Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

18.3. 2014, Praha - Modrá Vopice

Po únorové porci retro heavy metalu SKULL FIST a ENFORCER se o měsíc později v pražské Modré Vopici konal další old school dýchánek. Neonarcis pořádají výhradně koncerty kapel z odnoží grindu, deathu nebo thrashe a proto mě překvapilo, že heavy metalovou lahůdku v podobě CAULDRON a VOLTURE mají na svědomí právě oni. Ještě, že tak, protože kdo ví, zda by jinak obě kapely v rámci svého euro tour do Prahy vůbec zavítaly. Do Modrý Vopice dorážíme za deště okolo půl osmé a klub je zatím poloprázdný. Znovu potkáváme několik známých tváří, dáváme Plzeň, pokec…

O rozjezd večera se postarali pražští UNBORN. Jejich moderně pojatý thrash metal mě při prvních dvou skladbách celkem baví. Pak však přichází můj problém zkousnout vokál. Zkrátka přes ty melodicky a čistě zpívané pasáže se nedokážu přenést a v mých uších mají vliv na celý set. Chápu, že úděl první kapely není vždy jednoduchý, ale pobíhání zpěváka mezi lidmi ve snaze dostat je k pódiu mi přišlo přinejmenším úsměvné. UNBORN mě nepřesvědčili. Zvukově kvalitní set, strojově zahrané, žel hudebně mě to k pódiu netáhlo. Na závěr ještě vypadl proud a tak jsme nějakou chvilku drželi černou "hodinku".

Že není zapotřebí běhat mezi lidmi za účelem pozornosti předvedli VOLTURE během několika málo okamžiků. Nakonec celkem slušná návštěva se sešikovala před pódiem a vytvořila těmto Amíkům z Richmondu parádní atmosféru. Vše dirigoval vrchní hrozič Vejška (úsměv). VOLTURE sázeli především na skladby ze své loňské desky „On The Edge“. Nechyběly pecky „Ride The Nite“, „Heat Seeker“ a především jasná koncertní vypalovačka „Heavy Metal Machine“. Měl jsem trochu obavy, jak na tom bude Jack se svým ječákem naživo – zbytečné. Perfektně odzpíváno! Radost však bylo sledovat hru na bicí v podání Carlose Denogeana – excelentně odmláceno, myslel jsem, že se mu pod rukama souprava rozpadne. Druhou perlou sestavy byl bezesporu kytarista Nick, který svými prsty tančil po strunách a sázel sóla jako z partesu. K tomu si připočítejme věčnýho pohodáře Ryana (MUNICIPAL WASTE) s baskytarou a dokonalá heavy metalová mozaika je na světě. VOLTURE nás svým dřevním heavíkem poslali do první poloviny osmdesátek!

Po krátké pauze následovalo kanadské trio CAULDRON. Další retro NWOBHM se okamžitě začalo valit z pódia. CAULDRON hrají ve třech a po předešlém nášupu si dvě tři skladby zvykám. Přeci jen studiovky jsou dotažené k dokonalosti, naživo se hudba CAULDRON zjednodušila a očesala. Přibylo na syrovosti, ale to mě vůbec nevadí. Radost sledovat kytaristu Iana jak drhne rif za rifem. Mimochodem – zajímalo by mě, zda má tenhle týpek ve svém šatníku nějaké jiné tričko než ANGEL WITCH (smích). Jasonův vokál se zpočátku hodně topí mezi nástroji, po pár skladbách je vše v pořádku. Vedle Jasona zpíval také bicman Myles Deck. Byly pasáže, kde si oba vokály vyloženě překážely a lehce to kazilo dojem z jinak výborného setu. CAULDRON nezklamali a nasázeli do nás své největší hitovky v čele s „Nitebreaker“, „Midnight Hour“, „Fight For Day“ a „All Or Nothing“. Zamrzela snad pouze absence „Chained Up in Chains“, kterou ani přes Vejškovo neúnavné vyvolávání kluci nezahráli (úsměv). Také CAULDRON cestovali časem a my všichni, kteří máme rádi metalový „klišé“ (džísky, úzký džíny, atd.), jsme si přišli na své.

Tohle jsou přesně ty koncerty, kde se ukazuje, že ta nejlepší hudba se dělala před dvaceti, třiceti lety. Konečně přišla doba, kdy starou školu (od heavy, přes thrash, death až po grind) oceňují i mladí, kteří začínají být doufám přejedení metalcorových výmyslů a začínají se pídit po tradičním metalu osmdesátých let, kdy se nehrálo na škatulky. Ať už v podání legend, nebo nové vlny. Koncert CAULDRON a VOLTURE se nadmíru vydařil, nakonec i se slušnou návštěvou. Velké díky pořadatelům! Vyrážíme domů na jih Čech a ještě dlouho v autě probíráme čerstvé zážitky. Každý musel být spokojen!

Zveřejněno: 22. 03. 2014
Přečteno:
3638 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 03. 2014 18:59 napsal/a Peťan
Pro Alexe
asi tak, jako to píše pode mnou Johan - je rozdíl mezi slovem směšný a úsměvný. Ta věta nebyla žádným úmyslem zesměšnit tvůj projev, nicméně když jsi tam párkrát prolétl, úsměvné to bylo, nejen pro mě. Jak už jsem psal - vždy je težké hrát první a získat si lidi od začátku. A snaha se Vám samozřejmě upřít nedá. Mě, ale tento set nijak neoslovil, tak to prostě je. A to mám thrash nejraději ;-) Třeba příště...
23. 03. 2014 10:33 napsal/a Johan
Směšné x úsměvné
Na akci jsem nebyl, ale když čtu report, nikde nevidím slovo \"směšné\". Cítím rozdíl mezi \"směšné\" a \"úsměvné\", jedno mi přijde negativně zabarvené, druhé neutrální...
22. 03. 2014 14:37 napsal/a Alexandr Sember
Celkem podpásovka od autora
Ze zasady se nikdy se nevyjadruju k reportům (at uz jsou prijemne nebo neprijemne), ale tady si prostě neodpustím poznámku: odkdy se pobíhání frontmana mezi fans bere jako směšný? autora zrejmě berou kapely pasivně stojící na podiu...nikomu neberu jeho lásku k drevnimu heavy metalu, ale tohle byla proste totální ignorace, ale i presto jsme se snazili ty lidi nějak dostat do hry..asi by podle autora bylo lepsi sklonit hlavu, submisivně si odehrát své na půl plynu a rychle zmizet...Nevyjadruju se k hudební náplni reportu, je korektní napsat, jak to člověk vnímá a cítí, ale ta poznámka o směšnosti pobíhání frontmana mezi lidmi...je prostě podpásová...na většině jiných akcí se toto naopak cení a lidi jdou parit s váma..