Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

S jarem nepřichází jen únava, ale také se probouzí Matka Příroda. Občas pak dojde k tomu, že nám ukáže něco ze své síly a probere k životu organismy, na které jsme už málem zapomněli. Své věrozvěsty, kteří před lety hřímali, že bychom se ke stvořitelce měli chovat s pokorou a úctou. Jedním z takových polozapomenutých organismů je jistojistě i košická anarchopunková úderka Nonconformist. Ta se nyní, po dvaceti letech od ukončení činnosti, dočkala vinylového vydání kompletní diskografie. Že se jedná o věru ojedinělou událost, dokázalo i sedmi zastávkové vzpomínkové turné odehrávající se v březnu 2024. Je fakt, že návraty známých i méně známých hudebních uskupení minulosti se zhruba v poslední dekádě staly módní záležitostí. Ale jedním dechem je také nutno dodat, že některé kapely tenkrát měly co říct, a neustálé opakovaní jejich sdělení světu jednoduše chybí. Noncorformist byli vždy známí svým neúnavným koncertováním a v těch již zaprášených časech si své nevyumělkované renomé museli vydobýt sami. To totiž ještě nebyla doba, kdy jste na získání pozornosti měli maximálně čtyři sekundy při scrollování, a popularita kapel se neměřila počtem selfíček, lajků a sdílení. Pravda, od té doby se i samotná scéna rozštěpila do tisíce podbublin, zestárla, stala se normou, vyšla z módy, a hlavně přestala být svá a nebezpečná. Není se tedy co divit, že staří jezevci občas mají potřebu vylézt z nor a vykřičet do světa, že to, proti čemu kdysi bojovali je zde přítomno stále, jen se obrousily hrany. Otázkou pak ale zůstává na čí straně?

Spousta věcí jsou v konečném důsledku spojené nádoby. Dvojdeska lakonicky pojmenovaná Discography 1993 – 2002 vyšla coby podpora zmíněných koncertů, a stejně tak koncerty, kde se album prodávalo nejdříve, byly brány za podporu této vinylové kompletace nahrávek. A nyní se můžeme obratně vrátit k metaforickému začátku tohoto textu, neboť deska je vydána jako benefit pro slovenské Lesoochranárske zoskupenie VLK, čímž kapela i vydavatel alespoň dílčím způsobem splácí dluh, který k přírodě nepochybně máme. A aby další podporovatelé, ti, kteří si desku koupí, a bez kterých by byla tato akce poněkud zbytečná, nekupovali vlka v pytli, je nyní záhodno představit vše, co se na albu nachází. V roce 1993 kapela natočila své první Demo. Desetipísňovou bezejmennou syrovou výpověď generace, jíž se znenadání otevřely obzory, ale brzy pochopila, že ani v nových dobách není vše růžové. Následoval sedmipalcový singl Open your eyes (1994). Symbolických sedm úderných skladeb původně vydal Otto Itkonnen na svém labelu Punk Drunker! Records a dodnes patří do zlatého fondu kapely. Jako bonus zde najdeme song Stop vivisekci, který byl natočen na stejné session, ale na původní nahrávku se nevešel. Aby byly v permanenci všechny vinylové formáty, roku 1997 vychází 10“ Touch reality, který kapelu posouvá zase o kousek dál. A to jak v technickém, tak hudebním měřítku. Stál za ní německý label Thought Crime Records, jehož šéf projevil úžasný čuch na kapely. V jeho nakladatelství vyšlo množství nahrávek kapel, které následně ve scéně získaly celosvětový ohlas. Posledním zářezem na pomyslné diskografické futro byl v roce 2002 split se spřízněnou kapelou Attitude. Sedmiskladbová strana LP desky vydané PHR Records zachycuje Noncorformist na jejich tvůrčím vrcholu.

Tahle nahrávka ale byla v holé podstatě labutí písní slovenských punkerů. I když kapela po celou dobu své existence neúnavně koncertovala po celé Evropě, a nenašel se snad nikdo, koho by svou energií a pozitivním nábojem jakkoliv odradili, došlo k určité únavě materiálu. Z hlediska nahrávek by mohl být odkaz Nonconformist přeci jen objemnější, ale to je jen fanouškovské povzdechnutí. Možná i proto jsou původní nahrávky dnes vyhledávaným a předraženým artiklem na nejrůznějších aukčních portálech. Právě vydávaný kompletní odkaz Nonconformist vychází na dvou černých vinylech v obalu s masivním 7mm hřbetem, kterému symbolicky vévodí divoký vlk. Texty, letáky na již dávno odehrané koncerty a fotky z dob existence této úderné party jsou samozřejmou součástí vnitřního obalu, stejně jako informace o zmíněném lesoochranářském sdružení. Pro lepší a celistvý zvuk byly nahrávky nově remasterovány. Postaral se o to Marek „Barmy“ Jánský a celý projekt vydavatelsky zaštituje PHR Records. Pětatřicet skladeb úderného anarchopunku má i po letech nezkrotnou sílu, a s přehledem posadí na prdel dávné pamětníky i ty, co kapelu právě objeví.

Věta na FB: Návrat do současnosti!

K poslechu zde: https://papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com/album/discography-1993-2002

Celkový čas: 75:59

Skladby: V mene, Kozmopolitná, Systém v nás, Hej, Väzni bez viny, Do vlastných radov, Otvor svoje oči, Stop vivisekcii, Vina v nás samých, Dotkni sa skutočnosti, Nezmieritelní, Kam?, Počul som hovoriť, Všetci spolu, Plný nenávisti, Hej vy páni, Hry nevedomosti, Už sú tu zas, Tancuj, Exodus, Sen, Obraz

www.phr.cz

 


Publikováno: 31. 03. 2024
Autor: Bury

Fotogalerie