Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, která vychází v dubnu 2024 + tipy na koncerty.

Bury

INGESTED (UK) – „The Tide Of Death And Fractured Dreams“ 
Death metal, Metal Blade Records 
Mix death metalu a deathcore v deseti skladbách vyjde 5. dubna. 

HOUR OF PENANCE (Itálie) – „Devotion“ 
Tech-death metal, Agonia Records 
Deváté album této brutální stálice z Říma vyjde 5. dubna a najdeme na něm desítku songů. 

IRON MONKEY (UK) – „Spleen & Goad“ 
Sludge/doom, Relapse Records 
Parta z Nottinghamu vydá 5. dubna devět nekompromisních, těžkých a zuřivých skladeb. 

WHORES. (USA) – „War.“ 
Noise rock, The Ghost Is Clear Records 
Hlučná parta z Atlanty ovlivněná kapelami jako MELVINS nebo HELMET vydá 12. dubna desetiskladbové album. 

MELVINS (USA) – „Tarantula Heart“ 
Noise rock, Ipecac Recordings 
Legendární a pořádně hlučná parta kolem Buzze Osborna funguje čtyři dekády a ovlivnila spoustu kapel. Proto je jistě potěšující zprávou, že 19. dubna vyjde už 27. album, které bude obsahovat pět hlučných skladeb.

MY DYING BRIDE (UK) – „A Mortal Binding“ 
Doom metal, Nuclear Blast Records 
Čtrnácté album doomové legendy vyjde 19. dubna. Během 55 minut zazní sedm pomalých a tklivých písní. 

PEARL JAM (USA) – „Dark Matter“ 
Rock, Monkeywrench Records 
Legenda grunge vlny funguje bez přestávky od roku 1990. Asi proto, že se v kapele nikdo neufetoval ani nazasebevraždil, na rozdíl od souputníků. 19. dubna vyjde už dvanácté album. 

Billy Morrison (UK) – „The Morrison Project“ 
Rock, The Label Group/Virgin Music Group 
Britský kytarista, zpěvák a skladatel Billy Morrison – posledních 15 let známý především jako rytmický kytarista Billyho Idola po boku hlavního kytaristy Steva Stevense a pro svou předchozí roli basáka v THE CULT – složil12 skladeb, ve kterých hostují Billy Idol, DMC, Al Jourgensen, Corey Taylor, Steve Vai, Steve Stevens, Linda Perry, Ozzy Osbourne a další. Své třetí sólové album vydá 19. dubna.

FULL OF HELL (USA) – „Coagulated Bliss“ 
Grindcore, Closed Casket Activities 
Hodně hlučná kapela z Marylandu loni vydala jedno splitko a dvě kolaborační alba. 
Nyní nadešel čas na šesté plnohodnotné album, které vyjde 26. dubna. Mimochodem, bude to jejich asi 46. nahrávka od vzniku v roce 2009. 

DEICIDE (USA) – „Banished By Sin“ 
Death metal, Reigning Phoenix Music 
Bezbožná parta kolem Glena Bentona vydá 26. dubna po šestileté pauze třinácté album s tuctem skladeb. 

PESTILENCE (Holandsko) – „Levels Of Perception“ 
Death metal, Agonia Records 
Legendy žánru vydají 26. dubna best of album, pro které znovu nahráli dvanáct skladeb z jejich 38leté kariéry. 

ASCENDING OLYMPUS (Řecko) – „Frontlines“ 
Thrash/death metal, Drakkar Productions 
Řečtí thrash/deatheři  vydají 28. dubna debutové album. 

Tipy na koncerty:
5. 4. CONFLICT, EYE FOR AN EYE, LUCIFER EFEKT, Vsetín – Beseda Club 
6. 4. Noise Fest 2024 (PHAL:ANGST, RDKPL, NIČITEĽ aj.), Brno – Sibiř 
8. 4. PESTILENCE, CARNATION, BODYFARM, Ostrava – Barrák 
24. 4. DEAF CLUB, FUCK MONEY, ATOMIC CANDY CREEPS, Ostrava – Provoz 
27. 4. Obscene Society Fest (MOB 47, INHUMATE, BELZEBONG aj.), Pardubice - Klub ABC
30. 4. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY – Jiná tour, Ostrava – Barrák 

 

Opat

BLAZE OF PERDITION (Polsko) - "Upharsin"
Black metal, Metal Blade Records
Poté, co u některých členů dostávali v poslední době přednost MANBRYNE nebo PIOŁUN, se čtveřice z Lublinu konečně opět vytasí s novinkou. BLAZE OF PERDITION se za dvacetiletou kariéru posunuli z kapely výrazně ovlivněné WATAIN a dalšími veličinami ke svojskému výrazu s charakteristickým vokálem i kvílivými kytarovými melodiemi. Vrcholem pro mě už nějakou dobu zůstává deska "Near Death Revelations" (2015), ani následující počiny ale příliš nezaostávaly. Novinka "Upharsin" čítá pět skladeb o délce přes 40 minut, úvodní song "W kwiecie rozłamu" už poletuje po netu a je to vynikající záležitost. Zbytek 19. dubna díky Metal Blade Records na CD i LP.

INFESTUS (Německo) - "Entzweiung"
Black metal, Debemur Morti Productions
Andras se vrací se svým one-man projektem INFESTUS, který už se notnou dávkou let vyznačuje velice inteligentním a promakaným black metalem. Předchozí album "Thrypsis" (2018) mě sice nedostalo tak, jako předcházející "The Reflecting Void" (2014), ale to vlastně ani nešlo, protože zmíněná deska je pro mě absolutním skvostem. Věřím, že Andras udrží vysokou laťku a opět nám představí sedmičku skladeb nejvyšší jakosti. "Entzweiung" vyjde též 19. dubna u Debemur Morti Productions.

DARKTHRONE (Norsko) - "It Beckons us All......"
Black/heavy metal, Peaceville Records
Jasně, nový počin korčuliarů DARKTHRONE vyvolává pokaždé jaksi smíšená očekávání, protože ne každé album odkazující na časy ještě předblackmetalové dokázalo nějak více zaujmout. Některé desky byly regulérně nudné. Nicméně pořád je to DARKTHRONE, pořád něco člověka nutí každému novému počinu dát šanci. Navíc krátká ukázka na facebooku kapely dává najevo, že by to tentokrát mohla být hodně solidní záležitost, ale těžko říci předem. "It Beckons us All......" vyjde 26. dubna u Peaceville Records na CD i mnoha barevných variantách LP, uzpůsobených pro jednotlivé země.

AUSTERE (Austrálie) - "Beneath the Threshold"
Depressive black metal, Prophecy Productions
Takovou dobu kolem nich bylo ticho a najednou taková produkce, abyste to kluci nepřehnali. Australští depkaři AUSTERE vydali skvost "To Lay Like Old Ashes" v roce 2009, posléze se na 14 let odmlčeli a loni přišli z podle mě vynikající comebackovou deskou "Corrosion of Hearts", aby rok poté vypustili další řadovku "Beneath the Threshold". AUSTERE mě vždycky dokázali pořádně vzít za srdce a snad nezklamou, ačkoli obal novinky vypadá dost příšerně, taková reklama na gothic shop. Album vyjde už 5. dubna u Prophecy Productions na CD i LP.

BYTHOS (Finsko) - "Chthonic Gates Unveiled"
Melodic black metal, Terratur Possessions
Ačkoli mám u labelu Terratur Possessions jiné favority, BYTHOS jsou také solidní záležitostí. Ve své hudbě borci z Tampere výrazně odkazují na DISSECTION, čpí to z nich na sto mil, nicméně kapelu tvoří zkušení borci z BEHEXEN, HORNA, TROLLHEIMS GROTT a dalších veličin, takže není pochyb o tom, že zahrané a zkomponované je to dobře. I naživo to bylo v Bergenu velmi fajn. Druhá deska BYTHOS čítající devět skladeb vyjde 19. dubna na CD a vinylu.

