Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Dobré správy pre všetkých fanúšikov severskej hudby. Po troch rokoch sa do našich končín vráti úžasná Eivør. Vychutnať si jej umenie budeme mať možnosť už na jeseň tohto roka, keď 4. októbra vystúpi v bratislavskom Majestic Music Clube. 

Charizmatická blondínka pochádzajúca z Faerských ostrovov, ktorá má doposiaľ na konte množstvo albumov – niektoré vydala duplicitne vo faerčine aj angličtine (napríklad Mannanbar/Human Child, Slør/Bridges), keďže sa príliš starala o jazyk, od čoho neskôr upustila a nechala už priechod iba umeleckému cíteniu - , singlov a spoluprác, začínala s hudbou už ako tínedžerka. V 15tich rokoch už bola líderkou kapely Clickhaze, o rok neskôr vydala prvý album Eivør Pálsdóttir. 

Krátko po tom, ako Clickhaze v roku 2001 vyhrali súťaž Prix Føroyar sa Eivør presťahovala na Island. Tento ostrov však milovala už oveľa skôr vďaka svojej hlasovej trénerke Ólöf Kolbrún, ktorá ju vlastne aj pozvala žiť sem, aby sa spoločne mohli lepšie venovať rozvoju Eivørinho hlasu. S Ólöf sa veľmi skamarátili a Eivør si na Islande našla množstvo kamarátov, medzi ktorými nechýbalo mnoho hudobníkov. Toto viedlo k tomu, že tu zostala žiť päť rokov. Neskôr rozdeľovala svoj život medzi Reykjavík, Kodaň a Faerské ostrovy. 

Už v začiatkoch si našliapla na parádnu kariéru a popularitu, čoho dôkazom bol aj fakt, že ju v roku 2004 v jej domovine vyhlásili za Arsins Føroyingur, Faerčana roka. O rok neskôr získala islandské ocenenie Gríma za dielo Úlfhamssaga, na ktorého skomponovanie sa inšpirovala severskými ságami. 

V roku 2012 sa vydala za skladateľa rovnako pochádzajúceho z Faerských ostrovov Tróndura Bogasona, s ktorým spoločne vydali album Room. S nahrávkou získali tri ocenenia na Faroese Music Awards, a to v kategóriách Najlepšia speváčka, Najlepší hudobník, Najlepší album roka. 

Zatiaľ posledný album vydala v roku 2020 s názvom Segl. A minulý rok dostala ocenenie Nordic Council Music Prize. 

Čo sa týka iných výnimočných spoluprác, Eivør sa podieľala napríklad na tvorbe soundtrackov ku seriálu The Last Kingdom či k hre Gods Of War. Zaujímavosťou je, že v The Last Kingdom sa v záverečnej sérii objavila aj ako postava. Pokiaľ ste fanúšikom danej šou, dávajte dobrý pozor už pri prvých minútach prvej epizódy šiestej série a zaisto uvidíte jednu veľmi zaujímavú bojovníčku v Bridinej islandskej armáde. 

Eivør nepochybne patrí medzi špičku aj v obľúbenosti u fanúšikov, o čom svedči aj fakt, že ku koncu minulého roka malo jej top desať skladieb na Spotify neuveriteľných 34 miliónov prehratí. Počúvať hudbu tejto úžasnej interpretky je však podstatne lepšie naživo než prostredníctvom internetu a podobne. Lebo Spotify, YouTube ani nič iné vám nikdy nedá taký zážitok ako koncert, ktoré sú u tejto speváčky povestné. Azda najviac najepickejší moment je, keď vytiahne svoj šamanský bubon. Ten je najvýraznejší hlavne pri skladbe Trøllabundin a k jeho použitiu sa viaže zaujímavý príbeh: ,,Ten bubon nie je faerský nástroj. Na Faerských ostrovoch nemáme žiadne tradičné hudobné nástroje, keďže, rovnako ako na Islande, aj u nás je to všetko o speve. Ale raz som tak v Nórsku kráčala po ulici a natrafila som na šamana, ktorý predával bubny. Nikdy v živote som nehrala na bubon ani som neuvažovala, že by som si nejaký kúpila. Lenže on vyrábal také nádherné nástroje až som si jeden kúpila a keď som prišla na hotel, zložila som Trøllabundin. Od toho okamihu mám tento bubon vždy so sebou.“ A práve táto skladba bola v jej kariére zlomovou, keď ju priviedla ku spolupráci so skladateľom Johnom Lunnom, ktorý ju vďaka nej kontaktoval na už zmienenú tvorbu soundtracku k The Last Kingdom. 

V priebehu tohto roka by sme sa mali dočkať od Eivør aj ďalších soundtrackov, ale podľa všetkého aj nového albumu, s ktorým sa v rámci turné zastaví i u nás. Určite si jej jedinečné vystúpenie nenechajte ujsť, keďže pôjde o jediný koncert v rámci Slovenska a Česka a opäť to jednoznačne bude zážitok pre oči, uši, srdce i dušu. Ako predskokan sa predstaví Elinborg- sestra Eivør.

 

https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/eivor-support-2022-10-04/

https://www.facebook.com/events/1197514661018553/?ref=newsfeed


 


Publikováno: 25. 05. 2022
Autor: Johan

Fotogalerie