Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

29. 3. 2024, Šumperk – H-Club

Na tento večírek jsem se těšil moc a nutno říct, že má netrpělivá a nedočkavá povaha dostala pěkně zabrat. Původně se totiž jednalo o tradiční akci Mezi Svátky, která nám už několik sezon zpříjemňuje závěr kalendářního roku. Nepříjemnost v podobě onemocnění odsunula sváteční událost o celé tři měsíce a vklínila ji pro změnu do oslav velikonočních. 

Počet vystupujících se držel zimního plánu, obsazení ne. Respektive ne jedna jeho třetina. Logicky zůstali zachováni domácí DYING PASSION s ELBE, odpadlé THE CORONA LANTERN nahradil pražský sextet TENGRI.

Parta post-rockových alternativců celý večer odstartovala a protože jsem doposud neměl to štěstí, ale věřil instinktům Standy Jelínka, byl jsem svolný k překvapení v pozitivním duchu. A ono se dostavilo. TENGRI svou tvorbu prezentují v čistě instrumentální formě, kde si k dotvoření požadované atmosféry, krom klasického rockového základu, vypomáhají houslemi a violoncellem. Pestrá paleta nálad si pohrává s posluchačovým duševnem, kdy se chvíli zmítáte pohlceni rockovou rozjařeností, abyste v momentě propadali doomové sklíčenosti a hned zase roztrhanou duši zacelili a jemným fouknutím vyslali vstříc jasně modré obloze. Jedinou kaňkou na vydařeném vystoupení tak zůstává menší technická lapálie před posledním songem, která však na výsledném dobrém dojmu zanechala zanedbatelnou šmouhu. 

U vystupujícího číslo dva, tedy ELBE, šla ruku v ruce s obří natěšeností minimálně stejně velká porce zvědavosti, jak že si povede nový hlas Pavel Hrnčíř (SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY). Jakous takous představu, jak to pánům bude ladit, jsme si mohli utvořit díky singlu „Your Sorrow“, který poletuje světem bezmála rok, ale co naplat, live is live. (úsměv)
Z přiděleného časového koláče začal ukusovat právě zmíněný singl a jestli se obavám podařilo v myslícím labyrintu okupovat nějakou tu komůrku, pomalu, ale nekompromisně docházelo k jejich postupnému vystěhování. Na otázku, jak si Pavel povede ve starších kusech, původně nazpívaných Insomnicem, přišla odpověď s následující „Looking Back“. Nemá cenu si hrát na slepou bábu, předchůdce Soník byl excelentní v disciplíně growling, ale když došlo na čistý zpěv, tak to koncertně kolikrát nepěkně zaskřípalo. Člověk se časem naučil problematická místa pamatovat a dopředu se na ně připravovat. Tento problém zdá se s příchodem nového pěvce mizí. Čerstvá posila možná nemá v hlase zakódovanou tu uhrančivou hloubku a charakteristickou barvu, ale se svým nástrojem pracuje mnohem lépe a pro potřeby ELBE je tak variabilnější. Snad bych si dokázal představit, ze by do starších kousků vložil ještě více Pavla Hrnčíře, ale bylo to teprve druhé společné vystoupení a co není, může už velmi brzy být.
Na datum vydání třetího alba už začíná být vidět, proto zazněly další dvě zbrusu nové skladby, a třebas je to zase trochu jiné, fanoušek kapely bude i tentokrát spokojený.
Skvělý set!

DYING PASSION jsem viděl v posledních letech tolikrát, ze mít sklony k přehánění, budu vám tvrdit, ze mi víkendy vyplňuje mládežníkův florbal a koncerty DP. (úsměv)
Čert vem kvantitu, důležitá je kvalita jednotlivých vystoupení a zde mají Šumperáci nastavený těžký nadstandard. Od vydání „Skylor“ se playlist prakticky nemění a věci z poslední řadovky si stále uzurpují téměř polovinu přiděleného času. Nicméně k občasným změnám dochází a pokud se nepletu, páteční večer nabídl hnedle dvě. První překvápko se objevilo se skladbou „On The Other Side Of Barricade“, respektive s tím, jak se do toho Zuzka opřela. Jestli se dá o hlase na albové verzi mluvit jako o lehkém zachraptění, tak v Háčku to brousila, až létaly jiskry. Jestli to chvílemi nebyl growling, tak to k němu nemělo daleko. Za mne vrcholný moment celého večera. I pro druhé překvapení se sahalo do alba „Absorb“, tentokráte pro skladbu „Give“, kterou si přes námitky ostatku prosadila Zuzka a mám-li být upřímný, měla se raději nechat přesvědčit. Její taneční, skoro až disco rytmy, působily v kontextu slyšeného tak nějak nepatřičně. Nicméně přítomní byli rozdováděni více než solidně, a tak se přidávalo. Zasněná „Enlightenment (Goodbye Wasted Life)“ dává celému večírku definitivní tečku a mne jistotu, ze při nejbližší příležitosti vyrazím znovu!


Zveřejněno: 03. 04. 2024
Přečteno:
492 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář