ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Králové domácího stoner-rocku mění zavedený pořádek (čti chaos) a za doprovodu sličných tanečnic přivádí k moci ještě metalovějšího emperora. Tak by mohlo znít metaforické přirovnání k vydání nového alba jedné z nejvytíženějších domácích kapel ACID ROW. Příběh zkázy plný dvojsmyslů aneb třetí LP s názvem "Poisoned Mind" právě vychází digitálně. Kapela živě představí desku i na vinylu během křtu v pražském Futuru v pátek 5. dubna.

Nejčastěji se identifikují jako stoner-rocková kapela. Toto kategorizování funguje ale spíše v zahraničí. Dvanáct let si Acid Row na ose Tachov-Plzeň-Praha budovali pozici tahounů této pomyslné tuzemské scény. Potvrzují to i jako možná jedna z nejvytíženějších koncertních kapel u nás. Svůj kult šíří za hranicemi a chlubit se mohou nesčetnými spoluprácemi. Včetně té z poslední doby, s jedním z nejúspěšnějších českých rapperů Redzedem. „Parní válec“, který nezastavuje, teď přináší novou dlouhohrající desku. Její tvář možná někoho překvapí. Chybí ozdobné přesahy do psychedelie, roztáhlé struktury a punková energie. Tvorba je přímočařejší, těžší a má více kontinuální energie. Trio muzikantů potvrzuje, že nehodlá stagnovat v neexistující osnově. „Baví nás dělat neuchopitelnou muziku“. Spolehnout se však dá na textovou hloubku i mysteriózní odér. Poisoned Mind tak přináší posun s pozměněnou trasou.

Na albu se nachází 8 skladeb, jejichž témata často směřují ke zkáze a destrukci jednotlivce i společnosti. Jsou tak sondou do mysli frontmana Alexe Fonara (zpěv, basa), který si ve svých textech často hraje s dvojsmysly. Objeví se zajímavá témata. „Dust Bowl“ alias Black Blizzard o písečných bouřích v USA, které byly jedním z hlavních činitelů hospodářské krize ve 30. letech. Sociopolitický The Emperor platí za věčné téma, opět aktuální v dnešním rozpoložení světa, upozorňující na absolutistické propojení moci, šílenství a následné izolace. Trojice muzikantů navíc vyslala do éteru jako předvoj z alba také videoklip k písni Secret of Flying. V něm se muzikanti zobrazí po boku pole-dancových tanečnic a lehce ironicky vypovídají o limitech, spojených s bujarým nočním životem kapely, reálně končícím až dotekem smrti.

Hudebně se dočkáte pronikavé i chytlavé „riffové nálože“ Dominika Klesy (kytary), strhujících bicí Radka Bacíka, typických tempových změn, naléhajícího vokálu a hutné basy, jejíž zvuk někdy (ne)nápadně připomíná sound z posledního LP Black Sabbath 13. Že legenda z Birminghamu přímo ovlivnila celé generace stoner/metalových kapel je známý fakt. Acid Row se na albu dokonce přímo hlásí k odkazu ikony skladbou Grandchildren of the Doom, která je generačním pokračováním „sabbathovské“ Children of the Grave. Koncept desky je více metalovější, než předchozí alba. Kromě zmíněných Sabbath vzdáleně připomíná např. tvorbu Judas Priest, nebo temnější Electric Wizard.

Konečnou tvář nahrávce dodal také Amák Golden, který se postaral o recording, mix a master. Deska je digitálně dostupná od půlnoci 15. března na streamovacích platformách. Křest alba na vinylu se chystá v rámci oslavného večírku 5. dubna ve Futurum Music Baru. Akci podpoří svým vystoupením POVODÍ OHŘE a rakouská stonerová kapela SWANMAY.

Lístky v předprodeji pořídíte v síti goout.net.
Událost https://fb.me/e/1TVL3pFpj
Předprodej https://goout.net/en/acid-row-album-release%2Bpovodi-ohre%2Bswanmay/sztkpyw/
Streaming https://distrokid.com/hyperfollow/acidrow/poisoned-mind


Publikováno: 27. 03. 2024
Autor: Coornelus

Fotogalerie