Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

18.5. 2017, Praha - Žižkostel

Po delší době zase thrashovej koncert v Praze a navíc jen 2 bloky od bytu. Takže nebylo co řešit a akci v Žižkostele jsem měl v kalendáři dlouho zanesenou. Na poslední chvíli se řešila změna klubu, line-up i časový harmonogram. Nakonec však místo konání zůstalo stejné a konec plánovavý na desátou hodinu večerní jsem také uvítal. Doma jsem protrpěl čtvrtfinálový match proti Rusákům a na sedmou jsem se vydal do kostelíka v centru Žižkova. Jsem zde poprvé. Hodně punkové prostory ve sklepení kostela. Dobré lokální pivo, příjemný chládek a čertužel velice slabá návštěva cca 40 fans. Přiznávám, že jsem čekal více. Kde jste byli, líní Pražáci? (úsměv)

Jako první šli na věc domácí COLDBLOODED FISH, kteří se z velké části zasloužili o to, že se koncert vůbec konal. Tahle parta je nyní "jen" čtyřčlenná a jednalo se po delší pauze o první koncert kapely. A že kluci strávili ve zkušebně dost času, bylo na hraní znát. Rozhodně se jednalo o jejich nejlepší koncert, který jsem měl možnost vidět. Zhruba první tři skladby jsem bojoval se zvukem, kdy byl především vokál na můj vkus příliš nařvaný, pak si ale vše sedlo. Necelá půlhodinka thrashe, který je silně načichlý starým HáCéčkem, mě bavila a konečně jsem u COLDBLOODED FISH objevil potenciál do budoucna (úsměv). Na závěr ještě jeden známý cover od TOXIC HOLOCAUST a hotovo.

Krátká pauza a to už to rozjeli první ze tří zahraničních hostů. Německou smečku TOXIC WALTZ registruji již pár let a v minulosti nechybělo mnoho, aby hráli u nás v Písku. No, třeba příště. TOXIC WALTZ se s námi příliš nepárali a okamžitě začali servírovat poctivný thrash metal, který vychází z americké "Bay Area" školy. Už jen název kapely napovídá, že tam ty EXODUS prostě slyšíte. Ovšem největší paralelu jsem viděl s WARBRINGER. Hudební projev i vokál a gesta zpěváka tomu více než nasvědčovaly. TOXIC WALTZ sázeli na ostré riffy, přímočarý thrash bez kudrlinek. Jejich výborný výkon byl podpořen opravdu skvělým zvukem, který jsem v Žižkostele nečekal. Co na tom, že téměř polovinu setu odehráli ve tmě, když vypadly světla nad pódiem? Thrashový obklad jak má být! Jo a palec nahoru basákovi za tričko MERCYFUL FATE (úsměv).

Dalšími vyslanci po Evropě byli australští thrasheři HIDDEN INTENT. Nahrávky této trojice mě příliš nezaujaly a naživo tomu nebylo jinak. Nepříliš výrazný thrash metal, kterému chyběl moment překvapení. Zahráno slušně, ale postrádal jsem správný thrashový feeling a energii. Všechny songy jako přes kopírák. Po chvíli jsem odešel ven, abych se vrátil na závěr. Nic se nezměnilo. Tedy kromě závěrečného coveru od SLAYER, kdy se na pódium vřítil Ryan Taylor (zpěvák LICH KING). Rázem se celý projev kapely změnil a začal téct pot. Přišlo to však pozdě a navíc ne na vlastní tvorbu...

Hlavními hvězdami večera byli ve světě respektovaní Amíci LICH KING, kteří vyrazili do Evropy podpořit své nové album "The Omniclasm". Před rokem a půl doslova zbořili Modrou Vopici, tentokrát v komornějším prostředí to sice nebyl takový brajgl, ale výkon na pódiu byl naprosto totožný. Teprve dvacetiletý frontman Ryan Taylor (jinak SOLSTICE, THRASH OR DIE, CONDITION CRITICAL, COMBAT, ...) je vždy plný pohybu. Sám strhl nejen celou kapelu, ale i osazenstvo klubu. Výsledkem byl ničivý čtyřicetiminutový večírek, který byl oslavou amerického thrash metalu. LICH KING navíc do klasického žánru propašovali vlivy starého hardcoru. Energie sálala celým klubem a LICH KING bez výraznějších přestávek pumpovali jednu pecku za druhou. Takhle to má vypadat - namlátit to do lidí a šmitec. Zaznělo několik nových válů, které kapela proložila osvědčenými hity jako "Toxic Zombie Onslaught" nebo "Combat Mosh". U pódia to vřelo a i přes nízkou návštěvu musely být kapely spokojeny. Pokud LICH KING opět zavítají do našich končin, určitě to nepropásněte!

Závěrem nezbývá, než poděkovat pořadatelům za parádní thrashový večírek, který perfektně šlapal podle harmonogramu a celý večer byl podpořen kvalitním zvukem. Škoda jen, že si do Žižkostela za rozumnou cenu 200 Kč nenašlo cestu více lidí a situaci tak museli zachraňovat ortodoxní fans z Písku či z Jablonce.


Zveřejněno: 23. 05. 2017
Přečteno:
3477 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 05. 2017 07:49 napsal/a Peťan
mičl:
Čau :) No v podstatě to máme podobné, jen do Hidden Intent jsem se nemohl dostat a ani mi tolik špinaví nepřišli :-) Jó Vomitor, Hellbringer nebo Sadistik Exekution...to by byla jiná :-)))
23. 05. 2017 00:47 napsal/a mičl
brno
to v Brně to byla jiná balada! brutální atmosféra skejtovýho klubu Na dráze udala notu a otvírající EXORCIZPHOBIA zaexcelovala, druzí TOXIC WALTZ svým hecováním poloprázdnej pit příliš asi neoslovili - ale mě se přesti dost líbili, a HIDDEN INTENT rozzuřili cca 70-tičlenné obecenstvo k akci a supstil se první hustej mosh - za mě a myslím i za ostatní - kurva - tahle kapela svým thrashem v Brně fakt zabodovala, z australskejch kapel ta špína prostě smrdí už celý věky, ať už to jsou Sadistik Exekution, Vomitor, Destruktor a další námrdy, a tady tomu nebylo jinak, totálně super! A ale LICH KING jsem v minulosti nevěnoval velkou pozornost a chyboval jsem! Koncert Na dráze všechny rozmrdal, nekecám - circle pit jel od začátku do konce a já jsem zakopl a hodil jsem kotoul přes hlavu, ufff!!!! Haha ale dal jsem to, takže jo, tohle turné stálo za to - v Brně určitě, byť je žebříček s Peťanovou recenzí trošku otočenej - ale i tak, super jak sviňa!!!! Brno thrash rulezzzz!!!!