Duben je skutečně nasypaný, ke svým tradičním pěti tipům tak přidávám bez popisu další kapely, na jejichž novinky se doporučuji v tomto měsíci zaměřit: ANTICHRIST SIEGE MACHINE, HERESIARCH, HOUR OF PENANCE, DEICIDE, PESTILENCE, PREHISTORIC WAR CULT, KVADRAT, FURZE, THE VISION BLEAK, SELBST, KAWIR, FLUISTERAARS.

Tipy na koncerty:
4. 4. MARDUK, ORIGIN, DOODSWENS, SKAPHOS - Praha, Futurum
4. 4. ABYSMAL GRIEF, BAHRATAL, GARADRAK - Praha, Underdogs'
5.-6. 4. Underground for the Masses I (MERRIMACK, HELL MILITIA, CULT OF FIRE, AKROTHEISM atd.) - Bukurešť (ROM), Quantic
9. 4. ERDVE, DOM ZŁY, AORTES, MALLEPHYR - Hradec Králové, Country Club Lucie
12. 4. PHRENELITH, NEKUS, MORSCH - Praha, Eternia
18. 4. INQUISITION, DEMONICAL - Plzeň, Parlament
23. 4. HEXVESSEL, ELLEREVE - Praha, Modrá Vopice

 

Jindra

AUSTERE (Austrálie) – „Beneath The Threshold“ 
Black metal, Prophecy Productions
I ve slunné Austrálii, v jedné z nejslunečnějších zemí na světě, se daří atmosférickému black metalu, který je ovlivněný chladnou norskou scénou. AUSTERE tvoří kytarista Mitchell „Desolate“ Keepin a bubeník Tim „Sorrow“ Yatras. O klávesy a vokály se pak dělí oba dva. Pokud hledáte black metal od zdi ke zdi, plný blast beatů a rychlého riffování, pak AUSTERE není nic pro vás. Ti se utápí v melancholii a depresivních stavech.

MY DYING BRIDE (UK) – „A Mortal Binding“
Gothic/doom metal, Nuclear Blast
Sextet z britského Halifaxu už třicet čtyři let uchvacuje hudební scénu svou charakteristickou směsí drtivých riffů, posmutnělých houslí, kláves a jeskynního growlingu charismatického frontmana Aarona Stainthorpa. MY DYING BRIDE vznikli poté, co kytarista Andrew Craighan a bubeník Rick Miah opustili svou bývalou kapelu ABIOSIS a připojili se ke zpěvákovi Aaronu Stainthorpovi a kytaristovi Calvinu Robertshawovi. Kdo tuhle kapelu zavrhuje a jen trochu se zajímá o doom metal, dělá velkou chybu. Jubilejní 15. album vychází 19. dubna.

FULL OF HELL – „Coagulated Bliss“
Powerviolence/grind/death, Closed Casket Activities  
Známí kolaboranti v minulosti spolupracovali třeba s THE BODY, MERZBOW, PRIMITIVE MAN nebo naposledy s NOTHING. Každá takováto spolupráce má svou osobitou identitu a výjimečnost. Na šestém nekolaborativním albu opět dávkují prvky grindcoru, noisu, hardcoru, death metalu a industriálu s příznačným disonantním zvukem.


Zveřejněno: 01. 04. 2024
Přečteno:
594 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 04. 2024 10:34 napsal/a Opat
Kvadrat
KVADRAT, které jsem jen tak zmínil v poznámce pod čarou, jsou zatím pro mě jednou z nejlepších desek letošního roku. Excelentní záležitost, for fans of Deathspell Omega etc. https://kvdrt.bandcamp.com/album/the-horrible-dissonance-of-oblivion