Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD-R 2024, vlastní náklad / metal, epic black metal / Česko

Kopřivnické SLZY MRTVÉHO SVĚTA a teplický KOSTIVAL na jednom CD-R, to je celkem zajímavá kooperace. Zatímco prvně jmenovaná kapela míchala na debutu „Na planetě Zemi“ metal s HC i grindem, KOSTIVAL se na Bandzone označují jako black metal. A zatímco SLZY už mají na kontě zmiňované dejme tomu demo, KOSTIVAL na tomto nosiči debutuje.

SLZY MRTVÉHO SVĚTA už se na stránkách Fobie objevily a kromě recenze debutu došlo i povídání, které je k přečtení zde.

KOSTIVAL je zahalený v mlze, nic moc se o něm dohledat nedá, tak jsem nažhavil internetové spojení a tady je výsledek: KOSTIVAL tvoří duo Carpathus (35) & Sklepmistr (32), přičemž první se stará o vokály a druhý o všechno ostatní, tedy nástroje, nahrávání i mastering, na textech dělají oba pánové společně („jsou v češtině, nic jiného nás ani nenapadlo, jsou povětšinou o negativních myšlenkách atd.“). Nahrávání proběhlo v domácích podmínkách, v „provizorním sklepním studiu“, booklet nechala dvojice na Hozlym ze SLZ a logo „je vytvořeno v nĕjakém free programu, extra váhu tomu nepřikládáme“. Koncerty se neplánují a v budoucnu lze očekávat další split nebo mini album, „bude to nadále probíhat v hobby módu :)“.

SLZY MRTVÉHO SVĚTA představují čtyři nové songy, které mi přijdou ve všech směrech lepší než ty na prvotině. Kapela se, nevím jestli se dá říci, poučila z předchozích nezdarů, ale řekl bych, že ke komponování i nahrávání přistoupila precizněji, takže zvuk je lepší, muzika je zajímavější, texty jsou propracovanější a lépe prezentované. 
Tématicky navazuje „V podzemí“ na jedničku; předchozí materiál pojednával o postapo dění, o těch, kteří přežili a následně se mezi sebou vraždili a pojídali, na novince už zůstal jen jeden přeživší, který se probouzí kdesi v podzemí, bloudí jím a vysílený nakonec umírá. Hudba k tomu hraje velmi obtížně zařaditelná; asi se dá vystačit s pojmem metal, na který lze naroubovat přídomky thrash, epic, black, stopy hardcore jsou jen symbolické, spíše v rytmice, objevují se ale i různé odbočky, hned v úvodní skladbě „Sám ve tmě“ lze objevit všechny výše zmíněné atributy, ale taky pasáž alternativní, postavenou na vybrnkávání, se zvuky kapající vody, což má evokovat bloudění ve vlhkých stokách. Nejsilnější úsek navazuje, do epické muziky jsou zařazeny i klávesy a celé to působí majestátním dojmem. Zpěv pořád není žádný zázrak, Chcípák se ale zlepšil a už nepůsobí tak nuceně, ale pořád je to takové obyčejné vyřvávání a pořád je vokál tou nejméně atraktivní záležitostí nahrávky. 
Ta pokračuje v podobném duchu i v dalších písních, i ve druhém songu „Zoufalství a beznaděj“ mi přijdou nejlepší melodické party, které zkušení muzikanti podávají s přehledem. Když píšu zkušení, tak se patří doplnit, že v kapele jsou členové dalších kopřivnických souborů PŘÍTEL BELIAL, STAROSLOVANSKÁ PITKA nebo DRUTTY. „Cesta chladu“ je vedena v pomalejších tempech, opět se v ní proplétají klávesy, které místy hrají prim a servírují znepokojivé takřka hororové melodie. Ale aby to nevyznělo, jako že je to měkké, to ne, místy jede kytara s basou za podpory bicích docela devastaci, ale pořád mi to celé přijde výpravné a některé melodie návykové. Finálovka operuje s pomalejšími tempy, do kterých zpěvák podivně bručí; tady se opět ukazují jeho limity, v rychlejších partech to až tak blbé není, v pomalejších vyplouvají neduhy na povrch a zase je to těžko stravitelné. Zlatě, když kapela zavelí k takřka blackové zteči a zpěvák se pustí do skřehoto-křiko-řevu.
6/10

KOSTIVAL nahrál na nepojmenované řekl bych demo čtyři skladby, které jsou relativně krátké, ale vlastně docela zajímavé.
Slabší stránkou nahrávky je zvuk, hlavně první „Probuzení“ trpí nadvládou bicích, pod kterými aby jeden pohledal další nástroje. Nechápu to, protože v dalších skladbách je to vyvážené lépe, takže mi z toho vychází, že pánové nahrávali a míchali skladby na více seancí, nebo jim to pod rukama trochu uteklo, nebo, což by mi rozum nebral, to tak chtěli. Zvuk je každopádně lo-fi, DIY práce, která nemusí vždycky znamenat pohromu, když tomu dá kapela vlastní ksicht.dershane fiyatları To se tady od druhé věci celkem daří, KOSTIVAL svým způsobem originální jsou. Ale až po tom „Probuzení“, které trpí spoustou neduhů, nejen tím zvukovým, ale i kompozičním, skladba nemá řád, každou chvíli se hraje něco jiného, na sebe to moc nenavazuje a text taky působí docela pitomě, hlavně aby se všechno rýmovalo. A zpěv – ouha, taky slabota, hlavně recitace zní křečovitě, ale ani v ostatních pasážích nejde o hlas, který by snesl přísnější měřítka. 
Od druhé písně je to ale jiná kapela, zvuk je najednou vyrovnaný, song má řád, hlas se taky zlepšuje. Inspirace asi vane od MASTER´S HAMMER model 2016-2018, je to podobně melodické, podobně jsou pojaté klávesy, které navozují slavnostní atmosféru, a je tu i snaha přiblížit se po vokální stránce Frantovi Štormovi. Celkem se to daří, skladba se poslouchá sama a ten sound, který je lehce zahalený mlhou, k tomu docela dobře pasuje. V podobném duchu se odvíjí i „Zima“, zase je to spíše epický než černý kov, vlastně celkem jednoduchá, ale přitažlivá muzika, pánové mají schopnost složit dostatečně silné a chytlavé party a melodie, a i když v textu opět hrají prim rýmy, pocta paní Zimě je určitě lépe napsaná než předchozí „Nechuť“, o „Probuzení“ nemluvě. Do třetice všeho dobrého, poslední „Zpráva“ pokračuje v duchu dvou předchozích skladeb, navíc se objevuje lehce experimentální úsek, který song zpestřuje.
5/10

Obal je pojatý šikovně, každá kapela má své čtyři strany ve společném bookletu – vlastní titulní stranu, dvě stránky s texty a jedu s fotkou. To je rozumné řešení, které dává posluchačům možnost zvolit si přední stranu dle vkusu podle toho, která kapela (nebo titulka) se mu líbí víc. A teď negativa. Chybí sestavy a další potřebné informace typu kdy a kde se nahrávalo (SLZY pravda uvádí studio Reverze) nebo kdo je autorem grafiky. Když jsem grafiku nakousl, tak mně je milejší ta na stranách KOSTIVALU, je sice úsporná, ale vypadá lépe, barevná kombinace ani použité fonty nenaznačují, že se jedná o black metal. SLZY na to jdou podobně jako minule, používají tmavé barvy a font z psacího stroje, k tomu fotky z podzemí, které připomínají vizuály STÍNŮ PLAMENŮ.

Seznam skladeb:

  • SLZY  MRTVÉHO SVĚTA
  1. Sám ve tmě
  2. Zoufalství a beznaděj
  3. Cesta chladu
  4. Nezvratný konec
  • KOSTIVAL
  1. Probuzení
  2. Nechuť
  3. Zima
  4. Zpráva

Čas: 36:51

Sestavy:

SLZY MRTVÉHO SVĚTA

  • Chcípak – zpěv
  • Jura – kytara
  • Sedlo – basa
  • Hozly – bicí

KOSTIVAL 

  • Carpathus – zpěv 
  • Sklepmistr – všechny nástroje

SLZY MRTVÉHO SVĚTA
Bandcamp
Facebook
Bandzone

KOSTIVAL 
Bandzone

 


Zveřejněno: 08. 04. 2024
Přečteno:
484 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář