Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

digital 2023, Élysion / gothic rock / Česko

Když bylo oznámeno, že PROJEKT XIII budou mít svůj druhý koncert 27. května 2023 v jeskyni Výpustek, byla to výzva, která se proměnila v kratší dovolenou v Moravském krasu. A byl to neskutečný zážitek. Skvělá muzika v úžasném prostoru byla umocněna videomappingem, kdy se různé projekce zobrazovaly na strop a zadní stěnu jeskyně. Navíc byla akce benefiční na Centrum sociálních služeb Tloskov, jehož klienti byli také přítomni. A bylo úžasné pozorovat jejich reakce na hudbu – někdo soustředěně poslouchal, jiný se zápalem natáčel videa na telefon a jiní spontánně tančili či se jen pohupovali do rytmu. Tohle byla terapie hudbou pro všechny zúčastněné a vůbec nevadila teplota 8°C a kapající voda na hlavu.

A právě tam jsem si zakoupil zatím poslední nahrávku „Dark Energy“, která byla ten večer i pokřtěna (jeskyně příznačně spadá pod obec Křtiny). Vyšla sice jen digitálně, přesto zároveň fyzicky. Jedná se totiž o půllitrovou láhev s energetickým nápojem vyrobeným z čajů a bylin. Na ní je umístěn QR kód a heslo pro stažení onoho EP, které oproti jiným stahovacím platformám obsahuje dvě bonusové skladby navíc. Nápad je to originální, limitovaný náklad 113 kusů včetně certifikátu je dávno rozebraný, ale věřím, že se najdou remcalové, kteří tuhle lahev nebudou brát jako plnohodnotný nosič. A celkem by mě zajímalo, kolik z těch lahví zůstalo uzavřeno a zarchivováno a kolik jich majitelé prolili hrdlem. Já ji mám na čestném místě na regálu s cédéčky stále neochutnanou.

Ale k muzice. Jestliže na prvním EP „Maska“ byl cover od XIII. STOLETÍ, nyní rovnou začínáme předělávkou skladby „Dvojhvězda“ od SHALOM. Ne moc známý originál, přesto hodně podmanivě temný, se Matějovi a spol. povedlo přehrát opravdu důstojně. Následuje čtveřice nových skladeb, které opět plynou v goticko-rockových vodách, mají silné melodie, zajímavé klávesové party, rytmicky šlapou a plynule navazují na předchozí album „Ad Radices Tergum“. I proto je těžké vypíchnout nějaký hit. Ony písně jsou totiž hitové všechny, nejen díky charismatickému zpěvu a zapamatovatelným refrénům. Speciálním kořením pak je úžasné saxofonové sólo hostujícího Ondřeje Klímka (VLTAVA) ve skladbě „Mezi dobrem a zlem”. Na závěr jsou zde dva bonusové remixy (první k „Angels“ z debutového CD a druhý k titulní skladbě), které sice zní zajímavě, ale pro mě jsou zde jaksi navíc. Přesto působí nahrávka jako kompaktní celek, který se příjemně poslouchá.

A mimochodem, ta výše zmíněná dovolená se vydařila skvěle. Po sobotní procházce k Býčí skále a následném večerním koncertu jsme v sobotu vyrazili směr Blansko. Návštěva Kateřinské jeskyně, návštěva Punkevní jeskyně klapla dokonce i bez předchozí rezervace (!!!) a pak propast Macocha. Dokonce i jako správný punker jsem si dal doušek z říčky „Pankvy“. V pondělí jsme se s přítelkyní, před prohlídkou barokního kostela Jména Panny Marie ve Křtinách, vrátili na místo činu. Je to k neuvěření, ale v jeskyni Výpustek jsme byli jen my dva a slečna průvodkyně (temnotou)!

Seznam skladeb:

  1. Dvojhvězda (SHALOM cover)
  2. Než se rozplynu
  3. Dark Energy
  4. Svět strojů
  5. Mezi dobrem a zlem
  6. Angels (bonus dark remix)
  7. Dark Energy (bonus dark wave remix)

Čas: 24:03

Sestava:

  • Matěj Lipský – zpěv, baskytara, kytara
  • Ivo „Rafan“ Traxmandl – kytara
  • Daniel Kroft – kytara
  • Martin Jandourek – baskytara
  • Petr Maliňák – klávesy
  • Tomáš „Kobdzey“ Kašpar – bicí, klávesy

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 13. 10. 2023
Přečteno:
1086 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2023 14:31 napsal/a Wed
obal
OK díky za vysvětlení, pak chápu. Nevěděl jsem, že to je někde uvedené. Jen mi to hned padlo do oka. Jinak nic proti, je to povedený :)
20. 10. 2023 17:26 napsal/a Bury
Obal
Je to vzdání pocty legendám žánru, nikoliv krádež. Sám Matěj někde napsal: "Jde o cover coveru, kterým vzdáváme čest kapele THE DAMNED." Uznávám, že tomuhle jsem se v recenzi nevěnoval...
20. 10. 2023 11:03 napsal/a Wed
The Damned
Proč ten vykradený obal The Damned? https://i.discogs.com/wMMTzPsJ8AaHIjP9OhmWBK0tgvauQJt-ynpHEQzC01Q/rs:fit/g:sm/q:90/h:530/w:600/czM6Ly9kaXNjb2dz/LWRhdGFiYXNlLWlt/YWdlcy9SLTUzMzg0/OC0xNjUxODIyNzE4/LTk1OTAuanBlZw.jpeg
13. 10. 2023 17:50 napsal/a Agos
Láhev
Díky Bury za fajn recenzi. Jen dodám, že qr kód je vstupní branou pro komunikaci s “novinkami” Projektu XIII, teď je tam třeba v předpremiéře nový singl “Raining Sun”.