Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LP 2016, Support Underground / thrash metal / Česko, Slovensko

Pět let se potkávali na pódiích a v šatnách, letos se sešli i na společné desce. Ale společného toho mají EXORCIZPHOBIA, CATASTROFY a KAAR mnohem víc. Všechny tři kapely vznikly v roce 2005, všem trvalo nějakých pět let, než se o nich začalo více mluvit, a všechny mají na svědomí současný zvýšený zájem o thrash metal. V onom zvýšeném zájmu má prsty i Koník, pod jehož vydavatelstvím Support Underground v poslední době vyšla celá řada nahrávek nadějných kapel, které, když na sobě budou pracovat tak usilovně jako splitkující trojka, se taky mohou dočkat tak pěkného nosiče, jakým československý trojsplit bez debat je.

Jak je z níže uvedeného seznamu skladeb patrné, každá kapela má na albu čtyři zářezy. A dramaturg se s nimi popasoval rozumně, rozmístil je pravidelně na obě strany gramodesky. Lepší řešení mě nenapadá, diskutovat by se samozřejmě mohlo o sledu kapel, ale na něm nakonec nezáleží. Mně přijde pořadí rozumné, muzika vždy postupně přitvrzuje, což je, myslím, lepší než naopak.

EXORCIZPHOBIA se minimálně od alba „Something Is Wrong“ (2012) drží svého kopyta. Tím je melodický crossover thrash s anglickými texty a specifickým Skořího zpěvem. Čtyři nové skladby mají nesporný hitový potenciál, který jsem ale objevil až na několikátý poslech. Zpočátku mi přišlo, že banda mosh z Krkonoš se nějak opakuje, ale ono zdání klame a objevování pokladů se děje vcelku nenápadně. V „Born To Be Alive“ se nejdřív prosazuje vokál, posléze i kytarové parádní sólo, v poněkud jiném duchu se odvíjí nasekaná „D.W.I.“, která inklinuje k hardcore, aby se po radikálním řezu přehoupla do heavymetalového ranku, a po relativné dlouhé odpočinkové pasáži je tu další střih a závěr zase fičí. Fičí i „Personal Hell“ na béčku, minutová jízda s minimálně dvěma překvapivými momenty, a odsýpá i „Message From Space“, v níž to pánové chvílemi zjednodušují, až mám pocit, že poslouchám nějakou třicet let starou nahrávku; ale pozor, i tady se dějí hodně zajímavé věci, samozřejmě hlavně v režii kytary.
7,5/10

CATASTROFY si současný status nejlepší slovenské thrashové party vybudovali postupnými krůčky, hojným koncertováním, ale hlavně originálně pojatou muzikou. Vývoj završený na parádním počinu „Zbojnícky tanec“ aktuální čtyři skladby jen a jen potvrzují, bez potíží by na zmíněné album zapadly, ostatně jedna nese totožný název. Zbojníci hned v první skladbě „Ja som spokojný...“ nabízí hravý thrash plný kytarových vyhrávek, nepřeslechnutelných bicích brejků a hlavně nezaměnitelného Borisova zpěvu/křiku. Hitovka jako blázen, navíc s velkou dávkou nadhledu, nejen co se týká zohýbaných hlasivek, ale hlavně textu. Přitom tahle vtipná věc má svým způsobem podtext hodný zamyšlení, což ostatně platí na všechny texty Jánošíkových potomků. Vedle utahování se ze sebe sama se objevují vážná témata, často podaná s vtipem. Důkazem je „Sekyra je zákon“, kde dřevorubci tvrdě dřou a „krvavé mozole je jejich chleba“, leč s tím byli spokojení, dokud jim chlapci v oblecích nechtěli proměnit les v milionářskou čtvrť... a nedopadli vůbec dobře... „Tak sme jich vyrúbali, na drobno posekali, jak choré smreky na kúsky, do hory zakopali“. Hudebně pomalejší valivý kousek dokazuje, že CATASTROFY jsou kapelou mnoha tváří, tu rozvernou ukazují v posledním tracku, který letí v rychlém tempu a na koncertech určitě způsobí pořádnou podpódiovou melu. Pro mě jsou CATASTROFY vítězem neexistujícího souboje na splitu, z jejich tvorby tryská radost i hravost, ale nechybí vysoká kvalita.
8,5/10

Od předchozích dvou part se dal kvalitní materiál čekat, takže největším překvapením kolekce jsou  pro mě KAAR. Ti se prezentují o poznání ostřeji než na předchozích nahrávkách, „Antikrist“ fičí jako meluzína, a aniž bych chtěl srovnávat se stejnojmenným songem od DEBUSTROLU, na DEBUSTROL jako takový ukázat musím, protože mi prostě přijde, že KAAR jsou aktuálně v takové formě, v jaké byli mladoboleslavští v dobách své největší slávy. Dřívější podobnost s KRYPTOREM je ta tam a Pražáci to valí pěkně zostra, natlakované pasáže v „Najit svoji pravdu“ pak nemají daleko k rukopisu LAHAR. Pánové navíc v obou áčkových skladbách dokázali vymyslet pěkná sóla, chytlavé motivy i jednoduše zapamatovatelné refrény. A na béčku v nastoleném trendu pokračují... Na druhou stranu v textech ještě nedosahují takové obratnosti jako CATASTROFY, ale to je dané i tím, že jsou v tomto směru vážnější a ortodoxnější, pořád jim leží v žaludcích církev a její historické praktiky, ale reflektují i současné dění, řekněme sociálně-politické, a jdou na to typicky hardcorovým přístupem.
7,5/10

Tři kapely - tři studia, a když bych měl srovnávat, tak mému sluchu nejvíce lahodí zvuk CATASTROFY, kteří nahrávali v Shaarku, z kterého vylezl krásně dynamický sound, bicí jsou nazvučené přímo parádně, kopáky i rytmičák zní přirozeně a mix je vyrovnaný, všechny nástroje jsou na svém místě. KAAR vyrazili do Davosu a mají sound o poznání zahuštěnější, více nabasovaný, zpěv je zasazený hlouběji do muziky než u kolegů, ale pořád jde o hodně dobrou práci. U EXORCIZPHOBIE mám trochu problém se zvukem bicích, které jsou... prostě divné. Kopáky jakoby nebyly organickou součástí, z nahrávky podivně vystupují, nebo lépe řečeno nevystupují, nelíbí se mi ani příliš ostrý zvuk virblu a ani vyznění činelů, dobře zní jen strunné nástroje; studio Skala mi pro metal nepřijde jako ideální volba.

Provedení nosiče a obalu si zaslouží pochvalu. Karmínová gramodeska s černým středem vypadá na gramofonu parádně, ještě lépe pak Borisova kresba na titulní straně. Tři rozhněvaní muži, zbojník, skejťák a pekelný kněžour, pěkně reprezentují tři kapely; každou jeden, který k ní neodmyslitelně patří, netradičně pojatý výřez v titulní straně pak prozrazuje, čí že hudba se na albu nachází. Na zadní straně přebalu nechybí fotky účastníků, uvnitř pak vložený list s texty, sestavami a všemi potřebnými informacemi.

Seznam skladeb:

Strana A:

  • EXORCIZPHOBIA

1. Born To Be Alive
2. D.W.I.

  • CATASTROFY

3. Ja som spokojný...
4. ... ale je mi smutno!

  • KAAR

5. Antikrist
6. Najít svoji pravdu

Strana B:

  • EXORCIZPHOBIA

1. Personal Hell
2. Message From Space

  • CATASTROFY

3. Sekera je zákon
4. Zbojnícky tanec

  • KAAR

5. Střep minulosti
6. Zvrácenej proces

Čas: cca 40 minut

Sestavy:

EXORCIZPHOBIA

  • Tomáš Skořepa - kytara, zpěv
  • Ondřej Šíma - kytara
  • Jan Erben - basa
  • Martin Šotola - bicí

CATASTROFY

  • Hrdlorez Boris - krik a fujarovie tóny
  • Mastiflinta Beňo - elektrická cithara
  • Hrajruka Jano - mandolína do elektriky
  • Miesiželezo Mifo - okované spodky
  • Kostilam Roman - mlátenie lebiek

KAAR

  • Tomas - kytara, zpěv
  • Honza - kytara
  • Kouďák - basa
  • Ozz - bicí

www.facebook.com/exorcizphobia
www.facebook.com/catastrofy
www.facebook.com/kaarthrash
www.supug.cz


Zveřejněno: 02. 11. 2016
Přečteno:
4842 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 11. 2016 20:22 napsal/a Peťan
Split roku
Lepší split u nás letos asi nevyjde ;-) Tohle se povedlo jak ze strany kapel, tak vydavatele. Točil jsem to v poslední době mnohokrát, moc pěkně sepsaná recenze :-) Osobně mě baví všechny tři kapely, každá je jiná. Pokud bych měl někoho vyzdvihnout, jsou to Catastrofy. Zvuk i matroš jsou na top úrovni. A \"stonerová\" Sekera je zákon prostě vládne :-)