Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD-R 2017, vlastní náklad / melodický death/doom/black metal / Česko

O ostravské kapele ANSELM jsem nikdy v minulosti neslyšel, a když jsem si u jejího jména přečel stylové zaměření death metal, tak jsem si říkal, že to nejspíše nebude nic pro mě. Přesto jsem ale kliknul na link, který mi Johan zaslal a jal se poslechnout nějaké ukázky z tvorby skupiny. Kupodivu se na mě z repráků nevyvalil žádný ultra rychlý děs běs (úsměv), jak jsem očekával, ale docela příjemná, spíše valivější muzika (i když rychlejší pasáže samozřejmě taky nechybí), na níž mě hned zaujaly texty, na základě nichž jsem se v podstatě i rozhodnul, že si CD na recenzi vezmu.

Na začátek alespoň pár slov k historii ANSELM. Kapela vznikla na podzim roku 2009 pod názvem OBLIVION, o dvě léta později natočila své první demo a už na konci roku 2015 začala s nahráváním své debutové desky, které se nakonec protáhlo až do podzimu 2016. Samotného vydání (ve formě CD-R s potiskem a profi obalem) se materiál pojmenovaný „Technopolis“ následně dočkal letos v červnu, ovšem už pod současným názvem skupiny. Jak jsem se dozvěděl z minima informací, které jsem o ostravských našel, tak s přechodem na jméno ANSELM nedoznala větších změn složka hudební, naopak k zásadní proměně došlo u textů, kde se kapela od hororových námětů přesunula k industriálním a důlním tématům, o čemž ostatně vypovídají už samotné názvy songů, jako „O kováři Keltičkovi“, „Technopolis“, „Dukla“ nebo „Vysoká pec“. Právě věc, kdy skupina představila nejen tyto své vlastní texty z pera zpěváka Jakuba Malchárka a kytaristy a doprovodného zpěváka Lukáše Balabána, ale ve čtyřech z devíti kousků zhudebnila díla básníka Petra Bezruče, jehož zná asi každý, kdo v dobách tehdejšího Československa dával při hodinách češtiny alespoň trochu pozor (jestli se o něm učí i dnes a znají ho i příslušnící mladší generace, to opravdu nevím). Vždyť „Maryčku Magdonovou“ a tuším, že i „Ostravu“ jsme se ve škole učili nazpaměť, takže třeba v mé paměti zůstaly útržky těchto básní až dodnes. Dále zde od Bezruče můžeme najít ještě věci „Kdo na moje místo“ a „Kantor Halfar“. Musím říct, že klukům se tohle zpracování opravdu povedlo, a i když se nejedná o nějakou vyloženě nevšední záležitost, má jejich tvorba (včetně textů vlastních) po této stránce pořád jistou osobitost. Jen závěrečná skladba „Stalker“, která je zařazená jako bonus, zřejmě především z toho důvodu, že je jako jediná nazpívaná v angličtině a po hudební stránce sice zapadá do konceptu alba, na mě ale právě kvůli té „anglině“ působí trochu rušivým dojmen. Co se týče samotné muziky, jejímiž autory jsou Lukáš Balabán (6 věcí) a bubeník Ondra Gašpar (3 kousky), tak jak už jsem naznačil, odehrává se spíše ve valivějším, středním tempu s občasnými rychlejšími vsuvkami, zpestřením je pak zařazení akustické kytary. Kapela svůj styl označuje jako melodický death metal, což nevím, jestli je úplně výstižné, protože pokud si pod touhle nálepkou vybavíte partičky, jako ARCH ENEMY nebo AMON AMARTH, tak věřte tomu, že ANSELM se pohybují opravdu trochu jinde. Samozřejmě, že jak death, tak metal, tak i melodie, to všechno tam je, já bych k tomu navíc přidal i nádechy doomu nebo blacku. Jako další složku bych popsal i zpěvy, které se ponejvíce nesou v hrubším stylu, ale nechybí třeba ani mluvené slovo ve vypravěčském tónu. Dohromady bych řekl, že je vokál variabilní dle potřeb jednotlivých písní, nalézt v něm můžeme různé polohy a i když se drží v určitých předem nastavených mantinelech, tak mi do hudby pasuje naprosto v pohodě.

Co se týče celkového soundu nahrávky, tak si myslím, že tady má kapela ještě trochu rezervy, například nazvučení bicích se mi tak úplně nepozdává, jelikož jsou podle mě místy až příliš vytažené a přehlušují ostatní nástroje a rovněž bych přivítal i malinko říznější kytary, aby to vyznění bylo v souhrnu trochu tvrdší.

Titulní i zadní strana obalu jsou vyvedené v duchu textů, takže zde najdeme těžní věž a pohled do průmyslového města, předpokládám, že Ostravy. Co bych určitě skupině vytknul, že ač je booklet zpracovaný pěkným způsobem (včetně obsažených textů), chybí v něm několik důležitých věc. Když pominu, že údaje o nahrávání, produkci, jméno autora kreseb a samotného obalu zajímá asi jenom pár úchyláků, jako jsem já (úsměv), tak by určitě neměly absentovat nějaké kontakty na kapelu, jako je e – mail nebo adresa některého z jejích internetových profilů.

I přes pár nedostatků jsou pro mě ANSELM docela příjemným překvapením, a pokud si do budoucna udrží stejnou kvalitu a zajímavost svých textů a vychytají některé mnou před chvílí zmíněné věci, rozhodně mají potenciál stát se velice zajímavým artiklem na naší metalové scéně.

Seznam skladeb:

  1. O kováři Keltičkovi
  2. Ostrava
  3. Technopolis
  4. Kdo na moje místo
  5. Dukla
  6. Kantor Halfar
  7. Maryčka Magdonová
  8. Vysoká pec
  9. Stalker (bonus)

Čas: 51:47

Sestava:

  • Jakub Malchárek – zpěv
  • Lukáš Balabán – kytara, zpěv
  • Alec Munro – kytara
  • Ondřej Gašpar – bicí
  • Jakub Freywald – basa


ROZHOVOR

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 06. 10. 2017
Přečteno:
4061 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář