Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, která vychází v únoru 2024 + tipy na koncerty.

Bury

MÖRGHUUL (Česko) – „Domination Of The Beast“
Blackened thrash/speed metal, Doomentia Records 
Osmiskladbový debut pekelně energických mlaďochů z Brna vychází 2. února na LP a MC. 

KMFDM (Německo) – „Let Go“ 
Industrial metal, Metropolis Records 
Čtyři dekády na scéně, dvacáté třetí album na cestě. A stále je to rozkročení mezi industrialem, EBM a ostrými kytarami. 11 skladeb vyjde 2. února. 

F.K.Ü. (Švédsko) – „The Horror And The Metal“ 
Crossover thrash, Despotz Records 
Fandové do hororů 80. let a crossover thrashe (jako např. S.O.D.) vydají 9. února šesté album, které bude obsahovat deset skladeb. Mimochodem, jejich zpěvák se podílel na zvuku posledních dvou alb ČAD a na oplátku Valér Tornád stvořil F.K.Ü. pěkný animovaný videoklip ke skladbě „The Spawning“. 

INFECTED RAIN (Moldávie) – „Time“ 
Nu metal, Napalm Records 
Šesté album mezinárodní party v čele s Lenou Scissorhands bude obsahovat tucet skladeb a vyjde 9. února. 

SAMAEL (Švýcarsko) – „Passage - Live“ 
Industrial black, Napalm Records 
Živý záznam z Krakova pořízený během turné k 25. výročí vydání dnes už kultovního alba „Passage“ vyjde 16. února. Ty skladby mají sílu i po tolika letech. 

REFORE (Česko) – „Illusion Of Existence“ 
Thrash metal, Smile Records 
Thrasheři z Valašska vydají 16. února své druhé album. 

PONTE DEL DIAVOLO (Itálie) – „Fire Blades From The Tomb“ 
Doom/black metal, Season Of Mist 
Čertův most v Cividale del Friuli prý postavil sám ďábel lusknutím prstu výměnou za první duši, která přes něj přejde. Bohužel to ale prý byla kočka nebo pes. Pěkná legenda pro název kapely z Turína, která vznikla v roce 2020 a po třech kratších nahrávkách získala smlouvu s velkou firmou. Sedmiskladbové debutové album vyjde 16. února a ukázky naznačily hudbu postavenou na výbušnosti, dvou basách, uhrančivém ženském zpěvu… No, celkově to zní hodně zajímavě a nesplňuje to kritéria výše zmíněných škatulek, ale spíš post-punk/hardcore a dark wave. Takže jsem zvědavý na výsledný celek. 

JOB FOR A COBOY (USA) – „Moon Healer“ 
Experimental death metal, Metal Blade Records 
Kvartet z Arizony začínal u deathcore a postupem dvaceti let se dopracoval k syrovějšímu death metalu. Osm skladeb vyjde 16. února. 

ZAKK SABBATH (USA) – „Doomed Forever Forever Doomed“ 
Heavy metal, Magnetic Eye Records 
Zakk Wylde je zpět se svou poctou praotcům žánru. Společně s basákem ROB ZOMBIE a bubeníkem QUEENS OF THE STONE AGE vydají 22. února rovnou dvojalbum, které vzdá hold mistrovským dílům „Paranoid“ a „Master Of Reality“. A pozor, vyjde pouze na fyzických nosičích, nikoliv digitálně. To už se dneska nevidí! Otázkou spíš je, koho budou bavit covery nesmrtelných klasik od revivalové kapely? 

DUST BOLT (Německo) – „Sound & Fury“ 
Thrash metal, AFM Records 
Moderní thrash o dvanácti řízných chodech vyjde 23. února. 

Mick Mars (USA) – „The Other Side Of Mars“ 
Rock, 1313 LLC 
Bývalý kytarista MÖTLEY CRÜE Mick Mars poté, co byl vykopnut z domovské kapely, vydá na vlastním labelu debutové sólové album. To vyjde 23. února a bude obsahovat 10 skladeb. Zajímavostí je, že album nabubnoval Ray Luzier z KORN a produkoval jej Michael Wagener, který je podepsán např. pod alby kapel METALLICA, MEGADETH, ACCEPT, EXTREME a spousty dalších. 

Tip na koncert:
13. 2. NAPALM DEATH, BIERMACHT, WORMROT PRIMITIVE MAN, Brno – Fléda 

 

Opat

DARKSPACE (Švýcarsko) - „Dark Space -II“
Atmospheric black metal, Season of Mist
Dlouhých deset let uteklo od vydání posledního počinu švýcarské vesmírné trojice DARKSPACE. Tahle formace nemá ve svých vodách konkurenci a i nedávné vystoupení na Prophecy Festu v jeskyni v Německu mělo neskutečnou auru. Právě v Balve přehráli DARKSPACE, u kterých předloni nahradil dlouholetou basačku a vokalistku Zorgh jistý Yhs, chystaný počin, který dosahuje skrze jedinou skladbu něco málo přes 45 minut. Od Švýcarů tentokrát nelze očekávat nezemské rychty a industriální bláznovství, ale spíše hodně doomově pojatý atmosférický black. Uslyšíme 16. února po vydání u Season of Mist na CD i vinylu.

FARSOT (Německo) - „Life Promised Death“
Black metal, Lupus Lounge
U německých FARSOT to taky trvalo poměrně dlouho od posledního počinu (sedm let), než se vytasí s novinkou. Nutno přiznat, že mě od sebranky z Durynska bavily zejména první desky a poslední dobou už trochu sešla z mysli, na nové album „Life Promised Death“ jsem přesto zvědav. FARSOT dříve produkovali zachmuřený black, který ale nebyl až příliš rozněžnělý skrze různé pidlikání atd. Album vyjde také 16. února u Lupus Lounge na vinylu i CD.

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN (Chile) - „Häxan Sabbaoth“
Death metal, Iron Bonehead Productions
Cthulhu death z Jižní Ameriky po pěti letech s novou deskou. Borci už to valí víc než čtvrt století, pořád náleží spíše do undergroundu, ale jejich potemnělý death se rozhodně vyznačuje dávkou kvality a neotřelosti. Sedm skladeb o délce přes 42 minut je zatím plánováno u Iron Bonehead pouze na CD, ale uvidíme časem. Vyjde už 2. února.

SPECTRAL VOICE (USA) - „Sparagmos“
Death/doom metal, Dark Descent Records
Kapel se slovem Spectral v názvu je přehršel a občas se mohou i plést, nicméně SPECTRAL VOICE ze Spojených států se i s dosud jedinou dlouhohrající deskou dokázali do paměti příznivců temného, chorobného death metalu zapsat masivně. I naživo potvrzují, že mají formu jak blázen, což, věřím, dokážou i na druhé desce „Sparagmos“. V mezičase po debutu „Eroded Corridors of Unbeing“ (2017) se prezentovali aspoň řadou splitek, například s UNDERGANG nebo VASTUM, tudíž nezakrněli a teď přinášejí třičtvrtěhodinu nového materiálu vměstnaného do čtyř skladeb. „Sparagmos“ vyleze 9. února na CD, LP i MC u Dark Descent Records.

HACAVITZ (Mexiko) - „Muerte“
Black metal, Vomit Records
Mexické HACAVITZ znám od roku 2017, kdy jsme měli tu čest jim a také brazilským drtičům ESCARNIUM předskočit v Praze. Kapely tehdy sdílely některé členy, mj. bubeníka Césara Sáncheze a kytaristu Fernanda Leóna Cortése (oba už s ESCARNIUM nejezdí). HACAVITZ to tehdy pěkně podrtili svým smrtí načichlým black metalem a velmi dobře zněla také dosud poslední deska „Nex Nihil“ z téže roku. Je proto třeba počítat s další náloží už 9. února, kdy šestiskladbové CD „Muerte“ vyjde u domovských Vomit Records.

Tipy na koncerty:
3. 2. ABBATH, TOXIC HOLOCAUST, HELLRIPPER – Praha, Palác Akropolis
7. 2. IMPIETY, NIHILO, HELLDRIFTER – Praha, Modrá Vopice
8. 2. ABYSSAL, APHOTIC – Jena (GER), Rosenkeller
10. 2. DORDEDUH, HEIDEN, JEDEN KMEN – Praha, Underdogs'
16. 2. SQUASH BOWELS, EMBRIONAL, BRUTALLY DECEASED, IMPULSEALER – Praha, Modrá Vopice
24. 2. CRADLE OF FILTH, WEDNESDAY 13 ad. - Plzeň, Šeříkovka

 

Jindra

OTRAS (Slovensko) – „Čas karhat“
Black metal / punk, Into Endless Chaor Records 
Black metal punkáči OTRAS z Košic snoubí blackovou frenetičnost s punkovou úderností. Rytmickou nepředvídatelností dotvářejí pekelnou atmosféru, která se do posluchače zařezává ostrostí žiletek. Disonantní temnota utopená v litrech černočerné temnoty vychází na kazetě 5. února.

TRIGONUM MORTIS (Česko) – „Within Reach of Sagittarius“
Black/death metal, vlastní náklad
Nejlepší slovo, jak popsat hudbu TRIGONUM MORTIS z vysokého Mýta, je vyrovnaný death/black metal pro vyrovnané lidi, jehož nakažlivost a přístupnost by si mohla pomalu získávat nové fanoušky. Zajímavostí je, že zatím jediné album „Fall Into The Dark Age“ z roku 2021 s kapelou nahrála tehdy 16letá kytaristka Žaneta Dušková. 

SHAARK (Česko) – „Hybrid War“
Thrash metal, Smile Music 
Moravská thrashová mašina SHAARK, která plave metalovým mořem už 33 let, po albové odmlce, kdy někteří členové působili v deathových MASTER, se v roce 2020 znovu přihlásila albem „Deathonation“ a nyní vydává šesté studiové album „Hybrid War“.

VOLE (Česko) – „Slibuji za všechny“
Punk rock, Day After Records 
Po rozpadu kapely HLINOMAZ, čerstvě osiřelá dvojice Emil Prachař (KURVY ČEŠI, basa) a David Vála (BAHRATAL, TÁBOR, ex-LVMEN, kytara) spojila síly s tehdejšími studenty umění, začínajícím malířem Tomášem Miturou (zpěv) a budoucím sochařem Ondrou Filípkem (KURVY ČEŠI, bicí) a vytvořili tak fenomén, který rozčísnul stojaté vody nespoutaného punku.


Zveřejněno: 01. 02. 2024
Přečteno:
665 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář