Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Už v roce 1992 Petr Korál pro firmu Monitor sestavoval (ale i produkoval jednotlivé skladby ve studiu) neopunkovou kompilaci Rebelie III, nicméně jeho čas v oblasti metalu přišel o tři roky později. To když s Pavlem Maňasem, tehdejším tvůrcem fanzinu Metal Breath, připravili taktéž pro Monitor kompilačku Masters Of Czech Metal 2, na které poprvé oficiálně vyšly nahrávky českého doom metalu. Na základě této zkušenosti uvedená dvojice realizovala projekt BREATH OF DOOM. A to doslova, protože kompilace vyšla v dubnu 1997 u Metal Breath Production, undergroundovým vydavatelstvím Pavla Maňase. Dnes si můžete sestavit jakou kompilaci chcete, bleskově ji upnout na servery k tomu určené, ale v roce 1997, kdy mobilní telefon a internet využíval málokdo, byla situace samozřejmě úplně jiná. Snad proto se na BREATH OF DOOM dodnes vzpomíná a vzpomínat bude. Tak jako na všechny výjimečné události. Ze zpětného pohledu to bylo završení jedné úžasné éry v historii českého metalu, ale to tehdy pochopitelně nikdo nemohl tušit.

Jelikož jsem fanouškem vinylů a tato kompilace má pro mě kultovní status, už před mnoha lety jsem zatoužil vlastnit BREATH OF DOOM ve své vinylové sbírce a tajně doufal, že by se tohoto projektu mohl zhostit někdo jiný. Nestalo se, takže letos do toho praštím.

Kompilace BREATH OF DOOM oficiálně vyšla 7. dubna 1997 na CD a MC. V té době mi bylo 18 let a hudbu většiny kapel z kompilace jsem slyšel poprvé. Stejně tak jsem netušil, kdo jsou Petr Korál a Pavel Maňas, V metalovém undergroundu jsem se začal angažovat až na přelomu tisíciletí, první číslo Pařátu vyšlo v lednu 2000. Tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednou budu na svém labelu vydávat mnohé z kapel umístěných na BREATH OF DOOM, dokonce v reedicích nahrávky, ze kterých jsou skladby na BREATH OF DOOM… a že jednou vydám na vinylu také BREATH OF DOOM. Asi nemusím zdůrazňovat, že od roku 1997 se grafické možnosti extrémně posunuly, proto se s touto složkou na jedné straně snažíme moderněji vyhrát, ale na straně druhé se snažíme udržet také styl devadesátek a vůbec původní grafickou šablonu, protože bez ní by to samozřejmě nebylo ono.

2LP gatefold BREATH OF DOOM v tomto podání, které si vyžádá velké úsilí a finance, bude v první řadě dalším ze splněných snů jednoho velkého metalového fanouška, srdcaře, sběratele a vydavatele hudebních nosičů. Budu rád, když udělá radost také vám. Podrobnější informace budou zveřejňovány průběžně.

Petr Herdron

 


Publikováno: 21. 01. 2024
Autor: Johan

Fotogalerie