Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Digital 2021, vlastní náklad / gotický rock / Česko

Matěj Lipský rozhodně nepatří mezi lenochody, outloně nebo hlemýždě. Portfolio jeho aktivit je široké, stejně jako stylová otevřenost – většina tuzemských hudebních fanoušků asi tuší, že má za sebou či vedle sebe řadu kapel, např. MASTURBACI, NEGATIVE FACE, ANHEAD, BRATRSTVO LUNY nebo KRMELEC, věnuje se muzikoterapii a nedávno mu vyšla kniha pohádek a písniček pro děti Mámo, táto v komoře je krockodýl. 

Nejnovějším zářezem je PROJEKT XΠL, psaný i PROJEKT XIII (a chvilku na začátku i PROBLEM XΠL), který vznikl krátce před Matějovým odchodem z BRATRSTVA LUNY, ve kterém působil takřka 15 let. Tím, jak se BRATRSTVO LUNY začalo čisté podobě gotického rocku vzdalovat, vzdalovaly se i Matějovy představy představám ostatních členů BRATRSTVA, takže došlo k rozchodu. Matěj ale nelenil a naplno rozjel nový projekt, který pojmenoval podobně, jako zněla jeho přezdívka v BRATRSTVU LUNY (Xpíl).

Debutové EP „Maska“, které vyšlo pouze digitálně, obsahuje pět stop, přičemž na první je intro a na poslední cover, takže tři regulérní autorské písně. Pro začátek asi tak akorát, aby se posluchači seznámili s tím,  v jakých sférách se PROJEKT XΠL pohybuje. A ty sféry jsou vcelku jasně ohraničené, Matěj upsal duši ryzí formě žánru, kterou v osmdesátých letech utvářeli THE SISTERS OF MERCY, FIELDS OF THE NEPHILIM či THE CULT, u nás později XIII. STOLETÍ. 

Po (na mě příliš dlouhém) elektronickém intru, které dává vzpomenout na šesti-intro na albu „The Garden Of Wishes“ od NEGATIVE FACE (stejný autor, Daniel Kroft, ex-LATITUDE 77), následují tři hitovky jak z gotického partesu. Zdánlivý minimalismus, monotónnost, jednoduché texty, chytlavé refrény… ale jakou to má pořád sílu! Třikrát se pluje na vlně hypnotických melodií, o něž se starají kytary i klávesy, v „první“ „Masce“ se hojně objevují i elektronické zvuky, ale taky celkem ostré pasáže, asi se dá mluvit i o post-punku. „Průvodkyně temnotou“ je zpočátku pomalejší, s refrénem ale opět rozkvétá a Matěj dokazuje, že jeho hlas se do melancholické muziky výborně hodí. „Poslední“ skladba by klidně mohla znít v každou denní i noční hodinu z rádií, opět jde o šlágr, který by mohl oslovit i fanoušky indie či art rocku. 

Velkou devízou nahrávky je kvalitní zvuk. Velmi dobře zní rytmika, jak bicí, tak baskytara jsou výrazné; možná je to tím, že jsou nahrané živými lidmi (i když všechny nástroje lze dnes udělat stejně dobře i uměle), určitě tím, že se jim věnovalo dostatek prostoru v mixu. 

Na závěr jsem si nechal cover XIII. STOLETÍ „Nevěsta bez not“ (každý jistě poznal, že jde o „Nevěstu temnot“), song původně chystaný pro BRATRSTVO LUNY, ostatně v úvodu se zpívá „Bratrstvo luny a obřady zvou...“. Matějova verze se prý nelíbila ani bratrům Štěpánům, ani členům BRATRSTVA, takže si ji Matěj odnesl s sebou a umístil na EP. S covery je to obecně těžké, nejsem jejich velkým fanouškem, a když už, tak ať jsou takové, že se dá poznat originál, ale mají v sobě kus nového intepreta. A to se Matějovi povedlo, skladba má větší drive než originál, je ostřejší, rychlejší, zároveň snadno identifikovatelná, na druhou stranu ji mám zafixovanou s Petrovým zpěvem a ten mi pocitově sedí víc.

Když shrnu dojmy z tří původních písní, jsou veskrze pozitivní – další velmi dobrá gotická nahrávka, která rozšiřuje skomírající šiky podobně laděných kapel, mezi něž kromě XIII. STOLETÍ řadím CATHEDRAL IN FLAMES a stále i BRATRSTVO LUNY, které se ale od žánrových zákonů postupně odchyluje. Na druhou stranu o velikosti PROJEKTU XΠL rozhodne až full album, tam se ukáže, jestli Matěj dokáže složit čtyřicet minut dostatečně silné muziky. Zatím se mu to ve třech případech podařilo, tak nezbývá než se těšit na pokračování. 
    
Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Maska
  3. Průvodkyně temnotou
  4. Proroctví
  5. Nevěsta bez not

Čas: 19:43

Sestava:

  • Matěj Lipský – kytary, baskytara, zpěv 
  • Tomáš „Kobdzey“ Kašpar – bicí, klávesy
  • Daniel Kroft – intro 

Bandzone
YouTube
Facebook

 


Zveřejněno: 13. 08. 2021
Přečteno:
1671 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 09. 2021 20:31 napsal/a Jan75
Kliiiiiiiiiiidek
Nemám šajna, o čem tady pán umělec mluví, asi mu došly prášky. Vůbec, člověk co si tady sám děkuje za recenzi na 3 songy, to samo o sobě je diagnóza :-D ale budiž, asi to má zmáklý. Tak čest Čestmíre
30. 08. 2021 23:12 napsal/a Agos
Pro Jan75
Koukám, že ti asi hodně vadí, že jsem musel odejít z Luny. Ale nechápu proč. Oběma stranám to pomohlo. Tak klid a poslouchej svojí bývalou Magmu.
30. 08. 2021 16:46 napsal/a Jan75
Egoman lipsky
Ten člověk je nemocnej. Nezpevak, co si hraje na zpěváka, kterej jako jedinej široko daleko má patent na gothic rock. Je ubohý, jak nedokáže udělat rozhovor, aniž by tam neplival na kapelu, kde hrál před tím. Fakt mu to někdo žere? Měl by změnit prášky nebo doktora (nebo oboji).
23. 08. 2021 18:07 napsal/a Jan
Zpěv a gotika
Když tady čtu tu diskusi, tak bych rád dodal, že mě naopak ten zpěv ke gotice sedí. Jan75 píše, že to na gotiku srazí ten zpěv, mně přijde, že má pravdu. Jen to do gotiky pěkně posadí, ne srazí :). A pokud se mu Projekt nelíbí, tak ať ho neposlouchá a dá přednost Bratrstvu Luny. Je tom nový zpěvák a zní to jako Iron Maiden revival.
13. 08. 2021 13:25 napsal/a Coornelus
Recenze
Pěkná a spravedlivá recenze :-) Maestro Xpíl sází hity, tak snad mu to vydrží.