Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
LLYR

Komplikované struktury s proplétáním spontánnosti a náhody, setkání různorodých žánrových vlivů členů kapely od středověké hudby přes shoegaze po noise. To je Unravel, nové album Manon Meurt.

„Unravel reflektuje různé fáze odloučení, myšlenky člověka, pozorování - ať už prostředí nebo sebe sama - i obdiv nad krásou a krutostí, kterou příroda zrcadlí,“  přibližuje desku multiinstrumentalistka a autorka textů Kateřina Elznicová.

Název Unravel odkazuje k vývoji kapely a naplňování potenciálu všech hudebníků, nástrojů a hudebních motivů i procesu odkrývání vrstevnatosti skladeb a emocí.

„Eddieho přístup k nahrávání byl velkým překvapením. Pochopili jsme, že neexistuje jediná správná verze skladeb. Každý z našich motivů v sobě nese určitou energii, která se může projevit a rozkvést mnoha způsoby. Oproti předchozím deskám se mnohem více projevovaly vize jednotlivých členů, zároveň jsme se naučili nelpět na svých individuálních představách o signifikantním breaku nebo numetalové skákačce na konci ambientního songu. Hlavní byl společný koncept, “ dodává ke vzniku sedmi písní na desce klávesista David Tichý.

„Každá deska je dobrodružství. Člověk si trasu opakovaně prověřuje, připravuje se na všechny eventuality, které mu prostor a představivost dovolí, plánuje si místa, kde se cestou zastaví a odpočine si, kde se nají, kde přespí. Přes všechno to plánování nemůžete nikdy s jistotou říct, co se stane, jakou nečekanou stezkou se vydáte, jací lidé vás pozvou na šálek čaje. Tak probíhalo i natáčení s Manon Meurt a Lukášem Martínkem na Svárově. Muzikanti, se kterými jsme se rychle spřátelili, mi ukázali více než já jim. Jsou to lidé, kterým kreativita prosakuje z pórů, dělají hudbu správným způsobem: bez klapek na očích, bez hranic, předsudků, bariér a pravidel. Jaké kouzelné, kaleidoskopické album jsme společně vytvořili!“ Popisuje spolupráci producent alba Eddie Stevens.

Propojení industriálního materiálu s rostlinnými motivy v díle Untitled_1 ukrajinské umělkyně Lizy Libenko, které zdobí přebal Unravel, kapelu silně zaujala. Ostatně florální motivy byly hudbě Manon Meurt vždy blízké. Libenko, studentka AVU a finalistka prestižní rakouské ceny Strabag Artaward International pracuje v poslední době na překonání narativních hranic plátna, obrazy "útočí" na diváka. Slunečnice jsou silným symbolem života a slunce; v obrazech Libenko jsou černé a spálené, sloužící jako alegorie současných stavů. Dílo nafotil fotograf a umělec Marcel Rozhoň, o finální zpracování alba Unravel se postarala grafička Zuzana Malá.

Manon Meurt se na scéně pohybují od roku 2012, současnou sestavu tvoří bubeník Jiří Bendl, zpěvačka, kytaristka a baskytaristka Kateřina Elznicová, klávesista David Tichý a kytarista Kryštof Korčák. S úspěchem se představili nejen na domácích pódiích, ale také v zahraničí na prestižních přehlídkách Eurosonic Noorderslag v Holandsku, Ment Ljubljana ve Slovinsku, Reeperbahn v Hamburgu, Sharpe Bratislava nebo Waves Vienna v Rakousku. Odehráli turné na Slovensku, ve Francii, Belgii, Dánsku, Nizozemí, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku, Ukrajině i Velké Británii. Diskografie zahrnuje EP (2014) a debutové dlouhohrající album MMXVIII (2018) nominované na Cenu české hudební kritiky Apollo a Cenu Anděl v kategorii Alternativa a Elektronika, které vznikalo pod producentským dohledem Jana P. Muchowa.

Album Unravel (Minority Records, 2024) vychází na všech streamovacích platformách, CD a 180 gramovém LP ve dvou barevných variantách.

Manon Meurt vystoupí 14. 5. v Plzni Pod lampou, 15. 5. v pražských Kasárnách Karlín, 16. 5. v brněnském Kabinetu Múz a 17. května v Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. 

YouTube

Další odkazy:
facebook.com/manonmeurt
instagram.com/manonmeurt/
minorityrecords.com/cs/umelci/manon-meurt

Live:
21. 6. – 23. 6. 2024 Nefestík 2024
4. 7. – 7. 7. 2024 Festival Boskovice 2024
2. 8. – 3. 8. 2024 Beseda u Bigbítu 2024

 


Publikováno: 05. 05. 2024
Autor: Johan

Fotogalerie