnovské EXORCIZPHOBIE. Hned na začátek musím uvést, že právě tohle byla asi nejočekávanější deska, protože EXORCIZPHOBIA si dala pěkně na čas. První velké album „Something is Wrong“ je již šest let starý kousek a splitka s LAHAR (2013) a s CATASTROFY/KAAR (2016) byla vždy, tak jak to u podobných nahrávek bývá, takovou ochutnávkou věcí příštích. Teď tu máme konečně plnohodnotné album, které čtveřice pojmenovala „About Us Without Us“.

Album je dalším z bohaté řady titulů, které vychází pod Koníkovým labelem Support Underground. Zatím je venku CD verze, ale brzy (pravděpodobně v létě) by měl světlo světa spatřit také vinyl. Hodně překvapen jsem z obalu alba. Tady jsem spíše očekával něco ve stylu předchozích počinů, tj. atomové výbuchy, radiační znaky, zombíky na skejtech či rozbombardované „Mosh city“. Nic z toho se nekoná a EXORCIZPHOBIA přišla s mnohem přemýšlejícím obalem, který mi sice k thrash metalu příliš nesedí, ale vzhledem k tomu, že i kluci ve svých textech dost přemýšlí, je to vlastně trefné. Podle obalu bych „About Us Without Us“ tipoval spíše na nějaký hc-punk nářez, ale to je vlastně vedlejší. Obrázek o tom, zda se obal líbí nebo ne, si udělá stejně každý sám (úsměv).

Jedna z otázek, kterou jsem si před poslechem této novinky kladl, byla, jak bude EXORCIZPHOBIA znít v nové sestavě? V poslední době se totiž v kapele změnily hned dva posty – za bicí soupravu místo Šotka usedla mladá krev Filip Kudrna, s druhou kytarou pak do sestavy zapadl Ondra Šíma, který vystřídal dlouholetého kytaristu Pepu Valkouna. Jádro kapely však zůstalo stejné – Tomáš Skořepa (kytara/zpěv) a Honza Erben (baskytara). Co si pro nás tedy tato okysličená sestava připravila?

Hned při úvodním poslechu mě potěšil kvalitní zvuk celé nahrávky. Tentokrát to dopadlo výrazně lépe než na posledním splitu, kdy skladby kvůli ne úplně kvalitní nahrávce spíše utrpěly. EXORCIZPHOBIA mě překvapila již v prvním songu „Lost Again“. Po krátkém intru se tady objevují tradiční postupy, ale celkově na mě projev kapely působí více heavy a více melodicky. Tomu hodně pomáhá i Skořího zpěv, který je ještě více čistý než kdykoliv před tím. Dočkáme se více zpěvných pasáží se záměrně protahujícími slovy. V tomto vidím velký posun oproti předešlým nahrávkám. Skoří takto zpívá ve většině skladeb a k tomu ještě dokáže lehce měnit barvu hlasu a výrazně i rychlost frázování. To potvrzuje již ve druhém válu „Planet-Penitentiary“, která je o poznání svižnější než otvírák. EXORCIZPHOBIA znovu vsází na chytlavé, zapamatovatelné riffy a skvělou kytarovou práci dua Skoří/Ondra. Prakticky každé sólo na desce mě baví a má posluchači co nabídnout. „Relationshit“ je jedním z nejpřímočařejších skladeb na albu, extra rychlý thrashing vybízející k moshi. I tak ale ve druhé polovině kluci zařadili techničtější pasáž s dlouhým sólem. „Gypsy Rock’n’roller“ je zase takový zpěvný heavy metal. Prostě odlehčená vypalovačka na párty, která na desku skvěle zapadne. Ani v „Beggars Of Today“ nás kluci šetřit nehodlají. Tady se to sype hlava nehlava a i přes mírné zvolnění vás EXORCIZPHOBIA pevně svírá. Výborně gradující skladba. Pak přichází něco, co jsem opravdu nečekal – pomalá balada „Time Does Not Heal“. Tak trochu to ve mně evokuje paralelu s PANTEROU a jejich „Cemetery Gates“. Také naprosté zklidnění se zajímavou atmosférou. Celá kapela zde ukazuje zase jinou tvář a já jim tohle prostě věřím. Navíc, u nás není thrashová kapela, která se k něčemu podobnému odhodlá. Tento krok vyšel a já to kvituji! Titulní song „About Us Without Us“ jakoby navazuje a začíná velmi pozvolna. Jenže pak to kluci přetaví v nefalšovanou thrash jízdu. To, co ztratili na tempu v předchozí kompozici, to se teď snaží dohnat. Závěr obstarávají skladby „Just One Shot“ a „The Rats In The Walls“. Prvně jmenovaná disponuje perfektním a nejvíce zapamatovatelným kytarovým riffem na desce, krátká „The Rats In The Walls“ pak dokonává dílo zkázy. Sečteno a podtrženo – devět skladeb, pětatřicet minut, hotovo. Naprosto ideální!

Co říci na závěr? Čekání na novou desku EXORCIZPHOBIE se jednoduše vyplatilo. Mnozí již před nějakou dobou kapelu pomalu pohřbívali, teď jim kluci zavřeli zobák. „About Us Without Us“ je trochu jiná EXORCIZPHOBIA, než na kterou jsme byli zvyklí dříve. Jasně, pořád zůstává ten klasický „exorciz“ thrash metal, ale je mnohem více propracovaný, melodický a nebál bych se ho označit jako inteligentní. A to v tom smyslu, že kluci nahráli desku, která určitě není stravitelná pouze pro pravověrné thrashery, ale do svých přehrávačů ji rádi vloží i fanoušci jiných žánrů. Osobně jsem velmi příjemně překvapen a moc se těším, až „About Us Without Us“ vyjde na vinylu! Ve sbírce mi rozhodně chybět nebude…

Seznam skladeb:

  1. Lost Again
  2. Planet-Penitentiary
  3. Relationshit
  4. Gypsy Rock’n’roller
  5. Beggars Of Today
  6. Time Does Not Heal
  7. About Us Without Us
  8. Just One Shot
  9. The Rats In The Walls

Čas: 35:30 min.

Sestava:

  • Tomáš Skoří Skořepa - kytara, zpěv
  • Honza Erben - baskytara
  • Ondra Šíma - kytara
  • Filip Kudrna - bicí

Bandcamp, Bandzone, Facebook


Zveřejněno: 09. 04. 2018
Přečteno:
4329 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 04. 2018 15:42 napsal/a Kubina
Vlivy
V titulce zase Sacred Reich :) ale nejvíc Voivod i svou pozdější tvorbou :)
09. 04. 2018 11:08 napsal/a Peťan
Coornelus:
Díky. To jsem rád, že to vidíš podobně. Navíc s těmi Voivod a Suicidal Tendencies jsi to celkem trefil, to jsou Skořího srdcovky, takže někde se to projevit musí :-)))
09. 04. 2018 07:21 napsal/a Coornelus
...
Tak teda, Peťane, je to tak, jak píšeš: kluci nahráli desku, která určitě není stravitelná pouze pro pravověrné thrashery, ale do svých přehrávačů ji rádi vloží i fanoušci jiných žánrů. Hned se k tomu hlásim a podepisuju. Tohle mě z těch vyjmenovaných trashů baví nejvíc. Je to pestré a ty Voivod v první věci a ST v druhé tomu dodávaj grády. Navíc velká pochvala pro Skořího za zpěv, dává to s přehledem. V jistém směru dost odvážná deska, z pohledu (ne)thrashera :-)))