Nejbližší koncerty
LLYR

LP 2023, kooperace labelů / metal punk, blackened hardcore / Polsko, Česko

V kooperaci hned osmi labelů vyšlo na jaře 2023 toto split LP, na kterém se nachází kapely z Polska a z Česka, které pojí přátelství. Jako první zaujme skvělé zpracování desky. Krásná grafika, kvalitní papír, pěkně vyřešená středová kolečka, dvě velké samolepky a vnitřák s texty a jejich překlady do angličtiny. Tohle je hodně dobře odvedená práce, kdy si někdo dal záležet i na jednotlivých detailech.

První nastupují polští WITCHRITE, se kterými jsem ještě neměl tu čest. Přitom fungují už od roku 2007, nikdy nezměnili sestavu a na kontě mají několik nahrávek. Na této se nachází osm krátkých skladeb, které jsou řádně hlučné a špinavé. Je to takový mix hrubého crust punku s thrash a death metalem, takže nechybí rychlejší tempo, občasné kytarové sólo nebo hrubý vokál střídající ječený. Třináct minut uplyne jako nic. Navíc texty v rodném jazyce šijí do kapitalismu nebo náboženství, čili klasická socio-politická poselství. Sympatické.

Druhou stanu okupují KRONSTADT ze Zlínského kraje. S těmi jsem se setkal už na CD „Polykat světlo“ a jejich hardcore zahalený do blackového hávu mě bavil. Zde se nacházejí dvě delší intenzivní skladby, které jsou mrazivě chladné a přitom temně emotivní. A baví mě zase. Kytary krásně „bzučí“ a vokál je pořádně naechovaný. I tady mají texty co říct. Úvodní, s geniálním názvem „Zatloukáme hřeby do rakve tohoto světa“, okomentoval zpěvák xHonzax ve fanzinu How Can Limo Kid Kill Your Dreams? č. 10: „Každý náš čin by měl nějak přispívat ke konci společnosti, ve které jsme všichni nuceni žít.“ Druhá „Beskydy“ se pak „volně vrací ke konci druhé světové války a těsně poválečné době.“

Za mě je tohle opravdu povedená deska díky zpracování i rozmanité hudbě. A přestože každá kapela hraje něco jiného, obě k sobě mají blízko. Spojuje je DIY přístup k hardcoru i poselství. Drobný detail na závěr, který ale vnímám jako velké pozitivum: jednotlivé strany nemají nekonečnou drážku, takže když u poslechu třeba usnete (což ale rozhodně nehrozí), nebude se vinyl točit až do rána.

Seznam skladeb:

  • WITCHRITE
  1. Wstręt
  2. Chuj nie alternatywa
  3. Klaustrofobia
  4. Zemsta
  5. PTSD
  6. Rdzawa krew robotnika
  7. Panika
  8. Religijna zaraza
  • KRONSTADT
  1. Zatloukáme hřeby do rakve tohoto světa
  2. Beskydy

Čas: cca 26 minut  

Sestavy:

WITCHRITE

  • Młody – zpěv
  • Penti – basa
  • Pewex – bicí
  • Stępien – kytara

KRONSTADT

  • xHonzax – zpěv
  • Melechar – kytara
  • Vrat – kytara
  • Mazda – bicí

WITCHRITE Facebook
WITCHRITE Bandcamp

KRONSTADT Facebook
KRONSTADT Bandcamp

 


Zveřejněno: 11. 04. 2024
Přečteno:
408 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář