Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD 2017, Witches Brew Records / thrash, death metal / Slovensko

Čekalo se opravdu dlouho, ale ten, kdo si počká, bývá často štědře odměněn. A mezi odměněné se tentokrát zařadili také fanoušci bratislavských thrash/deathových RADIATION. Ti konečně do světa vypustili první dlouhohrající desku a to po deseti letech své existence! Takže třikrát sláva! (úsměv)

RADIATION navázali spolupráci s německým undergroundovým labelem Witches Brew a první CD verze alba vyšla právě tam. Během roku 2018 je v plánu kapely vydání také kazetové a vinylové verze, to však bude již u jiných vydavatelství. Diskografie RADIATION opravdu vzorně šplhá po pomyslném žebříčku vzhůru. Nejprve bylo demo, pak kazetový split s ABIGAIL/OLDBLOOD/R.I.P., sedmipalcové EP "Plutonium Overdose" a teď tedy full deska, kterou kapela pojmenovala "The Gift of Doom". Přední obal tvoří jednoduchá kresba, kterou sice nelze považovat za veledílo, ale mně k albu a kapele celkem dobře sedí.

Na samotný materiál jsem byl opravdu zvědavý a natěšený. Zejména poté, co na naší akci Thrash Nightmare vol. 4 odehráli RADIATION opravdu zabijácký set se skladbami z tehdy připravovaného alba. Jak tyto a další songy zní na albu, se nyní pojďme podívat. Okamžitě po zapnutí si chrochtám blahem. RADIATION ušli od předchozí nahrávky zase kus cesty. A to včetně přibrání druhého kytaristy Riša. Slovenská čtveřice naflákala na "The Gift of Doom" rovných deset skladeb, které vydají na bezmála čtyřicetiminutový materiál. A nutno podotknout, že velmi výživný. Po krátkém intru spustí RADIATION naplno skladbou "The Plague". Syrový thrashing, špinavý zvuk, agresivní kytarové riffy a Mrožův chorobný vokál. Návrat o pětadvacet let zpátky. RADIATION i na nové desce přešlapují na hraně mezi thrash a death metalem. Opět cítím odér starých SODOM, KREATOR či ASSASSIN, který je proložený hnilobnými PESTILENCE nebo DEATH. Kluci propašovali na své album i některé "melodičtější" pasáže. Tím mám na mysli chytlavé riffy s jednoduchou kytarovou linkou, jako například v úvodu "Praise The God Of Nuclear Fusion", nebo kytarová sóla, která jsou buď divoká a krátká, nebo melodická s temnou atmosférou. Nikdy to však netrvá dlouho a RADIATION to řežou hlava nehlava. Radost mám jak z kytar, které jsou na tento žánr poměrně bohaté na nápady, tak samozřejmě z vokálu. Mrož diktuje texty o apokalypse, válce, radiaci a dalších nešvarech s neskutečnou kadencí. Jeho vokál je správně utopený, přesto dobře srozumitelný. Oceňuji, že RADIATION do svých skladeb dokázali zakomponovat i pomalejší a tíživé partie, ze kterých běhá mráz po zádech a dodávají celé desce patřičnou atmosféru. Jediné, co může člověka trochu rozhodit, jsou vytažené a chvílemi jednotvárné bicí. Ale ať poslouchám jak poslouchám, takhle to prostě má být a k hudbě, kterou RADIATION dělají, to patří.

Celá desítka skladeb je na vysoké úrovni. Kromě zmiňovaných "The Plague" a "Praise The God Of Nuclear Fusion" bych dále určitě vypíchl koncertní hitovku "Thrash the Bastards", pestrou titulní skladbu "The Gift of Doom", "March Of The Blastwaves" se svou doomovou pasáží á la ASPHYX či devastující "Wings Of The Apocalypse" s valivým úvodem. Samostatnou kapitolu pak představuje zvuk celé nahrávky. Je to špinavé, hnilobné, zatuchající, hnusné. A to hnusné dvakrát podtrhuji a myslím to v tom nejlepším slova smyslu. A to při vší čitelnosti nástrojů i vokálů. RADIATION znějí přesně tak, jak má kapela jejich typu znít. Naprosto syrová nahrávka ohlodaná až na samou kost. Kluci ve studiu věděli přesně, co chtějí. Výsledkem je zvuk, který zabíjí a vyvolává domnění, že se jedná o kapelu z konce osmdesátých let. Tleskám!

"The Gift of Doom", mnou dlouho vyhlížené album, splnilo všechna očekávání na jedničku. RADIATION zde demonstrují svoji ničivou sílu tak, že by i samotný Kim s celou Severní Koreou před nimi zalezl hluboko pod zem, haha. Jedná se ničivý thrash metal, který přísahá na starou školu. Kompozicemi, zvukem, texty i přístupem. Zkrátka a dobře, pokud bych měl ukázat na kapelu, která představuje vysokou kvalitu a striktně se drží undergroundu, byli by to určitě RADIATION. Čtyři kluci, kteří milují old school metal různých žánrů, podporují scénu a zároveň kašlou na moderní vymoženosti dnešní doby. Tleskám, "The Gift of Doom" se opravdu povedlo!

Seznam skladeb:

  1. The Plague        
  2. Praise the God of Nuclear Fusion        
  3. Thrash the Bastards        
  4. The Gift of Doom        
  5. March of the Blastwaves        
  6. The Wasteland        
  7. Wings of the Apocalypse        
  8. Eternal Toxic Fields        
  9. Yperite        
  10. Under the Hell

Čas: 38:41 min.

Sestava:

  • Vrána - baskytara
  • Mrož - kytara, vokály
  • Rišo - kytara
  • Jano - bicí

Bandcamp


Zveřejněno: 10. 01. 2018
Přečteno:
4119 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2018 11:25 napsal/a Peťan
Asura:
Souhlasím, nejstarší Sepultura je tam cítit hodně :) Určitě pořiď, výborný album!
10. 01. 2018 10:50 napsal/a Asura
Radiation
Tak KONEČNĚ! Kluci si nemohli vybrat lepší label. Cheryl a její Witches Brew je pro chalany přesně to pravé. Hned si to jdu objednat! Nemůžu se dočkat, až to doma mprotočím :-DUž to nukleární peklo slyším. Ještě, Peťane, jsem vždy v Radiation slyšel starou Sepulturu - Morbid Visions, ale to jen můj osobní pohled. Každopádně tahle deska provětrá \"androš\" he he he...