Nejbližší koncerty
INSANIA

EP 2024, Voltage Records / punk, hardcore, metal / Anglie & Česko

Porod tohohle splitka nebyl jednoduchý. Vlastně by se o něm dalo říci, že je to přenošené dítě. Ne tolik, jako to v Cimrmanově hře Lijavec (tam to bylo dvanáct let), ale přes tři roky potomkovi JUST WÄR jsou. Pražané totiž nahráli své skladby na podzim 2020 během stejně frekvence jako songy, které vyšly na splitku s CALL THE COPS v roce 2021. Split s MAU MAUS měl původně vyjít ve stejném roce, ale situaci zkomplikovala dlouhá čekací lhůta na lisování – Angličané mezitím nahráli velké album, na které umístili i skladby plánované na split s našinci, leč to se nelíbilo zahraničním vydavatelům a „akce split“ byla stopnuta. Potom přišel covid, pak to chlapům zpoza Lamanšského průlivu trvalo a do studia šli až v lednu 2023. Letos tedy konečně došlo na to, co JUST WÄR chtěli dotáhnout už v roce 2022, jak uváděli v rozhovoru v prosinci 2021, kdy už měli nachystaný i obal.

Ten tedy vyjel z tiskárny až letos, leč titulka zůstala beze změny, zůstala na ní lebka v kruhu (který tvoří zip a je pro design JUST WÄR typický) i ochranná maska, v jejíchž okulárech jsou symboly USA a Sovětského svazu. Stejný motiv použili MAU MAUS na EP „Facts Of War“ v roce 1983 a nejspíš  šlo o odkaz na studenou válku, na zadní straně současného obalu je další maska, vlajky tentokrát naše a britská. Obal je řešený jako dvojlist, což je způsob, který se mi obecně nelíbí, i když chápu, že pokud chtějí kapely nabídnout i texty, v případě slepené kapsy to znamená přílohu a tím pádem dražší tisk. Tady jsou texty umístěny dovnitř a přidány i fotky a kredity, informačně tedy OK a vizuálně taky; je to sice retro, ale má to řád. Voltage navíc vydali dvě barevné verze, černou a bílou, takže možnost volby dle vkusu… 

Pokud se budu řídit seznamy skladeb na zadní straně přebalu, jsou na áčku MAU MAUS. Od těch jsem dosud znal jen album „Fear No Evil“ a když jsem poprvé slyšel tři nové skladby, nějak jsem kapelu nepoznával. Tak jsem se pustil do průzkumu a projel starší diskografii a přijde mi, že se kapela po návratu (pauzírovala dlouhé roky) vrtla tam, kde začínala, k hardcore punkové muzice, která je naostřená, neučesaná, špinavá. Tři songy jako kdyby vypadly z let 1982-1983, kdy MAU MAUS vydali tři ípíčka, aby na dalších nahrávkách začali hrát melodicky a zkoušeli trochu experimentovat. Letos se žádné experimenty nekonají, hned od začátku to řeže a brousí, rychlá muzika je drsná jako nová rašple a stejně zní zpěv, který je taky řádně hrubý. Tato charakteristika platí na skladby „We Are The Dead“ a „Dogma“, třetí „Moral Compass“ je o něco pomalejší, punkovější, mluvit se dá i o melodiích a sborovém refrénu. Během pěti minut je hotovo, dojem zanechali veteráni studené války a pamětníci Thatcherismu slušný, hlavně první a druhý song mě baví.
6/10

JUST WÄR mám naposlouchané mnohem lépe, celou diskografii, takže mám v povědomí jejich kroky, které dosud dávaly logiku, a taky progres, který byl znatelný. Ve srovnání s parťáky na straně A mají JUST WÄR mnohem čistější produkci, ale o té už jsem psal minule, a taky že mi úplně neseděl zvuk činelů, ale celkově je sound z Davosu, kde se na něm podíleli Otyn s Bilosem, a ze studia Mroš (mix a mastering) slušný. První song „I'm The Crowd“ fičí jako meluzína, muzika se odehrává na půdorysu hardcore & thrash metal, což není u pražského kvartetu nic nového, ani to, že to skvěle šlape po všech stránkách, že Šáfova rytmika je přímá, Traktorovy kytarové party nápadité a zpěv pěkně neurvalý. Potěší i pěkné sólo, a vůbec – tohle je vrchol celého splitka, samozřejmě pro fanoušky zmetalizovaného HC. Druhá „Worse Than a Lie“ plyne volněji, pěkně v ní vyplouvá na povrch Mikiho baskytara, stejně tak nezaměnitelný Bilosův hlas, který dobře sedne k Splinterovu. Tentokrát je to více punk a méně metal, ale složené s invencí, takže i v tom punku je schovaná spousta hezkých momentů a navíc opět zazní povedené sólo. JUST WÄR mě opět potěšili.
7/10

Celkově zajímavý počin, na kterém se potkaly dvě kapely, které se potkávají i hudebně, byť našinci mi přijdou nápaditější a jejich stranu si vždycky pustím jako první. 

Seznam skladeb:

  • MAU MAUS
  1. We Are The Dead
  2. Dogma
  3. Moral Compass
  • JUST WÄR 
  1. I'm The Crowd
  2. Worse Than a Lie

Čas: cca 10 min.

Sestavy:

MAU MAUS

  • Danny – vocals 
  • Lev – guitar
  • Bunny – bass
  • Dave – drums

JUST WÄR

  • Splinter – vocal
  • Miki – bass
  • Šáfa – drums
  • Traktor – guitar

JUST WÄR Facebook
JUST WÄR Bandzone

MAU MAUS Facebook

Voltage Records


Zveřejněno: 19. 04. 2024
Přečteno:
369 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář