Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2017, Stars Agency / speed/power metal / Česko

Asi nebudu zas až tak daleko od pravdy, když napíšu, že v naší malé zemičce těžko najdeme nějakého fandu power a speed metalu, který by nechápavě kroutil hlavou při vyslovení jména RIMORTIS. Vždyť tahle parta z Poděbrad hrne svou muziku do lidí už bez mála 20 roků, takže o její tvorbu musel zavadit snad opravdu každý příznivec melodické metalové hudby. A právě tato kapela vydala v polovině září své v pořadí již sedmé CD „Ozvěny minulosti“.

Ovšem přesto, že jsou RIMORTIS tak říkajíc zavedenou firmou a tím pádem by od nich průměrně informovaný posluchač mohl čekat pouze další klasickou řadovku, vězte, že tomu tak úplně není. Aktuální nosič totiž přináší hned několik zásadních a důležitých změn, a zároveň drží i jeden asi nepříliš chtěný primát, jelikož především kvůli personálním peripetiím se na jeho vydání čekalo 5 let, což je zatím nejdelší pauza mezi jednotlivými deskami skupiny (běžně se jednalo o rozmezí 2-3 let). Než se tedy vrhneme na muziku samotnou, pojďme na ty podstatné změny. „Ozvěny minulosti“ jsou studiovým debutem v barvách RIMORTIS hned pro 4 členy současné sestavy, konkrétně se jedná o klávesistu Jirku Vrbu, kytaristu Martina Čermáka, bubeníka Vojtu Zapadla a co posluchači asi zaregistrují nejvíce, i zpěváka Láďu Spilku, který nahradil osvědčeného vokalistu Milana Hloucala. Tři posledně zmínění jsou navíc v kapele teprve od března letošního roku. Sami jste si už asi spočítali, že ze složení, které pořídilo předchozí album, zbyl pouze kapelník, baskytarista, autor spousty dosavadního hudebního materiálu a výhradní textař Vašek Mrzena. Další (především pro skalní fans) významnou změnou je skutečnost, že právě zmíněný Vašek se na novince podílel pouze na textech a hudební stránku skladeb tentokráte svěřil do rukou svého spoluhráče Jiřího Vrby (ve skupině od roku 2013), který je autorem 7 z 9 vlastních kompozic, dvě pak dodal bývalý kytarista Roman Černý. Do úplného výčtu ještě zbývá uvést cover verzi písně „Andromeda“ z repertoáru letos zesnulé zpěvačky Věry Špinarové. 

Pokud si po přečtení předchozích řádek malinko s obavou říkáte, kam že vlastně hudebně nové CD směřuje, tak se ale nemusíte vůbec strachovat, protože základem muziky jsou stále kvalitní melodie, zajímavé riffy a dvoukopákové salvy. Troufnu si říct, že i když je většinový autor jiný, povedlo se mu vlastní rukopis bez větších problémů propojit s klasickým výrazem RIMORTIS, takže nějaký výraznější stylový odklon se opravdu nekoná. Samozřejmě, že nějaké dílčí změny tu přece jenom jsou, především právě Jirkovy klávesy dostávají opravdu hodně prostoru a jsou tak naprosto rovnocenným partnerem kytary, ba co víc, mnohokrát se pasují dokonce i do hlavní role. Co se týče zmíněné kytary, tak bych řekl, že oproti minulosti má trochu ostřejší, výraznější zvuk, což v celkovém kontextu přispívá k malinko tvrdšímu vyznění písní. Pakliže se zastavíme u asi nejožehavějšího tématu, tedy výměny na postu zpěváka, tak i zde je podle mě všechno naprosto v pohodě a rád píšu, že v osobě Ladislava Spilky RIMORTIS získali důstojnou náhradu za Milana. Pochopitelně, že Láďův vokál je poměrně odlišný, řekl bych, že trošku ubylo vyšších poloh, zároveň si ale myslím, že pěvecký rejstřík je teď o něco bohatší a širší a ve finále hodnotím tuhle vynucenou změnu jako bezproblémovou. Navíc stále musíme brát na zřetel, že veškeré skladby byly hotové už dávno před Láďovým nástupem (kompletní materiál byl připravený už v roce 2015, ale vzhledem k hlasovým problémům předchozího zpěváka se ho nakonec podařilo dokončit až v letošním roce), tudíž vytvořené pro odlišný typ vokálu. O to větší uznání si myslím současný vládce mikrofonu od fanoušků zaslouží. Cédéčko přináší jak svižné speedmetalové kousky, z nichž bych zmínil například písně „Divadlo v bílém“, „Ztracená karta“ nebo „Hořící kříže“, tak středně tempé power kousky „Poklady moře“ či „Pravda a lež“ a pochopitelně nechybí ani tradiční pomalá věc v podobě titulní skladby.

Nahrávání proběhlo vzhledem k už několikrát zmíněným okolnostem na dvě etapy, část materiálu byla zaznamenaná již v roce 2015, zbytek pak letos. To vše se odehrávalo v domácích studiích kapely a veškeré práce kolem zvuku obstaral Zdeněk Ondráček za její spoluúčasti.

Titulní strana obalu naprosto koresponduje s názvem alba a naleznete na ní umně ztvárněný starý gramofon. Uvnitř bookletu je pak možné se začíst do Vaškových tradičně poutavých textů a seznámit se s tvářemi jednotlivých muzikantů, podílejících se na CD.

Za mě říkám, že tento pomyslný restart se kapele RIMORTIS opravdu povedl a do budoucna má rozhodně na čem stavět, zvláště když se do skladatelského procesu znovu zapojí i Vašek, který je pro tuhle partu zcela neotřesitelnou jistotou.

Seznam skladeb:

  1. Divadlo v bílém
  2. Ztracená karta
  3. Třináctá komnata
  4. Hořící kříže
  5. Poklady moře
  6. Naše zem
  7. Ozvěny minulosti
  8. V troskách
  9. Pravda a lež
  10. Andromeda

Čas: 51:37

Sestava:

  • Láďa Spilka – zpěv
  • Vašek Mrzena – baskytara
  • Jirka Vrba – klávesy
  • Martin Čermák – kytara
  • Vojta Zapadlo – bicí


Web
Bandzone


Zveřejněno: 04. 11. 2017
Přečteno:
4681 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář