Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

LP 2020, Kachnička Entertainment / doom/black / Česko

Na konci školního roku vyšlo společné LP dvou severomoravských kapel, které má spoustu styčných bodů s těžce zařaditelnou cháskou DRUTTY z Kopřivnice. Především obě nahrávky vznikly v domácím studiu jejich basáka Sedla. Zároveň bubeník CHLAD v této kapele účinkuje a PŘÍTEL BELIAL s nimi před pár lety vydali split 7“ EP. A v neposlední řadě, LP vyšlo pod záštitou Sedlova labelu.

Jako první nastupuje trio CHLAD, v jehož řadách najdeme členy VIRTUAL VOID, a které na sebe o rok dříve upozornilo zajímavou nahrávkou „Chrám bolesti“ a ještě dříve bezejmenným singlem. I tentokrát zde narazíme na čtyři skladby, v nichž se prolíná pomalá hudba, co se nikam nežene a jen tak ledabyle plyne. Prostě takový ten starý doom metal, dřevní, který je až stoner rockem. Poklidný, lehce zkreslený a až monotónní vokální přednes (místy mě napadlo přirovnání ke starému XIII. STOLETÍ) sem perfektně sedí a posunuje už tak hutné kytarové vyhrávky zase o kousek výš, do ještě většího zmaru a melancholie. Takže za mě je tohle jednoznačně parádní nahrávka.
8/10

Ale to už tady máme druhou stranu. Na ní se prezentuje celkem neznámý kopřivnický PŘÍTEL BELIAL, kterého registruju právě díky výše zmíněnému split 7“ EP.  Kdo mě zná, ví, že žánr black metal mi pranic neříká. Na tuhle hudbu nejsem, zlé pózy mi vyvolávají úsměv na tváři, takže se s tím budu muset nějak porvat. Po atmosférickém intru se rozjedou typické bzučící kytary v rychlém tempu a uječený vokál, který je doplněn hrubým projevem. Hudba pěkně odsýpá a těch sedm skladeb během 20 minut uteče jako nic. Prostě úderná muzika předznamenávající apokalypsu. Že bych si z ní sedl na zadek, to asi ne. Ale abych nekřivdil, závěrečný „Ritual 2“ mě celkem baví a díky němu tahle nahrávka pěkně vygraduje.
6/10

Split nahrávky, na nichž jsou ve spojení dvě žánrově různorodé kapely, mi byly vždy sympatické a stejně tak je tomu i zde. Jediná škoda, že v barevném obalu vložený insert list neobsahuje textová poselství a ani nikde na webu jsem je nenašel (ale zpěvu v rodném jazyce jde v obou případech rozumět, takže tragédie to není). Jinak toto LP vyšlo v nákladu pouhých 100 kusů, takže kdo zaváhá, časem žrát asi nebude.

Seznam skladeb:
CHLAD

  1. Synové Aulëho
  2. Chlad rozbřesku
  3. Hvozd
  4. Dech severu

PŘÍTEL BELIAL

  1. Příchod nesmrtelných
  2. Všudepřítomní
  3. Do náručí stromů
  4. Hnijící nástroj zla
  5. Větve
  6. Ritual 1
  7. Ritual 2

Čas: 21:35 + 19:43

Sestavy:
CHLAD

  • Jiří „George“ Hrabec – kytara
  • Petr „Sekersson“ Švrček – basa
  • Milan Marek – bicí, zpěv

PŘÍTEL BELIAL

  • Hozly – kytara, havraní ryk
  • Zdena – bicí, hrobníkův lomoz
  • Lico – krkavčí vřava
  • Jura – kytara, nestvůrný hřmot

STARŠÍ ROZHOVOR CHLAD

ROZHOVOR PŘÍTEL BELIAL

CHLAD Bandzone
CHLAD Facebook
CHLAD Bandcamp

PŘÍTEL BELIAL Bandzone
PŘÍTEL BELIAL Facebook
PŘÍTEL BELIAL YouTube

Kachnička Entertainment

 


Zveřejněno: 06. 11. 2020
Přečteno:
2419 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 11. 2020 08:40 napsal/a Zdena
Ahoj, hm jen škoda, že to nerecenzuje někdo kdo je nestranny a předem neříká, že se se mu blackmetal nelíbí. Trochu zaujata recenze:)
06. 11. 2020 08:37 napsal/a Peťan
Chlad!
Nějakej ten pátek už mám tohle splitko doma a musím říct, že CHLAD je fakt paráda. Společně s THE TOWER jediná česká kapela, která hraje klasický doom metal v jeho nejstarší podobě. Stejně jako jejich předchozí EPčka, i tento materiál je hodně na úrovni, díky za ty dary! Bohužel strana B v podobě kapely PŘÍTEL BELIAL mě vůbec nebaví...