Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
INSANIA

Odpovědi do naší tradiční ankety zaslal za kapelu zpěvák Jakub Malchárek.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Úpně první setkání zakládajicích členů by se dalo datovat někam do roku 2009. Osm let jsme pak fungovali jako OBLIVION, ale nový materiál a jiné hudební směřování k regionální tematice a českému projevu nás nakoplo vydat desku už pod novým jménem ANSELM. Tak se totiž jmenuje nejstarší uhelný důl na Ostravsku. Dá se do něj v Hornickém muzeu Landek dokonce i sfárat.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Vezmeme to odzadu, jak se sluší a patří, takže za bicími sedí Ondřej Gašpar (29), který hraje na tento nástroj od svých dvanácti let. Kromě ANSELMU působil dříve také v kapele SAVADRY. Basák Kuba Freywald (28), ač měl zkušenosti s několika dalšími nástroji, se na basu začal učit se vznikem původní kapely. Toho teď využívá ještě v kapelách WOE BETIDE THE BOY (viz níže) a MAMALÖR. Rytmickou kytaru a doprovodné vokály obstarává Lukáš Balabán (32), který spolu s Ondrou taky dělá většinu skladatelské a textařské práce. Druhým z kytaristů, spíše sólovější povahy, je Alec Munro (38), náš dlouholetý skotský přítel, který s kytarou začínal ve dvanácti letech. Působil v kapelách RIDGEBACK, NINTH CIRCLE, ROYAL EDINBURGH MUSIC a za těch sedm let, co žije v Ostravě, si stihl založit výše zmíněnou kapelu WOE BETIDE THE BOY, kde kromě kytary i zpívá. Vokály pak obsluhuje Jakub Malchárek (28), pro kterého je ANSELM první kapelou.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

Nahrávali jsme v domáckém prostředí Studia Muflon u Adama Kowala, který nám desku nahrál, zmixoval, vyprodukoval. To bylo naše velké štěstí, protože Adam okamžitě pochopil náš záměr a velmi citlivě dal celé desce konkrétní hudební tvar. Proto je uveden na obálce jako šestý člen kapely – během produkce desky se jím prakticky stal. Byli bychom rádi, kdybychom s ním mohli pracovat i na dalších projektech. Album šíříme převážně v digitální podobě – je k poslechu na YouTube, Bandzone a Bandcampu (kde nám lidé mohou přispět i finančně). Máme pak i fyzické kopie, které šíříme po síti známých, a spolu s tričkama jsou k dostání klasicky na koncertě.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Od začátku jsme první desku chtěli vydat formou „samizdatu“. Možná až druhé album zkusíme někam protlačit.
 
Texty – proč jste rozhodli pro češtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Krom zhudebněných básní Petra Bezruče, kde je autor textu jasný, jsou slova většinou z hlav Balabána a Gašpara. A podobně jako právě Bezruč se týkají mnohdy tvrdého života v technologické technopolis. Takže je to reflexe na drsnost a bezútěšnost industrialismu. Věc, která je lidem na Ostravsku velice blízká, přestože v dnešní době už ne tak aktuální.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem grafické stránky je náš bicmen Ondřej Gašpar. Protože nikdo jiný nemá dostatečné zkušenosti v oboru grafiky a čekali bychom další měsíce, než bychom našli někoho schopného, tak dal grafiku do kupy on a všem se nám moc líbí. Na přední straně přebalu je pohled na Technopolis (Ostravu) z vrchu Landek, kde bylo díky povrchovým slojím už v pravěku poprvé využito černé uhlí jako palivo. Na zadní straně je pak důl Anselm, který se nachází poblíž Landeku a stal se inspirací pro název kapely. Grafika má tedy pro nás velký symbolický význam.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

V začátcích nás určitě hodně ovlivnila gothenburgská větev death metalu, tedy kapely jako IN FLAMES, DARK TRANQUILLITY, AT THE GATES. Inspiraci také bereme z regionální folkové hudby a básnické tvorby. Snažíme se nicméně o svůj osobitý styl a nikam se striktně nezařazujeme. 

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Nepočítaně…  Ne, vážně, to nejsme schopni z dostupných zdrojů schopni spočítat. Jeden z nejpovedenějších byl ten poslední v srpnu v hudebním klubu Jeden Tag v Ostravě, kde jsme také zároveň pokřtili desku.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě, bude-li nám trochu přáno, tak bychom se příští rok rádi ukázali u našich sousedů v Polsku a na Slovensku. Vzhledem k jazyku textů asi zatím nemá moc smysl vyjíždět do ne-slovanských zemí, i když se ničemu samozřejmě nebráníme.

Plány do budoucna...

Koncerty, koncerty, koncerty a už se rýsuje nápad na novou desku, takže takový standardní výhled do budoucna, který mají všechny kapely. (úsměv)

RECENZE

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 06. 10. 2017
Přečteno:
3834 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář