Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2023, Kachnička Entertainment / doom metal / Česko

Po třech kratších nahrávkách, které následně vyšly na souhrnném CD „MMXX – MMXVIII“, je tady konečně plnohodnotné album trojice horalů zpod Beskyd. To sice bylo nahráno už začátkem roku 2022, ale vyšlo na LP až letos v květnu. Zároveň vyšly i kazety (v kolaboraci Tapes Of Terror a Vřesová studánka) a nakonec vydal v září Pařát Productions i CD verzi.

Takže je tady debut navazující na tři roky starý materiál „Hvozd“ (split LP s PŘÍTEL BELIAL) a posluchač se hned od prvních tónů opět ocitá v onom už pro CHLAD typickém staroškolském doom metalu sabbathovského střihu. Takže mu je nabídnuta mrazivá atmosféra a pomalé tempo bez větších zvratů. Čili všechny potřebné atributy ctící staré tradice.

Je těžké vyzdvihnout některou z celkových šesti skladeb, které mají stopáž v rozmezí 5-10 minut, protože žádná nevyčnívá. Všechny více či méně plynou v jedné rovině, stejně jako srozumitelný zpěv s českými texty o „bolesti, žalu, marnosti a zmaru“. Někomu by to mohlo připadat až monotónní, já v tom naopak slyším poznávací znak a silnou stránku kapely. Když se občas zjeví nějaké ozvláštnění v podobě kytarové vyhrávky nebo sóla, které by mohlo znamenat světlo na konci tunelu, přichází zjištění, že se na mě jen valí protijedoucí lokomotiva.

Navíc mi sem zapadá i ten až archaický zvuk ze studia Kachnička (pod dohledem Sedla z DRUTTY), o stylově ponuré fotografii zasněženého smrkového lesa ani nemluvě. Na „Moraně“ se prostě povedlo vše skloubit v jeden kompaktní celek, tudíž se jedná o hodně silnou a procítěnou nahrávku. A nakonec se stejně neubráním a vypíchnu závěrečný titulní song – tohle je prostě úžasně podmanivý doommetalový epos, při jehož poslechu opravdu zamrazí!

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Marnost a zmar
  2. Hasnoucí slunce
  3. Pohřební pochod poražených
  • Strana B
  1. Pád trůnu
  2. Rozhovory s E. A. P.
  3. Morana

Čas: 39:06

Sestava:

  • Jiří „George“ Hrabec – kytara
  • Petr „Sekersson“ Švrček – basa
  • Milan Marek – bicí, zpěv

Bandzone
Facebook
Bandcamp

Kachnička Entertainment

 


Zveřejněno: 13. 12. 2023
Přečteno:
744 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář