Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

25. 11. 2017, Hořovice - Klub Labe

Nevím, do jaké míry jsou sociální sítě silné medium, ale nebýt jich, tak o koncertě oblíbené kapely bych se v dnešní době nedozvěděl, protože v současnosti plakát nepohledáš. Ale na druhou stranu, kdo má zájem, tak si své vždy najde. Nakonec, co si budeme povídat, většina lidí, co na sociální síti událost potvrdí, tak stejně zájem nemá a nepřijde. Nakonec mě i pobaví, že účast potvrdí i větší množství lidí, než se na samotnou akci vejde (úsměv). Ale jako dobrý zdroj informací sociální síť slouží velmi výborně. A takto už s velkým předstihem, jsem se dozvěděl i o koncertu kapely INSANIA v Hořovicích.

I když berounští BLaCK HiLL tvrdili, že hořovickou kotlinu navštívili po čtyřech letech, tak pokud to nebyli jiní BLaCK HiLL, tak v klubu Labe jsem je mohl vidět 21. 3. 2015 na koncertě Czech SEPULTURA revival. A musím říct, že z jejich vystoupení jsem zrovna nebyl nijak odvařený, protože jsem tenkrát do reportu napsal: „Nevím, zda se mám smát, popíjet pivo stačí snad… šeď a nuda se vyplnila do posledního puntíku".

Tak jo, jdu si pro pivo a čekám, co z nich vyleze tentokrát. Polkl jsem, musím říct, že úvodní tóny a první vály mě nesmírně překvapily a skoro i uzemnily. To, co jsem viděl před dvěma roky, byla úplně jiná kapela. BLaCK HiLL mají novou nahrávku „Black-speranto“, četl jsem i pozitivní recenzi, ale až tak jsem tomu nepřikládal váhu a ani jsem neměl čas a chuť si je na profilu opětovně vyhledat, natož poslechnout. No, není divu. Koncertní set otevřeli pánové nářezy právě ze zmiňovaného alba. Myslím, že mezi těmito kousky byla i ostrá a zároveň melodicky houpavá píseň „Trudi". Sound oproti minulému koncertu zbrunátněl, možná za to může i plechovější zvuk rytmičáku, což mi ve výsledné crossoverové hudební mixáži nevadilo a časem jsem to ani nevnímal a skoro se s hudbou sžil. Ale problém nastal, když jsem opět uslyšel starší kusy. Ne, písně typu jako „Lesapán“ mě opravdu nebaví. Naštěstí jsem tentokrát až tolik nevnímal textovou stránku a snažil se vychutnat vcelku pestrou hudbu. Na konci mě překvapil obhrouble hardcorově vydařený cover „Co s tím sklem“ od kapely TANGO.

INSANIA na SPAM Tour propaguje letošní již deváté album „Na počátku byl spam“. Takže se nemohlo začít jinak než písněmi z tohoto alba, za nimiž následoval kousek i z předchozího velmi úspěšného alba „Zapal dům poraž strom...". Ačkoliv hudba mě přitáhla více dopředu, tak jsem nyní měl opačný pocit než u předchozích BLaCK HiLL, kteří překvapili hned v úvodu. Nepozdával se mi zvuk, který byl takový nevýrazný, tišší, zpočátku nečitelný, což se po třech písních vytříbilo a zvuk se stal nakonec přehledným. Což při menší zvukové hladině bylo velmi dobré a všemu bylo rozumět. Jen jsem poslední dobou asi takovému soundu odvykl, protože dnes „musí být všechno velmi nahlas". I když v Labi jsem zvyklý na dobrý zvuk i při vyšším volume. Vzpomněl jsem si na report kolegy Coorneluse z Prahy (cituji): Horší to bylo s Polyho vokálem, který s prvními slovy naznačoval, že je něco špatně". Nevím, zda Poly byl indisponovaný, jak dál popisuje kolega, ale i tady se mi chvílemi připadalo, že se mu špatně mluví, i když celý set byl odzpíván velmi slušně.

„Joe si nepohlídal záda“ a „Píšu ti švabachem“ jsou tedy první hitovky z posledních alb, které otevíraly koncertní set úderem 21. hodiny. Já si zase nepohlídal, díky tomu nepřehlednému zvuku, ještě jednu písničku, která prolítla úvodem, jen tuším, že byla určitě ze „Spamu“. Ale vrátit vstupné určitě nebudu chtít. Chytl jsem se ihned poté u starších skladeb z přelomu 20.-21. století (úsměv). Ono to zavání jakousi starobou, ale čas doopravdy letí a INSANIA nakonec i tímto turné završí 30 let existence. Hardcorové vypalovačky a to zábavná detektivka, kterou odeřval basák Klíma „Vražda ve staré hvězdárně“, rychlovka „Letíme dál“ a strašidelný „Máj“ jsou skladby, u kterých jsem si řekl, že tady je to se zvukem vše v cajku a zpětně bych podotkl, že mě bavily nejvíc z celého setu.

Abych pravdu řekl, tak ani nevím, co mě bavilo nejvíc. Ve skladbě „Nebe a Nietzsche" je perfektní Polyho vokál, ve kterém střídá zpěvnou polohu s „řevem“ a nakonec i šepotem. Jeho kázání posvětil sám Bůh (úsměv). Nebe určitě má po záruční době, ale ne tak „Večer, kdy Freud zpíval basem“. Ultra rychlá sekačka, kde „My nevěříme v ďábla, ale ďábel věří v nás“ vystřídala klidnější „Božská komedie“, ale s o to víc razantním riffem, přičemž „Bůh žere nás, my žerem vás“ a já žeru je. Ne, ne nejsem psychopat, jen „Volný radikál“. Přičemž ostrá píseň, leč zpěvná, střídá opět volnější, která je více v elekroničtější podobě s velmi výraznou basou „Sfoukni za mě svíci“ z alba „Zapal dům poraž strom...“. Popovější cajdáček nejvíc zaujal slečny v první řadě, ale text si notoval u této písně snad každý. A na střídačku opět něco hutnějšího. Po krysách, co loví dál („Volný radikál“), jsme se dozvěděli, že ráj patří hyenám. Píseň „Charisma krysy“ z alba „Kult hyeny“ byla závěrečnou tečkou koncertu.

INSANIA se ale nenechala dlouho pobízet a během minuty se pánové vrátili na pódium zpět. Návrat byl o mnoho let zpátky, a to až kdesi do prvopočátku INSANIE. Ale nebyla to nějaká neznáma historie, neboť vyvolání kultovní skladby „U.R.Dead“ jsem zaslechl i uprostřed hracího času. „Zimní varování“ bylo definitivní tečkou koncertu. Dvěma nabroušenými hardcorovkami ukončila INSANIA nejen bezmála hodinový koncert (s tím, že dle slov Polyho, byla v Hořovicích poprvé; budu doufat, že ne naposled) i skoro celé SPAM Tour (poslední koncert proběhne 9. 12. v Jablonci nad Nisou).

Koncertem kapely INSANIA jsem si odškrtnul velký hudební vroubek mezi kapelami, které jsem chtěl vidět. Ano, možná mi to nebudete věřit, možná je to i ostuda, ale bylo to moje první setkání s INSANIÍ. Prostě jednoduše jsme se nějak míjeli a toto bylo první setkání, i to se stává... Ale na svoji obranu aspoň uvedu, pokud odmyslím Prahu a Plzeň, že se mi nevybavuje nějaká akce na půli této cesty v našich končinách (možná Beroun v dávných dobách). Když se vrátím k úvodní internetové úvaze a když se zpětně dívám na událost ke SPAM Tour na netu, tak u této akce potvrdilo účast 35 lidí. Pokud se nemýlím, tak koncert navštívilo asi plus minus 50 fans. A můžu říct, že minimálně 35 jich bylo těch, co tvorbu INSANIE dobře znalo... Jsem rád, že jsem na koncertě byl a užil jsem si ho. A na závěr mě ještě překvapila (nadchla, udivila?) jedna věc, a to Polyho skromnost a pokornost. Anebo se mi aspoň takto jevil.

INSANIA setlist:

  1. Joe si nepohlídal záda - Na počátku byl spam
  2. ?  
  3. Píšu ti švabachem - Zapal dům poraž strom...
  4. Vražda ve staré hvězdárně - Trans-Mystic Anarchy
  5. Letíme dál - Out
  6. Máj - Virtu-ritual
  7. Nebe a Nietzsche - Na počátku byl spam
  8. Večer, kdy Freud zpíval basem - Rock'n'Freud
  9. Božská komedie - Zapal dům poraž strom...
  10. Volný radikál - Kult hyeny
  11. Sfoukni za mě svíci - Zapal dům poraž strom...
  12. Charisma krysy - Kult hyeny
  13. U.R.Dead - Crossfade
  14. Zimní varování - Crossfade

Zveřejněno: 28. 11. 2017
Přečteno:
3537 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář