Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD/MC 2017, Nuclear Blast Records / crossover, thrash metal / USA

Před pár lety bych asi skákal metr vysoko při informaci, že MUNICIPAL WASTE vydali nové album. Tentokrát mě zprávy o nové desce „Slime and Punishment“ nechaly zcela chladným. Přesto zvědavost, jak to po dlouhé pauze kapele šlape, byla silnější než já.

Představovat Američany MUNICIPAL WASTE by bylo jako nosit dříví do lesa. Za zmínku tedy stojí hlavně fakt, že se tito crossover/thrashoví maniaci hlásí o slovo po téměř pěti letech. Na vině dlouhé doby temna bylo údajné vyčerpání, méně chuti a také zájem členů věnovat se ostatním svým projektům. A tak vznikly desky kapel IRON REAGAN, BAT nebo třeba CANNABIS CORPSE. Osobně mám pod kůží vyryté první tři desky MUNICIPAL WASTE. Čtyřka „Massive Agressive“ zůstává někde na půl cesty a do dnešních dnů poslední zářez „The Fatal Feast“ mě pro změnu nechytl vůbec. A jak je na tom novinka?

Album „Slime and Punishment“ vyšlo podobně jako poslední předchůdce u gigantu Nuclear Blast. Samozřejmě na CD, MC a na vinylu. Ten lze zakoupit v několika barevných i limitovaných edicích. Autorem obalu je již tradičně americký kreslíř Andrei Bouzikov. Kresba je tentokrát výrazně jednodušší, ale zároveň typická pro MUNICIPAL WASTE.  A ačkoliv jsem od tohoto kreslíře viděl mnohem lepší obaly, tak panuje spokojenost.

Na desce najdeme celkem čtrnáct válů, které celkově nevydají ani na půlhodinku. Pro crossover/thrash naprosto ideální stopáž. MUNICIPAL WASTE opět vsadili na chytlavé thrashové riffy, přilepili k tomu trochu punku a HC a výsledkem jsou skladby, které sice baví, ale na druhou stranu mám pocit, že jsou všechny dost nebezpečně podobné. Přibylo více metalových prvků, více kytarovým sól a také "středních" temp. Tak trochu to v mých uších sráží potřebnou energii, kterou jsem vždy z MUNICIPAL WASTE cítil. Naštěstí kapele zůstaly všechny poznávací prvky, včetně vokálu Tonyho Foresty, který je pořád parádně nabroušený a dobře srozumitelný. Výborně ho pak doplňuje basák Land Phil a kytarista Ryan Waste. A to svojí hrou i doprovodnými vokály. Oba působí v MUNICIPAL WASTE od samého začátku (Ryan od 2001 a Land Phil od 2004). Kdo je však v sestavě této richmondské party novou tváří, to je druhý kytarista Nick Poulos, kterého můžete znát z BAT nebo z VOLTURE (hráli před pár roky v Praze). Druhá kytara je vždy přínos a i tentokrát se to potvrzuje. Především tam, kde jsou kytarová sóla, nyní jsou tyto pasáže hutnější a plnější. Přes to všechno mi na albu „Slime and Punishment“ něco chybí. Postrádám dřívější feeling, neobyčejný tah na branku i větší syrovost. Po zvukové stránce to také není ono. Album je více uhlazené a MUNICIPAL WASTE sklouzávají k obyčejnému soundu, kterým disponuje mnoho dalších kapel. A syrovost z alba "Hazardous Mutation" je prostě nenávratně pryč. Dnes jsou MUNICIPAL WASTE možná více metaloví a to mi (dost paradoxně!) u nich tolik nesedí. Přes to všechno zde najdu kvalitní kousky, jako třeba "Dingy Situations", "Poison the Preacher" nebo "Excessice Celebration". Tyto vály ve mě nejvíce evokují "Earache" éru kapely.

Po několika posleších je jasné, že album „Slime and Punishment“ u mě hitparády nezboří. MUNICIPAL WASTE na mě působí lehce vyčpělým dojmem. Chybí mi jejich dřívější lehkost, vtip i energie. Jasně, kluci už také nejsou nejmladší, ale tentokrát je "tuctových" songů a opakujících se riffů prostě více. Jednoduše už se tolik nebavím. „Slime and Punishment“ jakoby plynule navázalo na nevýraznou desku „The Fatal Feast“. Kapela splnila povinnost, může vyjet na turné a fanoušci jí to stejně zbaští. Nejsilnější stránkou MUNICIPAL WASTE však vždycky byly koncerty a tam o tuhle bandu nemám nejmenší obavy. 6,5/10.

Seznam skladeb:

  1. Breathe Grease
  2. Enjoy the Night
  3. Dingy Situations
  4. Shrednecks
  5. Poison the Preacher
  6. Bourbon Discipline
  7. Parole Violators
  8. Slime and Punishment
  9. Amateur Sketch
  10. Excessive Celebration
  11. Low Tolerance
  12. Under the Waste Command
  13. Death Proof
  14. Think Fast

Čas: 28:45 min.

Sestava:

  • Ryan Waste - kytara
  • Tony Foresta - vokál
  • Land Phil - baskytara
  • Dave Witte - bicí
  • Nick Poulos - kytara

Facebook a Homepage


Zveřejněno: 10. 07. 2017
Přečteno:
3511 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 07. 2017 21:42 napsal/a W. Hatever
...
Už to nemá tak naběhlý koule, jako první fošny MW, je z toho dost cejtit řemeslo, ale to řemeslo pořád s přehledem spolkne většinu konkurence.
12. 07. 2017 15:07 napsal/a Peťan
W.Hatever:
A co se týká stylistiky - číst to přece nemusíš :) Někdo v recenzích vypráví pohádky, někdo se věnuje nesmyslů, další na hudbu pohlíží jako muzikant..... atd. A jak se líbí album tobě? :-))
12. 07. 2017 15:01 napsal/a Peťan
W.Hatever:
Školák už bohužel nejsem, haha. Nicméně recenze je pouze můj názor, který se ani po několika posleších nemění. Co neleze do uší mně, může oslovit někoho jiného a naopak. MW jsou moje oblíbená kapela a zůstává tomu tak i po nové desce. Nemyslím si, že by hodnocení alba bylo průšvihem. Píšu tak, jak to slyším...
12. 07. 2017 14:27 napsal/a W. Hatever
...
Na mě zase působí vyčpělým dojmem tahle recenze, která je stylisticky hodně bídná, jako by to psal školák.
12. 07. 2017 07:32 napsal/a Peťan
mičl:
hehe, souhlas :) Naživo je to prostě jízda, tak snad se tu zase někdy ukážou. Přeci jen jsem je neviděl už nějaký ten pátek. S těmi Cannabis to mám stejně, ale naživo byli fajn :)