INSANIA

Na jaře 2018 vykoukla zpoza beskydských kopců nenápadná trojčlenka rockových renegátů a hned z toho bylo jedno z nejpříjemnějších překvapení sezóny. Že nešlo o náhodu, ztvrdila kapela hezkou řádkou poctivě odmakaných koncertů a zkraje roku 2022 také druhou řadovkou Herostratus. Ta navázala na úspěšný debut Poníčky a představila kapelu jako hřmotný čtyřtakt, když původní sestavu rozšířil zkušený basák Lukáš Sedláček a mocnými pažemi objal kytaristy Michala Kudělku, Vladimíra Schwarze i s bubeníkem Michalem „Maňou“ Maliniakem.

Zvuk kapely vždycky zdobila touha experimentovat. Nepřekvapí proto, že na své nové desce s tajnosnubným názvem Bleus olizují Panenské plameny hranice možného a vydávají se opět o kousek dál, vstříc dosud neprobádaným uměleckým končinám. Textař a kytarista Michal Kudělka k tomu dodává: „Rezignovali jsme na žabomyší války o tom, co ještě ano a co už ne, a rozhodly jsme se vymyslet si celou věc tak, aby nás to stále bavilo. Bez ohledu na to, co bylo předtím. Vždyť ani dny v životě člověka neběží podle stále stejného scénáře.“

Ve snaze oddat se hudbě a takříkajíc „neřešit“ se kopřivnická sestava usnesla nahrát podstatnou část desky rovnou ve zkušebně, tedy v důvěrně známém prostředí. Až na bicí, na ty došlo ve studiu Animan u Tomáše Neuwertha. Na rozdíl od práce v běžném studiu tak mohli pánové přestat koukat na hodinky, užít si tvůrčí svobody a pozvat na desku hosty dle vlastního výběru. Na Bleus tak můžeme slyšet „práci“ Michala Burgeta (Nierika, Milano) nebo pěveckou skupinu Mateřídúšky.

A protože „Plameňáci“ brzy poznali, že jim pod rukama vzniká něco výjimečného, bylo jasné, že nahrávka musí dostat i správný, na míru střižený zvukový kabátek. Spojily proto své síly s Dušanem Neuwerthem (Tata Bojs, Kafka band), který se chopil mixu. Výsledkem je nahrávka, která se neušklíbá nad předešlými deskami, spíše potvrzuje, že se kapela odmítá zarputile držet osvědčených receptů a touha zkoušet stále nové věci je nezbytnou součástí její identity, jakýmsi pohonem na všechny čtyři.

I proto Bleus nabízí deset písní velmi rozličných poloh i nálad. „Z nahrávky je cítit zřejmý posun ke stylově rozmanitějším hudebním formám. Patrný je zvláště dámský element v podobě sboru. Typická, mírně kakofonická souhra kytar zůstává,“ podotýká k novému albu kytarista Vladimír Schwarz. A poukazuje i na neotřelou grafiku, která desku doprovází: „Svým umem celou věc ve finále podpořil kapele dobře známý Karel Kudera, známější pod pseudonymem Flood, který ale na první dobrou v plánu nebyl. Původně se toho měl zhostit jiný grafik, a sice JNBN, věci se ale nakonec vyvinuly jinak. Naštěstí mi naskočila spásná myšlenka, když jsem si vzpomněl na Karlovy fotky aut a fotokoláže, nápad byl na světě. Pak už jen zbývalo přetáhnout všechno modrým filtrem, aby to korespondovalo s názvem desky a bylo hotovo.“

V digitální podobě deska Bleus vyšla 1. 3. 2024. Ve fyzické podobě bude následovat LP, které bude poprvé k dostání na křtu 22. 3. v Kopřivnici. Luxusní 180g průhledně modrý vinyl vychází v limitované edici 100 ks na labelu Piper Records a kazeta pak ve spolupráci s Kachnička Entertainment v číslovaném nákladu 50 ks. 

Křest: https://www.facebook.com/events/1571075549963257

E-Shop: https://www.piperrecords.cz/deska/panenske-plameny-bleus/

poslechnout můžete zde:

https://panenskeplameny.bandcamp.com/album/bleus

Připravované koncerty k nové desce Bleus zatím vypadají následovně:

22.3 Kopřivnice (křest desky, host: B4, Mateřídúšky)
23.3 Kroměříž
06.5 Brno
22.6 Orlová
13.7 Otovice u Broumova


 


Publikováno: 22. 03. 2024
Autor: Johan

Fotogalerie