Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Po recenzi zajímavého promo CD Bestial Hate přichází slibovaný pokec s mluvčím kapely. Bez dlouhého úvodu k první otázce, která ten úvod obstará. Odpovídá Zdenek ?Čedič? Kubík /basa/.

1. V recenzi jsem tak trošku rejpnul do nedostatku informací provázející vaše promo CD, takže začni představením kapely ? stručná historie a aktuální sestava.

Kapela AH vznikla již před řadou let, za zrod by se ale mohl považovat rok 2000, kdy přišel do kapely manager Michal ?Mechanik? Petrášek. Kytary hráli Vítek ?Wu-tang? Svoboda, Jarda Kubeš, bicí Josef ?Pepé? Kořínský a u mikrofonu Martin ?Krevča? Krejča.V té době byla kapela bez basáka, tento post mi byl přisouzen v létě 2000. Ovšem do dnešních dnů se některé posty v kapele dosti měnily, z prapůvodní sestavy zbyl pouze kytarista Vítek. Na dalších postech se do dnešních dnů usídlili Petr ?Hlava? Hlavenka (kytara), Jiří ?Růža? Růžička (zpěv) a naše nová posila za bicími Venca Kořínský a samozřejmě já u basy.

2. Druhá historická otázka míří ke koncertům ? kolik štací máte za sebou, který koncert si nejvíce považujete a na který by jste nejraději zapoměli?

Tak tohle střelím od boku, myslím že by to mohlo být kolem stovky, několik akcí jsme odehráli i za hranicemi naší zemičky. Považujeme si každý koncert, při kterém se publikum alespoň trochu pobaví, žádný vyloženě nejvíce považovaný asi nemáme. Výborně se nám vždy hraje v našem okolí, kde máme solidní zázemí, co se fanoušků týče. A na který bychom nejraději zapoměli? Nevím jak kluci, můj nejhroznější zážitek byl, když nám bicí hrál pan automat a na pódiu nebyl žádný odposlech (což nás dost šokovalo), už ani nevím, v jaký prdeli to bylo.

3. Před Bestial Hate jsem neslyšel žádnou vaší nahrávku, ale vím o demu nebo CD Fatal Error. Můžeš trošku toto dílko představit a přiblížit jaké ohlasy jste na něj sklidili.

Nejdřív musím upřesnit jednu informaci, název naší nové desky jsme změnili na ?The Bells of Acheron? , takže ?Bestial Hate? je pasé. Demo Fatal Error je náš první počin, který byl dodělán a vydán v roce 2002. Vydávali jsme si ho sami, nesl se v duchu old school death metalu. S několika celkem pochvalnými recenzemi v časopisech, jsme prodali téměř celých 200 kusů tohoto dílka, doma nám zbylo pár kompaktů. Prodávali jsme ho pouze na našich akcích asi za 100,-.

4. Jaké jsou největší rozdíly mezi předchozí a aktuální nahrávkou?

Myslím že nová deska je více melodická, rychlejší a techničtější. V nějaké recenzi jsem přečetl, že má občas lehce blackový nádech. Také se zvukem jsme si docela dlouho hráli, v rámci možností jsme z něj vymačkaly to nejlepší. Určitě je o několik stupínků výše, než prvotina Fatal Error.

5. Tím jsme se dostali do současnosti. Jestli jsem to správně pochopil, CD vydáváte na vlastní pěst. Zkoušeli jste oslovit nějakou firmu, ať už doma či v zahraničí, nebo jste od začátku měli jasno o vlastním nákladu?

Naše původní myšlenky opravdu  vedly k vlastnímu nákladu, samozřejmě že jsme oslovili spoustu labelů jak u nás, tak v zahraničí, ale moc jsme na to nespoléhali. Teď už snad můžeme prozradit, že naše deska vyjde v červenci 2005 u Grodhaisn productions, pod už zmiňovaným názvem ?The Bells of Acheron?. Takže se těšte.

6. Velmi příjemné překvapení pro mě jsou vaše texty, nebo spíše vašeho externího spolupracovníka Luboše Martince. Jak jste se k němu dostali a jak jste spokojeni s jeho prací?

Luboš Martinec se k nám dostal přes našeho kytaristu ?Hlavu?, jsou ze stejného města. Jeho texty mě také mile překvapily, nečekal jsem to. Doufám, že s námi bude spolupracovat na další desce. Chtěli bychom v obdobném mysticko-fantasy duchu pokračovat i nadále. Dokonce k nim chceme i trochu více přizpůsobit naší tvorbu ? aby z ní vyzařovala ona pochmurnost textů.

7. Vaše muzika ? to je technický melodický death metal plný kytarových vyhrávek a sól s malinkými odbočkami k blacku ? vidíš to taky tak?

V tomto musím souhlasit, opravdu je to jak píšeš a ani nevím co bych k tomu dodal. Nejdřív jsem se trošičku tomu slůvku ?black? bránil, ale asi to tak opravdu je. Alespoň v těch několika recenzích, které už stačily vyjít, se o tom vyjadřují všichni naprosto stejně.

8. Kde jste The Bells of Acheron nahrávali? Myslím že zvuk se hodně povedl?

Oba naše počiny se točily v Kdyňském studiu u Václava Váchala. Pravdou je, že se zvukem jsme si hráli dlouhou dobu, měli jsme několik verzí mixu, pak jsme vybrali to nejlepší a sami jsme si udělali mastering v masterovacím studiu v Domažlicích. Práce se vyplatila, zvuk je přesně takový, jaký jsme od začátku chtěli ? v červenci se můžete přesvědčit sami, pokud nevěříte, pak přijďte na náš koncert a pařiči dostanou třípísňové promo .

9. Které kapely pro vás představují vzor nebo inspiraci? Myslíš, že je dnes možné  tvořit originální muziku, když denně vychází mraky alb všech možných stylů?

Teď musím mluvit sám za sebe, protože v kapele se poslouchá spousta muziky a počet napsaných kapel by byl pekelně dlouhý. Jedna z mých oblíbených kapel je Kataklysm, s kterými jsme si zahráli na festivalu FIT OF RAGE. Před jinou oblíbenou jsme nehráli, proto je nebudu uvádět. S tou originalitou je to opravdu hodně složité, člověk se musí probírat hromadou desek. Ale jednou za čas člověk objeví tu jehlu a stojí to občas za to.

10. Zaujala Tebe nebo celou kapelu v poslední době nějaká naše skupina ? ať už albem nebo na pódiu? Komu bys dal Anděla v kategorii hard a heavy?

Teď si nejsem jistý, ale myslím, že Anděla dostali SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Pokud si to tedy s něčím nepletu, tak bych to tak nechal, určitě si ho zaslouží.

11. Pomalu se blížíme ke konci ? takže klasika ? co máte v plánu, jak budete novou nahrávku propagovat, co koncerty, turné, letní festy?

V plánu je propagování naší novinky ? takže spousta koncertování. Menších akcí odehrajeme v průměru tak 2 do měsíce. Turné v dohledné době žádné nebude, uvidíme jak se zabydlíme u Grodhaisn, záleží na tom jak půjde prodej ? pak nám snad firma k nějakému turné dopomůže. Jinak náš manager ?Mechanik? pro nás přes léto domluvil nějaké větší festivaly po celé republice, včetně jeho vlastního festivalu FIT OF RAGE ? Open air, který bude letos ještě více nabušený než loni, co se kapel týče. Navíc ho přesunul do Berouna, takže super spoje. Určitě doražte, bude to síla.  

12. A nakonec ?volná kategorie? neboli závěrečná slova jsou Tvá?

Lidi, koukejte se probrat a choďte na akce!!! Jestli to takhle půjde dál, zbydou už tu jen vyfetovaný diskárny!! Nebuďte líní a podpořte to, co máte rádi!! Opravdu to scéna potřebuje!! Díky moc za rozhovor a podporu.


Zveřejněno: 27. 04. 2005
Přečteno:
3453 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář