F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, které vychází v lednu 2018 + tipy na koncerty.

V lednu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Lednové tipy: Coornelus

ABYSMAL GRIEF (Itálie) – „Blasphema Secta“
Doom metal, Sun & Moon Records / Terror From Hell Records
Italské pohřební komando ABYSMAL GRIEF se každý rok hlásí s nějakou novou nahrávkou. Tentokrát se kapele sešlo dost materiálu a vydá rovnou celé plnohodnotné album. „Blasphema Secta“ bude teprve pátou velkou deskou kapely a tím pádem to bude pro uctívače téhle originální kapely událost. Pravděpodobnost, že by ABYSMAL GRIEF nějakým dramatickým způsobem změnili styl, je v podstatě nulová, tím pádem je potřeba se připravit na skladby vedené v doommetalovém duchu, doplněné výraznými klávesami a všudypřítomnou pohřební atmosférou.

SINISTRO (Portugalsko) – „Sangue Cássia“
Doom metal/post metal, Season Of Mist
SINISTRO se pro mě v roce 2016 stali takovou malou senzací. Díky jejich společnému turné se SUBROSOU se jim otevřely další možnosti, což jasně dokumentoval fakt, že vyjeli na podzim v roce 2017 na společné turné s PARADISE LOST. Kapela tak začala pilně koncertovat, ale ani trochu nezapomněla na skládání nových skladeb, což vyústilo v nové album „Sangue Cássia“. Jak název napovídá, bude deska opět nazpívaná portugalsky a hlavně hlasem vynikající zpěvačky Patrície, která svým vokálem dokáže už tak dobré skladby pozdvihnout o patro výš. „Sangue Cássia“ má nelehký úkol a to navázat na velice úspěšné předešlé album „Semente“. Jak si s danou výzvou SINISTRO poradili, budeme moct zhodnotit hned pátého ledna.

SUMMONING (Rakousko) – „With Doom We Come“
Atmosférický black metal, Napalm Records
Na chvíli si půjčte od svých ratolestí nějakou dětskou hračku, nejlépe plastový meč a draka. V tu chvíli máte ideální kulisu k poslechu nové desky rakouských SUMMONING. Kapela totiž vydává v lednu své již osmé album, na kterém dle zveřejněných ukázek bude pokračovat v tom, co ji celá léta zdobí. Epický klávesový, táhlý atmosférický „black metal“ s Tolkienovou tématikou, který v určitých momentech může působit až infantilním dojmem, ale své kouzlo pořád ještě má, hlavně pro pamětníky začátků této kapely. A minimálně z tohoto důvodu bude stát za to si album poslechnout.

HOODED MENACE (Finsko) – „Ossuarium Silhouettes Unhallowed“
Death/doom, Season Of Mist
Sranda stranou, přichází potemnělá parta z Finska, složená kolem hlavního mozku kapely – Lasseho. HOODED MENACE jsou akční jak ve vydávání kratších nahrávek, tak naštěstí i těch delších. Na rok 2018 si skupina připravila pátou studiovou nahrávku, na které se bude opět ronit slza v doommetalovém stylu, ale oproti minulému albu „Darkness Drips Forth“, které koketovalo s funeral doomem, by měli HOODED MENACE znít na novince svižnějším dojmem a opět působit víc jako death doom z kraje devadesátých let. Z vypuštěné ukázky by neměli být zklamaní především fanoušci počátečních let téhle skvělé kapely.

Tipy na koncert:
12. 1. AGNUS DEI – Plzeň, Pod lampou
13. 1. TUMMO, GOMORA, ENCORE – Kladno
13. 1. I AM PENTAGON, BUMFRANG3, THANX, COMMODORE 64 – Písek, Pí klub
30. 1. LVMEN, PLEASE THE TREES, TOMÁŠ PALUCHA – Praha, Akropole
 

Lednové tipy: Opat

ABIGOR (Rakousko) – „Höllenzwang (Chronicles of Perdition)“
Black metal, vlastní vydání
Poměrně nenápadně se hned v první den roku 2018 vytasí s novým počinem rakouští satanisté ABIGOR. Jejich svojský přístup k black metalu je mi vlastní, mám rád jejich staré atmosférické období i pozdější chaotické záležitosti. Dle ohlasů se na „Höllenzwang“ tak trochu vrátili ke kořenům, sám si ale poslech nechávám až na příští rok, takže nemohu posoudit. Ať to bude jakkoli, jsem si jist, že půjde o kvalitní záležitost, ABIGOR nemají ve zvyku zklamat. All Hail Darkness and Evil!

SHINING (Švédsko) – „X – Varg utan flock“
Black metal, Season of Mist
Maniak Niklas Kvarforth a jeho družina přichází s desátou řadovou deskou. A už podle ukázek „Svart Ostoppbar Eld“, „Gyllene Portarnas Bro“ a „Jag Är Din Fiende“ to bude rychta, na jakou jsme od Švédů zvyklí. Bude to lehce depresivní, bude to melodické, bude to odsýpat, bude „UGH!!!“. Nově se na „desítce“ představí basák Marcus Hammarström a bicman Jarle „Uruz“ Byberg, jenž má kromě někdejšího krátkého působení v SHINING zkušenosti třeba z URGEHAL, DEN SAAKALDTE nebo ENDEZZMA. Na desce si zahostovali také kytarista Andy LaRocque (KING DIAMOND) a pianista Olli Ahvenlahti, kterého jste mohli slyšet už na šest let staré desce „Redefining Darkness“. „X – Varg utan flock“ vyjde 5. ledna na CD u labelu Season of Mist.

WATAIN (Švédsko) – „Trident Wolf Eclipse“
Black metal, Century Media Records
Pět let po rozporuplně přijatém albu „The Wild Hunt“ přichází nerozlučné trio E., P., H. s novou řadovkou „Trident Wolf Eclipse“. Můžete WATAIN vyčítat odklon od syrového black metalu na předchozích dvou počinech, profesionalitu, píli a „vlastní hlavu“ jim ale nikdo odepřít nemůže. Navíc, podle dvou zatím vypuštěných tracků „Nuclear Alchemy“ a „Sacred Damnation“ bude novinka docela nářez, na jaký jsme byli u WATAIN zvyklí do desky „Sworn to the Dark“ (2007). Rezultát se dozvíme pátého ledna, kdy CD vyleze pod Century Media Records.

MAKE A CHANGE… KILL YOURSELF (Dánsko) – „IV“
Depressive black metal, Cursed Records
Když jsem do prosincových tipů dával dvouskladbové EP ANGANTYR, za kterými stojí též lídr MAKE A CHANGE… KILL YOURSELF Ynleborgaz, ani jsem neměl tušení, že o měsíc později tento maník vyleze s čtvrtou řadovkou druhé jmenované kapely. Protože bych se s charakteristikou Ynleborgazových projektů tedy spíše opakoval, doplním jen, že za MAKE A CHANGE… kromě něj stojí též Nattetale, a to za lyrickou složkou. Dvě (předpokládám dlouhé) depresivní skladby vyjdou 15. ledna u rakouského labelu Cursed Records. Teaser k vidění ZDE.

PORTAL (Austrálie) – „ION“
Experimental death metal, Profound Lore Records
Průkopníci hnusem nasáklého death metalu jsou zpět. Pět let po odporné záležitosti „Vexovoid“ se australská pětice vytasí s devíti novými skladbami zkompletovanými pod hlavičkou „ION“. Zvukově je nový materiál, alespoň podle ukázky „Phreqs“, uhlazenější a čistší než v případě zahuhlaného předchůdce, žádný jednoduchý poslech nás ale ani tentokrát nečeká. „ION“ vyjde 26. ledna na CD i LP u Profound Lore Records. O obal se postaral Zbigniew Bielak (BEHEMOTH, ZHRINE, WATAIN, MAYHEM ad.).

Tipy na koncert:
6. 1. SEPTICFLESH, INQUISITION, ODIOUS – Praha, Nová Chmelnice
17. 1. WOE UNTO ME, SELF-HATRED, SÓL – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
23. 1. BATUSHKA, SCHAMMASCH, TREPANERINGSRITUALEN – Praha, Futurum

 

Lednové tipy - 4horsemen:

Tipy na koncert:
12. 1. ELYSIUM, TORTHARRY, ACID FORCE - Winter Metal Attack 2018 - Praha, Café V lese
13. 1. SPREADING DEAD, F.A. KING, SECRET OF DARKNESS - Winter Metal Attack 2018 - Praha, Café V lese
18. 1. CRADLE OF TILTH, MOONSPELL - Praha, Roxy
27. 1. KREATOR, DECAPITATED, DAGOBA - Zlín, Masters Of Rock Cafe
28. 1. KREATOR, DECAPITATED, DAGOBA - Praha, MeetFactory


Zveřejněno: 01. 01. 2018
Přečteno:
3985 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář